Τέλος στα χάρτινα τιμολόγια. Έρχεται το e- λογιστήριο

Τέλος στα χάρτινα τιμολόγια. Έρχεται το e- λογιστήριο

Σχέδιο για την online διασύνδεση των λογιστών και των λογιστηρίων των επιχειρήσεων με τις φοροελεγκτικές υπηρεσίες της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (τα ελεγκτικά κέντρα και τις ΔΟΥ) θα τεθεί σε πιλοτική λειτουργία από τον προσεχή Ιούνιο.

Το ηλεκτρονικό λογιστήριο, σύμφωνα με πηγές της ΑΑΔΕ θα δώσει τη δυνατότητα σε περισσότερους από 1.000.000 επιχειρηματίες στην Ελλάδα να απαλλαγούν από τον βραχνά της υποχρέωσης των συγκεντρωτικών καταστάσεων – πελατών ( ΜΥΦ) που σήμερα υποβάλλονται μια φορά τον χρόνο στο TAXIS , ενώ παλαιότερα η αποστολή γινόταν ανά τρίμηνο. Τα βιβλία των επιχειρήσεων μετατρέπονται σε ηλεκτρονικά, κάτι που σημαίνει πρακτικά ότι τελειώνουν και περιοδικές δηλώσεις ΦΠΑ ενώ ηλεκτρονικά θα είναι και τιμολόγια που θα αρχίσουν να εκδίδονται από το καλοκαίρι αντικαθιστώντας πλήρως τα χάρτινα.

Ο απώτερος σκοπός του όλου εγχειρήματος θα είναι να παταχθεί οριστικά η μάστιγα των πλαστών και εικονικών φορολογικών στοιχείων, ενώ και ο φορολογικός έλεγχος καθίσταται απλούστερος με τη συνδρομή και των τραπεζών (δάνεια, πιστωτικές – χρεωστικές κάρτες, θυρίδες).

Στην πράξη η ΑΑΔΕ θα γνωρίζει σε πραγματικό χρόνο τους τζίρους των πωλήσεων κάθε επιχείρησης ή του ελεύθερου επαγγελματία, με αποτέλεσμα η διασταύρωση να γίνει καθολικά , online με το TAXISNET, με έμφαση στις ασυνήθιστες φορολογικές συμπεριφορές ( απότομη, μείωση του τζίρου μιας εταιρίας, εξωφρερνικκά αυξημένες δαπάνες κλπ).

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather