Συνέδριο για την περιφρούρηση των περιοχών Natura της Κρήτης

Συνέδριο για την περιφρούρηση των περιοχών Natura της Κρήτης

Η προστασία και η βιώσιμη ανάπτυξη των περιοχών του ευρωπαϊκού δικτύου NATURA 2000 στην Κρήτη, είναι το θέμα του τριήμερου συνεδρίου που οργανώνει η Περιφέρεια Κρήτης, το οποίο ξεκίνησε χθες και ολοκληρώνεται αύριο στο Κέντρο Αρχιτεκτονικής της Μεσογείου, στα Χανιά.

Στο συνέδριο συμμετέχουν στελέχη επιστημονικών φορέων, στελέχη υπηρεσιών, αλλά και ειδικοί επιστήμονες από την Ελλάδα και το εξωτερικό για την παρουσίαση καλών πρακτικών βιώσιμης διαχείρισης και προστασίας των περιοχών NATURA.

Ενώ έχουν προσκληθεί μεταξύ άλλων, ο Αναπληρωτής Υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας Σωκράτης Φάμελλος και η Γενική Γραμματέας Περιβάλλοντος του Υπουργείου.

Φιλοδοξία όλων είναι το συνέδριο αυτό να μην έχει μόνο τοπική αξία, αλλά να κεφαλαιοποιηθούν τα συμπεράσματά του από την πολιτική ηγεσία και από όλους τους φορείς και τα επιστημονικά ιδρύματα.

Οι περιοχές Natura όπως είναι γνωστό καλύπτουν το 1/3 των εδαφών της Κρήτης και το τελευταίο διάστημα εντάχθηκαν και θαλάσσιες περιοχές ειδικά γύρω από τη Δυτική Κρήτη αλλά και την Ανατολική.

Οι περιοχές αυτές περιλαμβάνουν τους σημαντικότερους οικότοπους από πλευράς οικολογικής αξίας του νησιού, αλλά και περιοχές ιδιαίτερου φυσικού κάλλους, οι οποίες αποτελούν πόλο έλξης για τον τουρισμό και την ανάπτυξη.

Υπενθυμίζεται ότι στο πλαίσιο της συνέντευξης τύπου στην Περιφέρεια Κρήτης, ο Αντιπεριφερειάρχης Περιβάλλοντος Χωροταξίας και Ενέργειας Νίκος Καλογερής, ανέφερε μεταξύ άλλων ότι οι περιοχές αυτές δέχονται ιδιαίτερα την θερινή περίοδο πάρα πολύ μεγάλες πιέσεις, λόγω της μεγάλης επισκεψιμότητας που παρουσιάζουν και είναι επόμενο να χρήζουν ιδιαίτερης προσοχής από την πλευρά των αρμόδιων φορέων, ώστε να προστατευθουν και να διατηρηθουν σε καλή κατάσταση, ενώ υπάρχουν δυνατότητες για να αξιοποιηθούν ακόμα περισσότερο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.