Τα Χανιά μπορούν να αποτελέσουν πόλο ελαιοτουρισμού

Τα Χανιά μπορούν να αποτελέσουν πόλο ελαιοτουρισμού

Σημαντικά βήματα για την ανάπτυξη ελαιοτουρισμού πραγματοποιούνται από πλευράς Αυτοδιοίκησης, αλλά και ιδιωτικών επιχειρήσεων τα τελευταία χρόνια στην Κρήτη, με τον ΣΕΔΗΚ (Σύνδεσμος Ελαιοκομικών Δήμων Κρήτης) να προωθεί την ίδρυση ελαιο-μουσείων και την αναγνώριση και ανάπλαση μνημειακών ελαιοδέντρων.

Στόχος, εδώ και χρόνια, του ΣΕΔΗΚ, σύμφωνα με τον επιστημονικό σύμβουλο και πρώην διευθυντή του Ινστιτούτου Ελιάς Χανίων, Νίκο Μιχελάκη, είναι τα ελαιομουσεία να αποτελέσουν αξιοθέατα διαφύλαξης της ελαιοκομικής κληρονομίας αλλά και προσέλκυσης τουριστών στην ενδοχώρα. Τον περασμένο χρόνο, ο ΣΕΔΗΚ, σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά Χανίων οργάνωσε και σχετική ημερίδα για ενημέρωση τουριστικών επιχειρήσεων και του κοινού, με επισκέψεις στην «Υψωμένη Ελιά» και το Μουσείο Λαδιού Βατολάκκου Χανίων.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης, «με φροντίδα των Δήμων Πλατανιά και Ιεράπετρας, οι μνημειακές ελιές Βουβών και Καββουσίου όπως και το Μουσείο Ελιάς Βουβών, δέχονται ήδη δεκάδες χιλιάδες επικύψεις ξένων και Ελλήνων τουριστών ετησίως, όπως και από την άλλη πλευρά ενεργά ελαιοτριβεία στην Ανώσκελη και Νεάπολη Λασιθίου, με κατάλληλες προσαρμογές δέχονται ήδη επισκέψεις χιλιάδων τουριστών κάθε χρόνο».

Ο σύνδεσμος των ελαιοκομικών δήμων της Κρήτης, έχει αναπτύξη σοβαρή και ουσιαστική συνεργασία και με την Περιφέρεια Κρήτης ενώ με χρηματοδότησή της προχώρησε στην εκπόνηση αρχιτεκτονικών μελετών ανάπλασης της «Υψωμένης Ελιάς» Βατολάκκου και των μνημειακών ελαιοδέντρων Καββουσίου, Πανασού, Αμαρίου και Αγγελιανών, ολοκλήρωσε τις εργασίες ανάπλασης της Ελιάς Βατολάκκου και ζήτησε πιστώσεις από την Περιφέρεια για την ανάπλαση και των υπολοίπων.

Παράλληλα, εξετάζει και τη διευθέτηση του ιδιοκτησιακού για την ανάπλαση των ιστορικών ελαιοδέντρων της Παναγίας Θυμιανής στα Σφακιά, της «Σπουδαίας Ελιάς» στον Βουτά και της «Φουρκολιάς» στη Σητεία, με στόχο αφ’ ενός την προστασία και διαφύλαξη της αγροτικής αυτής και συνάμα πολιτιστικής κληρονομιάς, αφ’ ετέρου να επιτευχθούν όλοι οι στόχοι που σχετίζονται με τη διάδοση αγροτουριστικών προγραμμάτων και προσέλκυσης επισκεπτών στην ενδοχώρα της Κρήτης.

Όπως επισημαίνει ο κ. Μιχελάκης «και στην Ισπανία φαίνεται ότι γίνονται ανάλογες προσπάθειες. Το Επαρχιακό Συμβούλιο του Χαέν της Περιφέρειας της Ανδαλουσίας, όπως ανακοίνωσε ο αντιπρόεδρός του, Μ. Φερνάντεζ, ενέκρινε πίστωση ύψους 200.000 ευρώ για ενισχύσεις ελαιοτριβείων και άλλων ελαιοκομικών επιχειρήσεων, προκειμένου να προσαρμόσουν τις εγκαταστάσεις τους για την ανάπτυξη ελαιοτουρισμού στην περιοχή. Οι δράσεις που θα ενισχυθούν, αφορούν σε προσαρμογές κτηριακών εγκαταστάσεων, δημιουργία αιθουσών υποδοχής και ενημέρωσης, εγκαταστάσεις γευσιγνωσιών, προθήκες έκθεσης ελαιόλαδου και προϊόντων, τουριστική σήμανση, παραγωγή ενημερωτικού υλικού κ.λπ.».

Πηγή: ΑΠΕ – ΜΠΕ

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather