Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων

Το πλήρες πρόγραμμα του φεστιβάλ κινηματογράφου Χανίων

Το 7ο φεστιβάλ Κινηματογράφου Χανίων κάνει πρεμιέρα  την Τετάρτη 23 Οκτωβρίου 2019 προβάλλοντας την εμβληματική ταινία «Στέλλα» του Μιχάλη Κακογιάννη σε μια νέα ψηφιακή έκδοση για τις ανάγκες του Φεστιβάλ.

Η ταινία «Στέλλα» εκπροσώπησε την Ελλάδα στο Φεστιβάλ των Καννών, τον Μάιο του 1955, αποσπώντας ευμενείς κριτικές, ενώ το 1956 κέρδισε τη Χρυσή Σφαίρα, το Βραβείο Καλύτερης Ταινίας των ανταποκριτών ξένου τύπου του Χόλυγουντ, ανοίγοντας το δρόμο στον Σκηνοθέτη Μιχάλη Κακογιάννη για μεγάλες ταινίες και διακρίσεις και στην πρωταγωνίστριά της, Μελίνα Μερκούρη για διεθνή καριέρα. Το 1960, έλαβε το Βραβείο Καλύτερων ταινιών της περιόδου 1955 – 1960, στο πρώτο Φεστιβάλ Κινηματογράφου Θεσσαλονίκης.

Σ’ ένα κόσμο που η γυναίκα βασανίζεται, τόσο στο οικογενειακό όσο και στο κοινωνικό της περιβάλλον, αμφισβητούμενη και υποτακτική, η ταινία έρχεται να δείξει το δρόμο της χειραφέτησής της, προβάλλοντας τη Στέλλα, την γυναίκα που επαναστατεί ενάντια σε κάθε λογής συμβατικότητα, παίρνοντας η ίδια τη μοίρα στα χέρια της. Ο τρόπος που ο Σκηνοθέτης στέκεται απέναντι στη Στέλλα, σε συνδυασμό με τις εγκωμιαστικές κριτικές του ξένου Τύπου, ανέδειξαν την ηρωίδα ως το πρότυπο της γυναικείας απελευθέρωσης.

Περίπου  150 ταινίες που καλύπτουν ένα μεγάλο εύρος περιεχομένου με επίκεντρο την κινηματογραφική τέχνη συγκροτούν το φετινό πρόγραμμα. Μυθοπλασία και ντοκιμαντέρ, μικρού και μεγάλου μήκους ταινίες και animation εντάσσονται σ’ αυτό. Επίσης ειδικές προβολές, αφιερώματα και ένας πλούσιος κατάλογος ταινιών και εργαστηρίων για σχολεία, στο πλαίσιο των εκπαιδευτικών δράσεων του Φεστιβάλ.

Το πρόγραμμα των ταινιών καθώς και των παράλληλων δράσεων βρίσκεται στην ιστοσελίδα του Φεστιβάλ στην διεύθυνση https://www.chaniafilmfestival.com 

Δείτε το επίσημο τρέιλερ του φεστιβάλ με την υπογραφή του Θοδωρή Παπαδουλάκη και την δημιουργική ομάδα της indigo View

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather