Τμήμα πυρηνικής ιατρικής ιδρύθηκε στο νοσοκομείο Χανίων

Τμήμα πυρηνικής ιατρικής ιδρύθηκε στο νοσοκομείο Χανίων

Από την Δευτέρα 1η Οκτωβρίου 2018 ξεκίνησε στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος» η λειτουργία Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής, το οποίο θα πραγματοποιεί μια σειρά από εξειδικευμένες εξετάσεις- σπινθηρογραφήματα.

Ήδη ολοκληρώθηκαν οι αναγκαίες κτιριολογικές παρεμβάσεις και ηλεκτρολογικές εργασίες στους χώρους του ισογείου του νοσοκομείου, όπου στεγάζεται το Τμήμα, ενώ έγινε και η παραλαβή του απαραίτητου ιατροτεχνολογικού εξοπλισμού και των αναλωσίμων.

Για την στελέχωση στελέχωση του Τμήματος με το απαραίτητο προσωπικό, προσελήφθησαν σε αυτό δύο Πυρηνικοί Ιατροί και μία Ακτινοφυσικός. Στις 3 και 4 Οκτωβρίου θα πραγματοποιηθεί εκπαίδευση όλου του προσωπικού στα μηχανήματα της γ- κάμερας από την προμηθεύτρια εταιρεία.

Σε πρώτη φάση η λειτουργία του Τμήματος Πυρηνικής Ιατρικής, θα γίνεται για εσωτερικούς ασθενείς του Γ.Ν. Χανίων, για τις εξής εξετάσεις/σπινθηρογραφήματα:

-1. Σπινθηρογράφημα με τομογραφική (SPECT) μελέτη Αιμάτωσης Μυοκαρδίου.

α) Με κόπωση κατά το πρωτόκολλο Bruce.

β) Με φαρμακευτική κόπωση.

γ) Έλεγχος βιωσιμότητας μυοκαρδίου.

-2. Σπινθηρογραφήματα Οστών.

α) Ολοσωματικός έλεγχος και εντοπισμένες στατικές λήψεις.

β) Δυναμικό σπινθηρογράφημα οστών 3-φάσεων.

-3. Σπινθηρογραφήματα Νεφρών.

α) Δυναμικό σπινθηρογράφημα νεφρών (Νεφρόγραμμα).

β) Δυναμικό σπινθηρογράφημα νεφρών για έλεγχο νεφραγγειακής υπέρτασης μετά την χορήγηση καπτοπρίλης.

γ) Στατικό σπινθηρογράφημα νεφρών (DMSA).

-4. Σπινθηρογράφημα Θυρεοειδούς Αδένα.

-5. Σπινθηρογράφημα Παραθυρεοειδών Αδένων.

Σημειώνεται ότι σε δεύτερη φάση (σε ημερομηνίες που θα ανακοινωθούν με νεότερη ενημέρωση) το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής θα αρχίσει να δέχεται και εξωτερικούς ασθενείς κατόπιν ραντεβού.

Με το Τμήμα Πυρηνικής Ιατρικής αναβαθμίζονται ουσιαστικά οι παρεχόμενες υπηρεσίες του Γ.Ν. Χανίων, καθώς θα εξυπηρετείται  ένας μεγάλος αριθμός ασθενών από την Δυτική Κρήτη, οι οποίοι ήταν υποχρεωμένοι έως σήμερα να μετακινούνται στο Ηράκλειο προκειμένου να υποβληθούν στις ανωτέρω εξειδικευμένες εξετάσεις.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση