Τα ΚΤΕΟ θα καλούν την τροχαία, όταν το όχημα είναι επικίνδυνο για κυκλοφορία

Τα ΚΤΕΟ θα καλούν την τροχαία, όταν το όχημα είναι επικίνδυνο για κυκλοφορία

Σε ακινητοποίηση οχηµάτων θα προχωρούν στο εξής τα ιδιωτικά ΚΤΕΟ, εφόσον διαπιστώνουν επικίνδυνες ελλείψεις για την οδική ασφάλεια.

Σύµφωνα µε Κοινή Υπουργική Απόφαση (892/19) που δηµοσιεύτηκε στο ΦΕΚ την 1η Φεβρουαρίου, καθορίζεται διαδικασία ακινητοποίησης οχηµάτων στα Ιδιωτικά Κέντρα Τεχνικού Ελέγχου Οχηµάτων (ΙΚΤΕΟ) σε περίπτωση διαπίστωσης επικίνδυνων ελλείψεων κατά τη διενέργεια του ελέγχου (αρχικού, περιοδικού, εκούσιου, έκτακτου, ειδικού και των επανελέγχων).

Μέχρι σήµερα στα ιδιωτικά KTEO ήταν εξαιρετικά σπάνιες οι ακινητοποιήσεις επικίνδυνων οχηµάτων, παρά το γεγονός ότι υπήρχε τέτοια πρόβλεψη από το 2013.

Όπως εξηγεί ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Συνδέσµου ΙΚΤΕΟ, Κώστας Βήκας, εδώ και πολλά χρόνια δεν έχει συµβεί να φτάσει αυτοκίνητο σε τόσο κακή κατάσταση ώστε να κριθεί επικίνδυνο, γεγονός που σηµαίνει ότι οι ιδιοκτήτες τους είτε τα «µαζεύουν» προτού τα πάνε για έλεγχο είτε, αν είναι εντελώς σαράβαλα, δεν τα πηγαίνουν στα ΚΤΕΟ, διακινδυνεύοντας τα ανάλογα πρόστιµα και ποινές µέσω των ηλεκτρονικών διασταυρώσεων ή των ελέγχων στον δρόµο.

«Αυτό που αλλάζει η απόφαση είναι ότι εµπλέκεται πλέον και η Αστυνοµία. Στο εξής, αν τύχει να έρθει κάποιο επικίνδυνο αυτοκίνητο, τα ΚΤΕΟ οφείλουν να ειδοποιούν και την Τροχαία, εκτός από το υπουργείο Μεταφορών και την Περιφέρεια. Ωστόσο, εµείς δεν έχουµε δικαίωµα να απαγορεύσουµε σε ιδιοκτήτη οχήµατος να το µετακινήσει. Αυτό είναι ζήτηµα των αστυνοµικών Αρχών. Αυτό που θα κάνουµε είναι να τον ενηµερώσουµε ότι το αυτοκίνητο είναι επικίνδυνο, πρέπει να ακινητοποιηθεί, καθώς και ότι οφείλουµε να ειδοποιήσουµε την Αστυνοµία. ∆εν έχουµε, όµως, την εξουσία να του επιβάλλουµε να περιµένει ή να τον σταµατήσουµε. Αυτό είναι δουλειά της Αστυνοµίας, που θα πρέπει να τον αναζητήσει κατόπιν» διευκρινίζει.

Πηγή: Ethnos.gr

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather