Το μήνυμα της διεύθυνσης δασών Χανίων για την παγκόσμια ημέρα δασοπονίας

Το μήνυμα της διεύθυνσης δασών Χανίων για την παγκόσμια ημέρα δασοπονίας

Η Παγκόσμια Ημέρα Δασοπονίας, η οποία θεσμοθετήθηκε το 1971 και γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 21 Μαρτίου, είναι παράλληλα και η πρώτη μέρα της Άνοιξης. Ένα δίπολο που συνδέει την ελπίδα του ανθρώπου για ένα καλύτερο μέλλον του πλανήτη μας με τον ρόλο του δάσους στο μέλλον αυτό. Είναι παράλληλα μια ημέρα περισυλλογής, ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης των πολιτών αλλά και των φορέων για τον ρόλο, την προστασία και ανάπτυξη των δασικών οικοσυστημάτων.

Η λειψυδρία, η ερημοποίηση, η μείωση της βιοποικιλότητας και η ρύπανση της ατμόσφαιρας συνδέονται σε μεγάλο βαθμό με την καταστροφή των δασών σε παγκόσμιο επίπεδο. Τα δάση, αποτελούν θεμελιώδη συνιστώσα του περιβάλλοντος στην αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων: είναι ένας φυσικός πόρος ανεκτίμητος, τον οποίο οφείλουμε να διαφυλάξουμε ως κόρη οφθαλμού για τις επερχόμενες γενεές, να τον διαχειριστούμε αειφορικά και να τον επαυξήσουμε.

Ο φετινός εορτασμός της Παγκόσμιας Ημέρας Δασοπονίας μας βρίσκει όλους, πολίτες και φορείς, περισσότερο ενεργά ευαισθητοποιημένους για την κατάσταση των δασικών οικοσυστημάτων της χώρας. Μέσα από, αφενός μεν, το μεγάλο αναπτυξιακό έργο της σύναξης των Δασικών Χαρτών της χώρας και, αφετέρου δε, τα εξαιρετικά δυσάρεστα αποτελέσματα των δυσμενών καιρικών συνθηκών των προηγούμενων μηνών, όλο και περισσότεροι πολίτες, αλλά και φορείς, ευαισθητοποιούνται σε θέματα σχετικά με τη χάραξη πολιτικής που σχετίζεται άμεσα με τη διασφάλιση της αειφορικής διαχείρισης του δασικού πλούτου, την επάρκεια και την ποιότητα του νερού, τη διατήρηση της βιοποικιλότητας, την ανάγκη να παρακολουθούμε τα διαχρονικά μηνύματα της φύσης αλλά και κλιματικές εξελίξεις.

Η Δ/νση Δασών Χανίων, με τη διαρκή παρουσία της  στο φυσικό και ιδιαίτερα το δασικό περιβάλλον της ΠΕ Χανίων, εφαρμόζει και κάνει πράξη την αειφορική διαχείριση των δασών της καθόλη τη διάρκεια του έτους, ώστε να είναι η 21η Μαρτίου κάθε χρόνο αληθινή Ημέρα των Δασών.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather