Σύλλογος Επιχειρηματιών Εστίασης Χανίων: «Οδηγούμαστε στον αφανισμό»

Σύλλογος Επιχειρηματιών Εστίασης Χανίων: «Οδηγούμαστε στον αφανισμό»

Μέτρα στήριξης ζητούν οι επιχειρηματίες της εστίασης στα Χανιά και τονίζουν ότι αν δεν χρηματοδοτηθούν άμεσα και δεν υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης, οδηγούνται σε αφανισμό.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του Συλλόγου τους, για τα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν, δεν φταίει ούτε μία «γενική» οικονομική κρίση ούτε ένας «αόρατος ιός». Ευθύνεται η συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται ως τώρα.

Η ανακοίνωση του Συλλόγου 

Στην ανακοίνωσή του ο σύλλογος μεταξύ άλλων αναφέρει: «Πέντε μήνες σχεδόν μετά την πρώτη έξαρση της πανδημίας στη χώρα, βρισκόμαστε πάλι στο ίδιο κακό έργο θεατές. Η εστίαση και οι επαγγελματίες της για άλλη μια φορά στο στόχαστρο της κυβέρνησης. Μπροστά στα συνεχώς αυξανόμενα κρούσματα αντί να εξετάσουν ποιες επιλογές μας έφεραν σε αυτό το σημείο και πώς θα ανακοπεί επί της ουσίας το νέο κύμα πανδημίας, προχωρούν στην ίδια καταστροφική συνταγή.
Επιπλέον συμπίεση και περιορισμός της λειτουργίας της εστίασης. Με ένα μέτρο που πραγματικά δοκιμάζει τα όρια της σοβαρότητας (απαγόρευση λειτουργίας 12-7), πιστεύει η κυβέρνηση ότι θα αλλάξει κάτι όσον αφορά στο συνωστισμό. Τον πιο παραγωγικό μήνα του καλοκαιριού, μπορεί και όλου του χρόνου, επί της ουσίας μας βάζει λουκέτο! Με πρόσχημα την χαλάρωση της νεολαίας και με σημαία την ατομική ευθύνη η κυβέρνηση προσπαθεί να κρύψει τις δικές της τεράστιες ευθύνες για την διαχείριση της κατάστασης.
Με δηλώσεις που φάσκουν και αντιφάσκουν, με επιχειρήματα που αναιρούν αυτά που τα ίδια τα κυβερνητικά στελέχη έλεγαν πριν ένα μήνα, μας κουνάνε το δάχτυλο λες και εμείς σαν εστίαση ανοίξαμε ανεξέλεγκτα τα σύνορα, λες και εμείς γεμίσαμε αεροπλάνα και πλοία κάνοντας λάστιχο τα υγειονομικά πρωτόκολλα, λες και εμείς στοιβάξαμε τον κόσμο στα μέσα μαζικής μεταφοράς στις μεγάλες πόλεις και άλλα πολλά.
Δεν αμφισβητούμε σε καμία περίπτωση την κρισιμότητα της κατάστασης. Δεν έχουμε όμως εμπιστοσύνη σε ένα κρατικό μηχανισμό, ο οποίος ενώ σφυράει αδιάφορα μπροστά σε ναυτιλιακές, αεροπορικές εταιρίες και μεγάλα ξενοδοχεία, εξαντλεί την «αποφασιστικότητα» του σε εμάς.
Μετά από 2μιση μήνες κλειστά, πήραμε τα επιδόματα κοροϊδίας, δεχτήκαμε ότι η σεζόν είναι χαμένη, ανοίξαμε με την ψυχή στο στόμα, τηρήσαμε και τηρούμε τις προβλεπόμενες οδηγίες του ΕΟΔΥ. Και μην έχει κανείς την αμφιβολία ότι και πάλι δουλεύουμε κανονικά. Στην καλύτερη περίπτωση μείον 40% λειτουργικότητας είμαστε όλοι. Και αποστάσεις και μάσκες και αντισηπτικά και όλα τα πρωτόκολλα ακολουθήσαμε. Αποτέλεσμα? Η Κυβέρνηση μας κλείνει στις 12, αφήνει ανεξέλεγκτα κόσμο να συνωστίζεται σε δρόμους και πλατείες και βγάζει την ΕΛΑΣ έξω να μας συμπεριφέρεται σαν να είμαστε εγκληματίες.

Καταλήγουμε στο εξής: ΔΙΕΚΔΙΚΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΣΤΗΡΙΞΗΣ ΕΔΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ. Αν δεν χρηματοδοτηθούμε άμεσα και δεν υπάρξουν μέτρα ελάφρυνσης οδηγούμαστε σε αφανισμό. Και δεν θα φταίει ούτε μία «γενική» οικονομική κρίση ούτε ένας «αόρατος ιός». Θα ευθύνεται η συγκεκριμένη πολιτική που εφαρμόστηκε και εφαρμόζεται ως τώρα. Ζητάμε από την περιφερειακή αρχή και από τις δημοτικές αρχές να πάρουν θέση και να υποστηρίξουν τα δίκαια αιτήματά μας απέναντι στην κυβέρνηση:
Άμεση ενίσχυση του Δημοσίου συστήματος σύστημα υγείας. Άμεσα μέτρα για κάλυψη των κενών των δημόσιου Νοσοκομείου Χανίων αλλά και των πρωτοβάθμιων Κ.Υ. σε υλικοτεχνική υποδομή, υγειονομικό προσωπικό, για αποτελεσματική προστασία του πληθυσμού μπροστά σε νέο κύμα πανδημίας.
Περαιτέρω μείωση του ΦΠΑ στην Εστίαση, στο 6% στα τρόφιμα και 13% στα οινοπνευματώδη ποτά.
• Έκτακτη κρατική χρηματοδότηση του κλάδου Εστίασης στις περιοχές περιορισμού λειτουργίας.
• Αναστολή των οικονομικών υποχρεώσεων του κλάδου Εστίασης προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 30/04/2021 στις περιοχές περιορισμού λειτουργίας. Το κράτος να καλύψει πλήρως τις ασφαλιστικές μας εισφορές.
• Αναστολή των οικονομικών υποχρεώσεων του κλάδου Εστίασης προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά ταμεία μέχρι 30/04/2021 στις περιοχές περιορισμού λειτουργίας.
• Διαγραφή τόκων, προστίμων και του 30% του υπολοίπου χρέους στην εφορία και τις τράπεζες.
• Άμεση επανένταξη των α/α στο αφορολόγητο όριο (ύψους 12.000 ευρώ, προσαυξημένο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί) ξεκινώντας από το φορολογικό έτος 2019.
• Αναστολή όλων των δανειακών μας υποχρεώσεων, δόσεων και ρυθμίσεων στις τράπεζες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις, μέχρι τέλος του χρόνου. Η αναστολή να αφορά το σύνολο των οφειλόμενων ποσών, κεφάλαιο και τόκους.
• Απαλλαγή από τα δημοτικά τέλη μέχρι 30/4/2021.
• Κατοχύρωση δικαιώματος λήψης του Επιδόματος Ανεργίας από τους εργαζόμενους στην Εστίαση με κατώτατο όριο τα 50 ένσημα ώστε να επωφελούνται τον προσεχή χειμώνα από το Ταμείο Ανεργίας και παράλληλη επιμήκυνση του χρόνου της επιδότησης των ανέργων του κλάδου από 3 μήνες σε 5 στις περιοχές περιορισμού λειτουργίας.
• Χορήγηση επιδόματος ανεργίας σε όλους τους επαγγελματίες που έκλεισαν ή θα κλείσουν την επιχείρησή τους χωρίς άλλους όρους και προϋποθέσεις. Δεν θα αφήσουμε τους συναδέλφους μας ανυπεράσπιστους
• Αναστολή των ρυθμίσεων για οφειλές προς τη ΔΕΗ ή άλλους ιδιώτες παρόχους και προς άλλες πρώην ΔΕΚΟ μέχρι 30/4/2021. Φθηνότερο τιμολόγιο σε φως, νερό, τηλέφωνο για όσο διάστημα κρατούν τα μέτρα καραντίνας
• Αναστολή κάθε είδους μέτρων αναγκαστικής είσπραξης -κατασχέσεις, πλειστηριασμοί, δεσμεύσεις λογαριασμών- που βρίσκονται σε εξέλιξη ή έχουν δρομολογηθεί για χρέη προς Δημόσιο και ιδιώτες μέχρι το τέλος του χρόνου. Απαγόρευση πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας».

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather