Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

Στο ΣτΕ θα λύσουν τις διαφορές τους ΕΟΠΥΥ και οπτικοί, για το σύστημα απόκτησης γυαλιών οράσεως

Στο ΣτΕ θα λύσουν τις διαφορές τους ΕΟΠΥΥ και οπτικοί, για το σύστημα απόκτησης γυαλιών οράσεως

 

Θέσεις μάχης λαμβάνουν ξανά οι οπτικοί-οπτομέτρες και οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής που αντιδρούν στον νέο τρόπο αποζημίωσής τους για υπηρεσίες που παρέχουν στους ασφαλισμένους του ΕΟΠΥΥ.

Σύμφωνα με τον νέο τρόπο αποζημίωσης, ο οποίος ισχύει από 1ης Ιανουαρίου 2019, οι ασφαλισμένοι μαζί με τη γνωμάτευση για τη χορήγηση γυαλιών οράσεως ή για υπηρεσίες ειδικής αγωγής (λογοθεραπεία, εργοθεραπεία κ.ά.), λαμβάνουν μία βεβαίωση πληρωμής-voucher, την οποία και προσκομίζουν στο κατάστημα οπτικών ή στον θεραπευτή αντίστοιχα, προκειμένου αυτοί να πληρωθούν από τον ΕΟΠΥΥ. Εως και το τέλος του έτους, οι ασφαλισμένοι γι’ αυτές τις υπηρεσίες πλήρωναν τη δαπάνη και μετά διεκδικούσαν από τον ΕΟΠΥΥ τα χρήματα που έδωσαν.

Ο αρχικός σχεδιασμός του υπουργείου ήταν να ξεκινήσει η εφαρμογή του νέου συστήματος τον Αύγουστο 2018. Ωστόσο, οι σφοδρές αντιδράσεις των οπτικών και επαγγελματιών ειδικής αγωγής οδήγησαν το υπουργείο σε συνεχείς αναβολές στην έναρξη ισχύος των βεβαιώσεων πληρωμής (vouchers), με την τελευταία να λήγει τέλος Δεκεμβρίου 2018.

Τόσο οι οπτικοί όσο και οι επαγγελματίες ειδικής αγωγής έχουν δηλώσει ότι δεν δέχονται τα vouchers, που σημαίνει στην πράξη ότι οι ασφαλισμένοι θα συνεχίσουν να πληρώνουν οι ίδιοι τη δαπάνη, χωρίς να μπορούν να εισπράξουν τα ποσά που έδωσαν από τον ΕΟΠΥΥ.

Μάλιστα, οι θεραπευτές ειδικής αγωγής έχουν ήδη προσφύγει στο ΣτΕ κατά της υπουργικής απόφασης που ορίζει τον νέο τρόπο αποζημίωσης, υποστηρίζοντας μεταξύ άλλων ότι πρόκειται για ένα αντισυνταγματικό μέτρο που θίγει την αρχή της ισότητας, της συμβατικής και της οικονομικής ελευθερίας. Οπως υποστηρίζουν, το voucher που θα λαμβάνει ο θεραπευτής από τον ασφαλισμένο θα το καταθέτει στον ΕΟΠΥΥ για να αποζημιωθεί σε άγνωστο χρόνο, χωρίς να γνωρίζει την αξία του. Οι προσφυγές τους θα εκδικαστούν την Τρίτη 15 Ιανουαρίου.

Σημειώνεται ότι αυτές οι κατηγορίες παρόχων (οπτικοί και θεραπευτές ειδικής αγωγής) είναι οι μοναδικές που έχουν αρνηθεί να συμβληθούν με τον ΕΟΠΥΥ. Ειδικά στην περίπτωση των οπτικών-οπτομετρών, ο Οργανισμός έχει απευθύνει ανοικτή πρόσκληση για υπογραφή σύμβασης στην οποία έχουν ανταποκριθεί μόλις έξι πάροχοι σε όλη τη χώρα.

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x