Τέσσερα σχολεία των Χανίων αλλάζουν εικόνα και αναβαθμίζονται πιλοτικά

Τέσσερα σχολεία των Χανίων αλλάζουν εικόνα και αναβαθμίζονται πιλοτικά

Υπεγράφη τη Δευτέρα 5/10/2020, στο Δημαρχείο Χανίων από τον Δήμαρχο, Παναγιώτη Σημανδηράκη, και τον Πρύτανη του Πολυτεχνείου Κρήτης, Ευάγγελο Διαμαντόπουλο, προγραμματική σύμβαση για την εκπόνηση ερευνητικού προγράμματος, με τίτλο: Πιλοτική Εφαρμογή Καινοτόμων Τεχνικών Αναβάθμισης σε Σχολικές Μονάδες του Δήμου Χανίων”. Κατά την υπογραφή της σύμβασης στο Γραφείο του Δημάρχου Χανίων παρευρέθηκαν ο Αντιδήμαρχος Παιδείας, Αντώνης Βαρδάκης, καθώς και ο επιστημονικός υπεύθυνος του έργου, αναπληρωτής καθηγητής της Σχολής Αρχιτεκτόνων Μηχανικών του Πολυτεχνείου Κρήτης, Κωνσταντίνος Ουγγρίνης.

Η Προγραμματική Σύμβαση στηρίζεται στα καταγεγραμμένα συμπεράσματα του προγράμματος “Έτσι Μαθαίνω Καλύτερα’’, που εφαρμόστηκε στο Δήμο Αθηναίων, το διάστημα 2016-2018 από την ομάδα εργασίας του Εργαστηρίου Μεταβαλλόμενων Ευφυών Περιβαλλόντων (ΤUC TIE Lab).

Οι βασικοί στόχοι του προγράμματος είναι:

α) να αλλάξει την «εικόνα» του σχολείου, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο το αντιλαμβάνονται και το αντιμετωπίζουν οι μαθητές, οι εκπαιδευτικοί και τα μέλη της ευρύτερης σχολικής κοινότητας ως κτίριο και ως σύμβολο, και

β) να υποστηρίξει τη «χρήση» του σχολικού χώρου, δηλαδή τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεται και χρησιμοποιείται, ώστε να ενισχύει την εκπαιδευτική διαδικασία.

Σε συνεργασία με τους αρμόδιους Αντιδημάρχους Παιδείας & Δια Βίου Μάθησης και Τεχνικών Υπηρεσιών και με τους Προέδρους των Σχολικών Επιτροπών Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης καθώς και με μηχανικούς της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου, επιλέχθηκαν ως πεδίο εφαρμογής του προγράμματος οι εξής σχολικές διευθύνσεις του Δήμου Χανίων:

  • 4ο , 12θεσιο, ολοήμερο Δημοτικό σχολείο

  • 8ο , 12θέσιο, ολοήμερο Δημοτικό σχολείο

  • 33ο , 1θέσιο ολοήμερο Νηπιαγωγείο,

που στεγάζονται σε συγκρότημα κτιρίων στην Πλατεία Αρκαδίου, περιοχή Αγίου Ιωάννη

και το

  • Γυμνάσιο Νέας Κυδωνίας,

που στεγάζεται σε συγκρότημα κτιρίων στο οικισμό Δαράτσο της Δημοτικής Ενότητας Νέας Κυδωνίας.

Έπειτα από τη δημιουργία των παραπάνω πρότυπων σχολικών μονάδων, η εν λόγω μεθοδολογία θα εφαρμοστεί και θα επεκταθεί σταδιακά σε περισσότερα σχολεία του Δήμου.

Σε δήλωσή του ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, τονίζει: “Ο Δήμος Χανίων αναγνωρίζοντας τον τομέα της εκπαίδευσης ως βασικό πυλώνα ανάπτυξης της κοινωνίας, εστιάζει στα προβλήματα και τις ανάγκες της δημόσιας εκπαίδευσης και θεωρεί απαραίτητη την ανάπτυξη ενός ισχυρού και σύγχρονου εκπαιδευτικού περιβάλλοντος, το οποίο οφείλει να στηριχθεί σε εθνικές και διεθνείς καλές πρακτικές. Στο πλαίσιο αυτό, διερευνούμε καινοτόμες δράσεις στο χώρο της παιδείας και συνεργαζόμαστε με το Πολυτεχνείο Κρήτης, το οποίο, χάρη στη σημαντική τεχνογνωσία του, μας παρέχει τα κατάλληλα εφόδια για την υλοποίηση των στόχων μας”.

p1

p2

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather