Στον αέρα πολλές αγροτικές επιδοτήσεις λόγω των δασικών χαρτών

Στον αέρα πολλές αγροτικές επιδοτήσεις λόγω των δασικών χαρτών

«Φωτιά» σε αγροτικές επιδοτήσεις ύψους 96 εκατ. ευρώ τουλάχιστον βάζουν οι δασικοί χάρτες, καθώς περίπου 32.000 αγρότες έχουν… αμελήσει να υποβάλουν τις αντιρρήσεις τους και συνεπώς να τακτοποιήσουν είτε μέσω εξαγοράς είτε μέσω έγκρισης επέμβασης τις επιλέξιμες γεωργικές εκτάσεις που βρίσκονται σε δασικές περιοχές.

Σύμφωνα με τον ΟΠΕΚΕΠΕ (Οργανισμός Πληρωμών και Ελέγχου Κοινοτικών Ενισχύσεων Προσανατολισμού και Εγγυήσεων), πρόκειται για 525.000 στρέμματα επιλέξιμης γης που, μετά την ολοκλήρωση της διαδικασίας κύρωσης της πρώτης ανάρτησης των δασικών χαρτών, φαίνεται να μην έχουν τακτοποιηθεί.

Σύμφωνα με ενημερωτικό σημείωμα που εξέδωσε ο αντιπρόεδρος του Οργανισμού, Γιώργος Αποστολάκης, πριν από μερικές μέρες, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για απώλεια των επιδοτήσεων, οι δασικοί χάρτες της α’ ανάρτησης κυρώθηκαν και έχουν ήδη ενσωματωθεί στο χαρτογραφικό υπόβαθρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και θα ληφθούν υπόψη στους διασταυρωτικούς ελέγχους για τις πληρωμές των κοινοτικών ενισχύσεων.

«Στο σύνολο των κατηγοριών των κυρωμένων δασικών χαρτών εμπεριέχονται και οι κατηγορίες ΔΑ (δάση) και ΧΑ (χορτολιβαδικά). Οι εκτάσεις τους είναι 52.500 ha (525.000 στρέμματα), εμπίπτουν σε επιλέξιμη γεωργική γη σύμφωνα με τις προδιαγραφές του Συστήματος Αναγνώρισης Αγροτεμαχίων (ΣΑΑ) και από τα οποία τα 35.300 ha (353.000 στρέμματα) περίπου είναι δηλωμένα στο ΟΣΔΕ από παραγωγούς, ενώ 17.200 ha (172.000 στρέμματα) περίπου είναι μη δηλωμένα. Για το σύνολο των 52.500 ha (525.000 στρεμμάτων), ενώ αφορούν επιλέξιμη γεωργική γη και θα αναμενόταν η έγερση αντιρρήσεων μπροστά στον κίνδυνο για την απώλεια επιδοτήσεων, δεν έχει γίνει καμία ενέργεια εκ μέρους των ιδιοκτητών τους. Πιθανοί ιδιοκτήτες των εν λόγω εκτάσεων μπορεί είναι ιδιώτες, δήμοι, περιφέρειες, δημόσιοι φορείς», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση.

«Μπλόκο»Σύμφωνα με πληροφορίες του «Ελεύθερου Τύπου», τα στρέμματα αυτά αντιστοιχούν σε 32.000 ΑΦΜ και μπαίνοντας στο σύστημα ΟΣΔΕ (Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης και Ελέγχου), όπου υποβάλλονται μέχρι τις 15 Μαΐου οι αιτήσεις για τις επιδοτήσεις (Ενιαία Αίτηση Ενίσχυσης 2018), εμφανίζονται «επισημασμένες» οι εν λόγω καλλιέργειες, αποδεικνύοντας ότι δεν έχουν εγερθεί ενστάσεις ή αντιρρήσεις από την πλευρά των δικαιούχων αγροτών. «Ετσι, όποιος πάει να κάνει τη δήλωση ΟΣΔΕ, χτυπά… κόκκινο και δείχνει ότι οι εκτάσεις αυτές που ανέρχονται σε 525.000 στρέμματα επιλέξιμης γης πρέπει να τακτοποιηθούν έως τις 8 Αυγούστου προκειμένου να μη χαθούν οι κοινοτικές αγροτικές ενισχύσεις που λάμβαναν οι αγρότες μέχρι τώρα», σημειώνει στον «Ε.Τ.» υψηλόβαθμο στέλεχος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Οπως αναφέρουν οι ίδιες πηγές, η πλειονότητα αυτών που δεν έσπευσαν να τακτοποιήσουν τις εκτάσεις που βρίσκονται εντός των δασικών χαρτών απλώς το αμέλησε. Βέβαια, υπάρχει και η κατηγορία εκείνη των αγροτών που επειδή λαμβάνει επιδότηση μικρότερη των 250 ευρώ θεωρεί χάσιμο χρόνου και χρήματος να προχωρήσει στη διαδικασία των αντιρρήσεων ή των ενστάσεων. Τέλος, είναι και μια μικρή μερίδα δικαιούχων που δεν προχώρησαν στην… αναγνώριση των εκτάσεων που δήλωναν για τις επιδοτήσεις, επειδή δεν ήταν δικά τους αγροτεμάχια και απλώς τα νοίκιαζαν.

Πάντως, σύμφωνα με πληροφορίες, για εκτάσεις που ανήκουν σε περιφέρειες, έχουν γίνει συζητήσεις ώστε να προχωρήσουν οι ίδιες στον «αποχαρακτηρισμό» και στη συνέχεια να ενοικιαστούν σε παραγωγούς έναντι χαμηλού αντίτιμου, ώστε να απορροφηθούν όλα τα αγροτικά ευρωπαϊκά κονδύλια.

«Ραβασάκια»Από την πλευρά του, ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχει στείλει τόσο στις Περιφέρειες όσο και στα ΚΥΔ (Κέντρα Υποβολής Δηλώσεων ΟΣΔΕ) αναλυτικά τα ΑΦΜ αυτών που έχουν εκτάσεις εντός δασικών χαρτών, προκειμένου να τους ενημερώσουν.

Αξίζει να σημειωθεί ότι οι δηλώσεις ΟΣΔΕ, ακόμα και των παραγωγών με εκτάσεις που εμφανίζονται δασικές, υποβάλλονται κανονικά, παρά το γεγονός ότι οι δασικοί χάρτες σε διάφορες περιοχές της χώρας έχουν κυρωθεί. Ωστόσο, στη συνέχεια και με καταληκτική ημερομηνία την 8η Αυγούστου, οι συγκεκριμένοι 32.000 αγρότες, προκειμένου να πληρωθούν τα δικαιώματα της ενιαίας ενίσχυσης το ερχόμενο φθινόπωρο, θα πρέπει να προχωρήσουν σε αποχαρακτηρισμό των εκτάσεών τους είτε μέσω εξαγοράς είτε μέσω έγκρισης επέμβασης, όπως προβλέπει η νομοθεσία.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση