Το ΙΤΕ θα ελέγχει τις ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο

Το ΙΤΕ θα ελέγχει τις ψευδείς ειδήσεις στο διαδίκτυο

Το Ταμείο Καινοτομίας Digital News Initiative, μια συνεργασία μεταξύ της Google και των εκδοτών στην Ευρώπη, που αποσκοπεί στην προώθηση νέων τεχνολογικών λύσεων στο πεδίο της δημοσιογραφίας, ανακοίνωσε τους αποδέκτες του τέταρτου γύρου χρηματοδότησης.

Πρόκειται για 120 προτάσεις από 26 ευρωπαϊκές χώρες που λαμβάνουν χρηματοδότηση 20,4 εκατ. ευρώ για να ενισχύσουν έργα δημοσιογραφικής καινοτομίας. Μετά και το νέο γύρο, το μέχρι σήμερα συνολικό ποσό χρηματοδότησης από το Ταμείο ανέρχεται στα 94 εκατ. ευρώ. Από ελληνικής πλευράς, χρηματοδότηση 50.000 ευρώ λαμβάνει το Ίδρυμα Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ) για το έργο «Check-it: Clearly Visualizing Fake News on Social Media» («Έλεγξέ το: Απεικονίζοντας καθαρά τις ψεύτικες ειδήσεις στα social media»).

Το έργο προτείνει τρόπους φιλτραρίσματος της ειδησεογραφίας και παρέχει στους χρήστες των μέσων κοινωνικής δικτύωσης (social media) τα εργαλεία που απαιτούνται για τη διάκριση της αληθινής από την ψεύτικη πληροφορία. Το σύστημα του ΙΤΕ αντιπαραβάλλει ένα άρθρο με βάσεις δεδομένων τόσο αληθινών όσο και ψευδών ειδήσεων, καταλήγοντας σε μια βαθμολογία που αποτυπώνει το βαθμό αλήθειας και ακρίβειας της είδησης.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση