Στην Ευρωβουλή από το ΚΚΕ, η θεομηνία στα Χανιά. Επίσκεψη κλιμακίου του κόμματος στις πληγείσες περιοχές

Στην Ευρωβουλή από το ΚΚΕ, η θεομηνία στα Χανιά. Επίσκεψη κλιμακίου του κόμματος στις πληγείσες περιοχές

Η Ευρωκοινοβουλευτική Ομάδα του ΚΚΕ επανέρχεται στο ζήτημα που ανέδειξε και με Ερώτησή της την προηγούμενη εβδομάδα σχετικά με τις εκτεταμένες καταστροφές σε πολλές περιοχές της Κρήτης που επλήγησαν από τις συνεχιζόμενες βροχοπτώσεις.

Ο ευρωβουλευτής του Κόμματος Κώστας Παπαδάκης κατέθεσε νέα κατεπείγουσα Ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή:

«Οι νεροποντές που έπληξαν για άλλη μια φορά την Κρήτη είχαν ως αποτέλεσμα τον τραγικό θάνατο ενός ακόμη ανθρώπου και τεράστιες καταστροφές σε πολλές περιοχές του νησιού. Γέφυρες κατέρρευσαν, τμήματα του οδικού δικτύου καταστράφηκαν, με αποτέλεσμα δεκάδες χωριά στους Νομούς Χανίων και Ρεθύμνου να είναι αποκλεισμένα. Εκτεταμένες είναι οι ζημιές και σε άλλες υποδομές, λαϊκές κατοικίες, περιουσίες και αγροτικές καλλιέργειες, ενώ έχει διακοπεί σε πολλές περιοχές η ηλεκτροδότηση και η υδροδότηση.

Οι κάτοικοι βιώνουν ξανά στο πετσί τους την παντελή έλλειψη αναγκαίων αντιπλημμυρικών έργων με ευθύνη ΕΕ, κυβέρνησης και Περιφερειακής και Τοπικής Διοίκησης. Ακόμη και εάν τα συγκεκριμένα έργα είναι επιλέξιμα για χρηματοδότηση, δεν υλοποιούνται, γιατί δεν αποφέρουν τα προσδοκώμενα κέρδη για τους επιχειρηματικούς ομίλους, αφήνοντας ανικανοποίητες τις λαϊκές ανάγκες.

Ερωτάται η Ευρ. Επιτροπή:

– Θα αποζημιώσει λαϊκά νοικοκυριά, αυτοαπασχολούμενους και φτωχούς αγρότες των περιοχών της Κρήτης που επλήγησαν και θα χρηματοδοτήσει την αποκατάσταση του οδικού δικτύου (επαρχιακού και ΒΟΑΚ) και των άλλων κατεστραμμένων υποδομών από το Ταμείο Αλληλεγγύης της ΕΕ με άρση των απαγορευτικών ορίων και περιορισμών που θέτει ο σχετικός Κανονισμός;

– Ποια άλλα Ταμεία της ΕΕ θα ενεργοποιήσει για την αποζημίωση των πλημμυροπαθών, την αποκατάσταση των υποδομών και για την πραγματοποίηση των ζωτικών για την περιοχή αντιπλημμυρικών έργων;».

Επίσκεψη κλιμακίου του ΚΚΕ στις πληγείσες περιοχές

Στο μεταξύ, κλιμάκιο της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ με επικεφαλής τον Μανώλη Συντυχάκη, Βουλευτή του ΚΚΕ και υποψήφιο Περιφερειάρχη Κρήτης με την «Λαϊκή Συσπείρωση», πραγματοποίησε περιοδεία στα χωριά του Δήμου Πλατανιά που έχουν υποστεί τεράστιες καταστροφές από τις φονικές πλημμύρες, χτες Τρίτη 26/02/2019.   Παρών στην περιοδεία και ο υποψήφιος Δήμαρχος Πλατανιά με την «Λαϊκή Συσπείρωση» Δημήτρης Ανθούσης. Μαζί και ο Αλέκος Μαρινάκης, γραμματέας της ΤΕ Χανίων του ΚΚΕ, καθώς και ο Μπάμπης Λουτσέτης, μέλος του ΤΓ.

Έγιναν μάρτυρες της ολικής καταστροφής του ιστορικού μνημείου της Γέφυρας του Κερίτη στον Αλικιανό. Μίλησαν με κατοίκους της περιοχής για το σοβαρό αυτό συμβάν και τις ευθύνες της τοπικής, περιφερειακής και κεντρικής διοίκησης. Συναντήθηκαν επίσης με τον υπεύθυνο Πολιτικής Προστασίας που ενημέρωσε για τις καταστροφές.

Στη συνέχεια βρέθηκαν έξω από τα Μεσκλά, όπου όλοι οι δρόμοι που οδηγούν στο χωριό έχουν καταστραφεί και οι κάτοικοι παραμένουν αποκλεισμένοι.

Στην κατεστραμμένη γέφυρα του Φουρνέ, το κλιμάκιο συνάντησε τον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων Απ. Βουλγαράκη που ενημέρωσε για τις ενέργειες αντιμετώπισης της κατάστασης από την Περιφέρεια. Συνάντησαν επίσης κλιμάκιο της ΔΕΗ που κάνει μεγάλες προσπάθειες αποκατάστασης, καθώς δεκάδες χωριά είναι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα για πολλές μέρες, και λόγω του μεγέθους της καταστροφής, η επανασύνδεση του δικτύου μπορεί να διαρκέσει αρκετές ακόμα μέρες, καθώς το δίκτυο έχει σχεδόν εξαφανισθεί.

Στον δρόμο μεταξύ Σκινέ και Φουρνέ  η γέφυρα έχει καταρρεύσει, όπως επίσης και η γέφυρα στον Αϊ Γιώργη που ενώνει Φουρνέ και Λάκκους. Ο δρόμος προς το χωριό Σκορδαλού είναι κατεστραμμένος με τους κατοίκους αποκλεισμένους. Τα χωριά Λάκκοι, Κάρανος, Ορθούνι χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, ενώ στην περιοχή κινδυνεύουν  λαϊκές κατοικίες, και μεγάλες εκτάσεις χωραφιών είναι εξαφανισμένες, με τους κατοίκους να βλέπουν τον κόπο και τις περιουσίες τους να γίνονται έρμαιο των καιρικών συνθηκών.

Τι κλιμάκιο πέρασε από το Πατελάρι, με τις εικόνες της καταστροφής να συνεχίζονται.      Βρέθηκε στην γέφυρα του Πλατανιά, η οποία έχει κοπεί στα δύο, δυσκολεύοντας ακόμα περισσότερο τους διερχόμενους κατοίκους, μιας και ο ΒΟΑΚ στο ύψος του Γερανίου παραμένει σε άσχημη κατάσταση για δύο μήνες τώρα από τις κατολισθήσεις.

Βρέθηκαν στην εκβολή του Ταυρωνίτη ποταμού που έχει αλλάξει ριζικά πλέον την παραλία της περιοχής. Στο χωριό Συρίλι και οι δύο γέφυρες πλέον έχουν καταρρεύσει, ενώ στη γέφυρα στο δρόμο Βουκολιών – Νιο Χωριό έχει υποστεί μεγάλη ζημιά.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather