Συγκροτήθηκε σε σώμα το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης. Γραμματέας ο Γιάννης Μαλανδράκης

Συγκροτήθηκε σε σώμα το Δ.Σ. της ΠΕΔ Κρήτης. Γραμματέας ο Γιάννης Μαλανδράκης

Χωρίς εκπλήξεις πραγματοποιήθηκε χθες η συνεδρίαση της Διοίκησης της ΠΕΔ Κρήτης, που προέκυψε από τις εκλογές της 10ης Νοεμβρίου, προκειμένου να συγκροτηθεί σε σώμα. Τη θέση του προέδρου, μετά την σχετική ψηφοφορία, αναλαμβάνει – όπως αναμενόταν – ο Γιάννης Κουράκης, ο οποίος έλαβε 11 ψήφους, ενώ στην κάλπη βρέθηκαν και 7 λευκά.

Για την αντιπροεδρία η παράταξη της πλειοψηφίας πρότεινε τον δήμαρχο Ρεθύμνου, Γιώργη Μαρινάκη, ο οποίος επίσης έλαβε 11 ψήφους, με 7 λευκά, ενώ το ίδιο αποτέλεσμα «έβγαλε» η κάλπη και για τον γραμματέα, τον δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη.

Μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής αναδείχθηκαν οι Μανώλης Κοκοσάλης και Νίκος Κοκκίνης με 12 και 11 ψήφους αντίστοιχα.

Στα αξιοσημείωτα η μη αποδοχή θέσης στην Εκτελεστική Επιτροπή από τον δήμαρχο Ηρακλείου, Βασίλη Λαμπρινό, ο οποίος πάντως έσπευσε να στείλει μήνυμα ενότητας, υπογραμμίζοντας ότι «θα είμαστε δίπλα σας».

Αναφερόμενος στη διαδικασία που προηγήθηκε, με τη συνάντηση των μελών της πλειοψηφούσας παράταξης ο κ. Κουράκης τόνισε: «Λειτουργήσαμε ενωτικά και πάρα πολύ δημοκρατικά, σε μια εσωτερική διαδικασία, που διήρκησε τρεις ώρες».

Σημειώνεται ότι από τη συνεδρίαση απουσίαζαν οι Γιάννης Στεφανάκης, Μανώλης Φραγκάκης και Θοδωρής Νίνος.

Πριν τη συνεδρίαση της Διοίκησης, συνεδρίασε το Εποπτικό Συμβούλιο και μετά από μυστική ψηφοφορία εκλέχθηκε πρόεδρος ο Γιάννης Μαστοράκης (πρώην δήμαρχος Χερσονήσου), αντιπρόεδρος ο Νίκος Σχοιναράκης (πρώην δήμαρχος Γόρτυνας) και μέλος η Μαρία Πετρακογιώργη (πρώην δήμαρχος Φαιστού).

ΟΙ ΠΡΟΤΕΡΑΙΟΤΗΤΕΣ

Τις προτεραιότητες και τις προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα η νέα διοίκηση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, ανέπτυξε αμέσως μετά ο κ. Κουράκης, κάνοντας αναφορά και στο «καυτό» εθνικό ζήτημα του προσφυγικού.

Ο κ. Κουράκης ευχαρίστησε αρχικά «όλους τους συναδέλφους για την ιδιαίτερη τιμή που μου έκαναν με το να με αναδείξουν πρόεδρο της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης. Είναι ένα σημαντικό πολιτικό όργανο που μπορεί να παίξει καθοριστικό ρόλο στην εξέλιξη των τοπικών κοινωνιών, των Δήμων και των θεμάτων της Κρήτης».

Ο νέος Πρόεδρος της ΠΕΔ δεσμεύτηκε ότι «θα καθιερώσουμε διαδικασίες αυξημένης συλλογικότητας και συμμετοχής. Θεωρώ ότι το όργανο πρέπει να είναι συμμετοχικό, διεκδικητικό για τα προβλήματα της Κρήτης των Δήμων και ιδιαίτερα των μικρών Δήμων».

Όπως τόνισε, «μπροστά μας έχουμε τεράστιες προκλήσεις. Έχουμε της οικονομικής αυτοδυναμίας και της διοικητικής αυτοτέλειας, που πρέπει να τα διεκδικήσουμε δυναμικά. Έχουμε μπροστά μας τα κοινωνικά θέματα, που πραγματικά η τοπική αυτοδιοίκηση πρέπει να απλώσει ένα δίκτυ κοινωνικής προστασίας στις αδύναμες ομάδες. Έχουμε τα θέματα των χρηματοδοτήσεων και ιδιαίτερα των προγραμμάτων που εξελίσσονται σε εθνικό επίπεδο. Πάρα πολύ σημαντικό, επίσης, ζήτημα, πρώτης προτεραιότητας, είναι αυτό της Κλιματικής Αλλαγής, του περιβάλλοντος και της διαχείρισης στερεών και υγρών αποβλήτων. Το θέμα επίσης που θα βρούμε μπροστά μας είναι η νέα προγραμματική περίοδος 2021 – 2027. Ήδη η Ευρώπη προτείνει στους άξονες των προτεραιοτήτων της, μια Ευρώπη για όλους τους πολίτες, όπου εκεί προτείνονται διάφορα μέτρα που αφορούν την αστική, γεωργική, παράκτια ανάπτυξη αλλά και άλλες τοπικές πρωτοβουλίες. Η αυτοδιοίκηση θα πρέπει να καθορίσει τους όρους για το ποιες δράσεις πρέπει να υποστηριχθούν«.

«Και βέβαια», κατέληξε ο κ. Κουράκης, «σε καμία περίπτωση δεν θα ξεχάσουμε το μεγάλο θέμα που αντιμετωπίζει η χώρα μας αυτή τη στιγμή: το προσφυγικό».

Αισιόδοξος ότι «όλα θα πάνε πολύ καλά» εμφανίστηκε ο αντιπρόεδρος της ΠΕΔ Κρήτης Γιώργης Μαρινάκης, υπογραμμίζοντας «τη συλλογική συνείδηση» και τη «συναίσθηση του χρέους» που «υπάρχει σε όλους μας».

«Πάντα», όπως είπε, «έχουμε στο μυαλό μας τα προβλήματα των κοινωνιών, τα οποία προσπαθούμε να εξυπηρετούμε και να προωθούμε με τον καλύτερο τρόπο».

Ο Δήμαρχος Ρεθύμνου, με ενωτική διάθεση, δεσμεύτηκε ότι «όλοι μαζί θα προσπαθούμε να βρούμε τις βέλτιστες λύσεις».

Τα προβλήματα, συμπλήρωσε, «είναι πάρα πολύ μεγάλα» και «η αυτοδιοίκηση έχει μόνιμους εχθρούς τη γραφειοκρατία, τη μη αποκέντρωση των εξουσιών και των πόρων».

Το «πόσο καθοριστικός σε πολιτικό επίπεδο» είναι ο ρόλος της ΠΕΔ υπογράμμισε ο νέος γραμματέας της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Κρήτης, Γιάννης Μαλανδράκης.

Στόχος του νέου Διοικητικού Συμβουλίου είναι να κυριαρχήσει επί των καθοριστικών και οριζόντιων προβλημάτων που ταλανίζουν την Κρήτη.

«Υπήρξε μια ομοθυμία, ότι θα υπάρξει σύμπλευση στα κυρίαρχα ζητήματα» παρατήρησε ο δήμαρχος Πλατανιά.

Πηγή: cretalive.gr

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather