Συνεργασία Περιφέρειας Κρήτης με το υπουργείο Περιβάλλοντος

Συνεργασία Περιφέρειας Κρήτης με το υπουργείο Περιβάλλοντος

«Για τον προγραμματισμό της ανάπτυξης στην Κρήτη καθώς και θεμάτων που αφορούν το περιβάλλον συζητήσαμε σήμερα με τον περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη», δήλωσε ο αναπληρωτής υπουργός περιβάλλοντος και ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος.

Ο Υπουργός αναφέρθηκε στις προτεραιότητες που υπάρχουν για το νησί καθώς και στη συνεργασία που αναπτύσσεται με την Περιφέρεια Κρήτης.

Στο πλαίσιο αυτό άλλωστε είχε το μεσημέρι συνάντηση με τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία του κυβερνητικού βουλευτή Ηρακλείου Ν. Ηγουμενίδη και του Αντιπεριφερειάρχη Περιβάλλοντος και ενέργειας Ν. Καλογερή.

Ο κ. Φάμελλος έκανε λόγο για μια εξαιρετική συνεργασία ανάμεσα στο υπουργείο και την περιφέρεια Κρήτης με στόχο την αναπτυξιακή πορεία και προοπτική του νησιού.

« Τα θέματα που μας συνδέουν είναι πάρα πολλά», Τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός και αναφέρθηκε στην κλιματική αλλαγή, την διαχείριση των υδατικών πόρων, για την οποία συμφωνήθηκε να διατεθούν από κοινού δυνάμεις και σε συνεργασία της Περιφέρειας Κρήτης της αποκεντρωμένης διοίκησης, του Οργανισμού ανάπτυξης Κρήτης και των υπουργείων περιβάλλοντος,  υποδομών και αγροτικής ανάπτυξης να αναπτυχθούν δράσεις και έργα με χρηματοδότηση από το Πρόγραμμα της Περιφέρειας. Παράλληλα συζητήθηκε η ολοκλήρωση των μονάδων βιολογικών καθαρισμών και επεξεργασίας λυμάτων για τα οποία ο υπουργός είπε ότι Κρήτη βρίσκεται αυτή τη στιγμή σε μια πολύ καλή κατάσταση.

Από την πλευρά του ο περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε πως συζητήθηκαν όλα τα θέματα που αφορούν το υπουργείο περιβάλλοντος και τις αρμοδιότητες που έχει το συγκεκριμένο υπουργείο με αφορμή μία σειρά θεμάτων που αφορούν την περιφέρεια Κρήτης.

«Εμείς ενεργοποιούμε όλους τους χρηματοδοτικούς μηχανισμούς, ούτως ώστε να μπορούν να προκηρυχθούν κάποια έργα, σύμφωνα με την διαβούλευση που έχουμε κάνει. Τόσο για τα πράσινα σημεία, τους βιολογικούς καθαρισμούς που πολύ σύντομα θα εκδώσουμε την πρόσκληση για την διαχείριση των υγρών αποβλήτων και για τη διαχείριση των στερεών αποβλήτων. Παράλληλα συνεργαζόμαστε και σε μια σειρά θεμάτων για την κλιματική αλλαγή», δήλωσε ο Περιφερειάρχης.

Ο κ. Αρναουτάκης υπογράμμισε πως και για τη διαχείριση του νερού διαμορφώνεται μια καλή συνεργασία, τονίζοντας ωστόσο πως πρέπει να λυθεί θεσμικά το θέμα των αρμοδιοτήτων για να υπάρχει και αποτελεσματικότητα. «Δεν μπορεί να είναι άλλες υπηρεσίες στην Αθήνα, διαφορετικές υπηρεσίες στην Κρήτη, και να κάνουν κάποια πράγματα τα οποία είναι σχεδόν τα ίδια. Πρέπει να διευκρινιστούν οι αρμοδιότητες και πρέπει να διαμορφωθεί ένα άλλο θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας για να είναι αποτελεσματικό», ανέφερε ο Περιφερειάρχης, επισημαίνοντας την αξία της καλής συνεργασίας για την οποία είπε πως υπάρχει με το Υπουργείο, «για να μπορούμε να έχουμε το καλύτερο αποτέλεσμα».

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση