Στο επίκεντρο η προστασία της Αμπελιτσιάς στην Κρήτη

Στο επίκεντρο η προστασία της Αμπελιτσιάς στην Κρήτη

Η προστασία της αμπελιτσιάς, ενός σπάνιου δέντρου που υπάρχει σε περιοχές της Κρήτης, βρέθηκε στο επίκεντρο της ετήσιας συνάντησης των εταίρων και της επιστημονικής επιτροπής του προγράμματος «Διατήρηση της Αμπελιτσιάς στην Κρήτη (2017-2020)», που πραγματοποιήθηκε στις εγκαταστάσεις του Μεσογειακού Αγρονομικού Ινστιτούτου στα Χανιά.

Όπως ανακοίνωσε το Ινστιτούτο, κατά τη διάρκεια της πρώτης ημέρας της συνάντησης συζητήθηκε η πρόοδος του έργου, τα μέχρι τώρα αποτελέσματά του καθώς και οι δράσεις που προβλέπονται για τα επόμενα έτη. Τη δεύτερη ημέρα, οι συμμετέχοντες επισκέφτηκαν τις περιοχές όπου εφαρμόζονται οι δράσεις του έργου στον Ομαλό Χανίων, καθώς και το μεγαλύτερο καταγεγραμμένο δέντρο στην Κρήτη που έχει αφιερωθεί στη μνήμη του καθηγητή Όλιβερ Ράκχαμ (1939-2015) στη θέση Κουτσοπέτρου του Ομαλού.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση, «στις δράσεις του έργου που εφαρμόζονται στον Ομαλό περιλαμβάνονται μικρές περιφράξεις για τη μελέτη των βιοτικών και αβιοτικών παραγόντων στην ανάπτυξη της αμπελιτσιάς, ενίσχυση της φυσικής αναγέννησης του είδους και ενημερωτικές πινακίδες για την ευαισθητοποίηση του κοινού. Επίσης, σε συνεργασία με τον Δήμο Πλατανιά, έχει δημιουργηθεί ένας χώρος για τη διατήρηση της τοπικής χλωρίδας του Ομαλού σε μια έκταση τεσσάρων στρεμμάτων, όπου έχουν φυτευτεί 400 νεαρά δέντρα αμπελιτσιάς και έχουν γίνει μικρές παρεμβάσεις για τους επισκέπτες. Σκοπός αυτού του χώρου είναι η διατήρηση του γενετικού υλικού της αμπελιτσιάς και άλλων σημαντικών φυτών της περιοχής του Ομαλού και η αξιοποίηση αυτής της έκτασης για ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού. Τέλος, οι συντελεστές του έργου θεώρησαν πολύ θετική την πρωτοβουλία του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Μητσοτάκη για χρηματοδότηση άλλων δράσεων πέραν αυτών του προγράμματος για την προστασία της αμπελιτσιάς και τόνισαν ότι κάθε προσπάθεια για την προστασία αυτού του ενδημικού και απειλούμενου δέντρου της Κρήτης είναι σημαντική».

Στη συνάντηση της επιτροπής συμμετείχαν εκπρόσωποι από το Μεσογειακό Αγρονομικό Ινστιτούτο Χανίων (συντονιστής του προγράμματος), από το Πανεπιστήμιο του Φρίμπουργκ της Ελβετίας, από το Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών-Τμήμα Βιολογίας, Τομέας Βοτανικής, από το Εθνικό Συμβούλιο Έρευνας της Ιταλίας του Παλέρμο της Σικελίας, από τον Ελληνικό Γεωργικό Οργανισμό ΔΗΜΗΤΡΑ-Εργαστήριο Δασικής Εντομολογίας, από τις Διευθύνσεις Δασών Χανίων, Ρεθύμνης και Ηρακλείου και από τον Φορέα Διαχείρισης του Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather