Στην ΕΛ.ΑΣ. θα κοινοποιούνται όλα τα δεδομένα επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς από και προς τη χώρα

Στην ΕΛ.ΑΣ. θα κοινοποιούνται όλα τα δεδομένα επιβατών που ταξιδεύουν αεροπορικώς από και προς τη χώρα

Εν γνώσει της Ελληνικής Αστυνομία θα περιέρχονται πλέον όλα τα δεδομένα των επιβατών των αεροπορικών εταιρειών που διατηρούνται στη χώρα.

Για λόγους εθνικής ασφάλειας, οι εταιρείες θα είναι υποχρεωμένες να δίνουν στην ΕΛ.ΑΣ. στοιχεία επιβατών, όπως η διεύθυνση, οι τρόποι πληρωμής, το ταξιδιωτικό ιστορικό, οι αποσκευές και η έκδοση εισιτηρίων, με σκοπό την πρόληψη και τη διερεύνηση τρομοκρατικών και σοβαρών εγκλημάτων.

Σύμφωνα με σχέδιο νόμου του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που έχει κατατεθεί στην Επιτροπή Δημόσιας Διοίκησης και Δημόσιας Τάξης της Βουλής -το οποίο ενσωματώνει στην εθνική νομοθεσία την ευρωπαϊκή οδηγία 681 του 2016- τα δεδομένα περιέχονται στα λεγόμενα ονομαστικά αρχεία επιβατών (PNR – passenger name records).

Οι αεροπορικές εταιρείες θα πρέπει να διαβιβάζουν στη Μονάδα Στοιχείων Επιβατών της ΕΛ.ΑΣ. τα δεδομένα σε διάστημα μέχρι και 2 ημέρες πριν από τον προγραμματισμένο χρόνο αναχώρησης της πτήσης και αμέσως μετά το κλείσιμο της πτήσης.

Για όσες εταιρείες δεν συμμορφωθούν, προβλέπεται αρχικά πρόστιμο ύψους 5 χιλιάδες ευρώ ανά πτήση από την Αρχή Πολιτικής Αεροπορίας, ενώ το πρόστιμο θα μπορεί να φθάνει έως τις 30 χιλιάδες ευρώ, με Κοινή Υπουργική Απόφαση.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.