Στα 200 ευρώ κατά μέσο όρο τα ενοίκια που δηλώνονται στην εφορία

Στα 200 ευρώ κατά μέσο όρο τα ενοίκια που δηλώνονται στην εφορία

Με λιγότερο από 200 ευρώ τον μήνα εμφανίζονται να καλύπτουν τις στεγαστικές ανάγκες, οι ενοικιαστές ακινήτων, αν πιστέψει κανείς τα όσα δηλώνονται στις φορολογικές δηλώσεις. Τα νοικοκυριά που ζουν στο νοίκι έχουν ξεπεράσει το 1 εκατ. αλλά οι ιδιοκτήτες των συγκεκριμένων ακινήτων εμφανίζονται ότι εισπράττουν κάτω από 2 δισ. ευρώ σε ετήσια βάση.

Η δήλωση χαμηλότερων εισοδημάτων από ενοίκια είναι το αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης που έριξε τις μισθώσεις. Είναι όμως και απόρροια της αύξησης των φορολογικών συντελεστών των ενοικίων , οι οποίοι εκτοξεύτηκαν έως και το 45% αλλά και της κατάργησης της έκπτωσης φόρου για τους ενοικιαστές της πρώτης κατοικίας, η οποία στέρησε και το τελευταίο κίνητρο για την αναγραφή των πραγματικών ποσών στη φορολογική δήλωση.

Τι δείχνουν τα στοιχεία των φορολογικών δηλώσεων

Από την επεξεργασία των φορολογικών δηλώσεων προκύπτει ότι το συνολικό εισόδημα από ενοικιάσεις κατοικιών (χωρίς δηλαδή, να προσμετρούνται τα εισοδήματα από καταστήματα κλπ) ανέρχεται στα 2,8 -2,9 δισ. ευρώ με το ποσό αυτό να μοιράζεται σε περίπου 860-870 χιλιάδες ιδιοκτήτες. Αν “απομονωθεί” η ενοικίαση των διαμερισμάτων και των κατοικιών που χρησιμοποιούνται ως κύρια κατοικία , τότε το ποσό του συνολικού εισοδήματος περιορίζεται κάτω από τα 2 δισ. ευρώ.

Δεδομένου ότι ενοίκιο για την κύρια κατοικία τους πληρώνουν τουλάχιστον 1 εκατ. νοικοκυριά, προκύπτει ετήσιο ποσό ενοικίου ανά νοικοκυριό της τάξεως των 2000 ευρώ δηλαδή λιγότερο από 200 ευρώ σε μηναία βάση. Ακόμη και εν μέσω κρίσης, το ποσό αυτό δεν μπορεί να ανταποκριθεί στα μεγάλα αστικά κέντρα οι μισθώσεις είναι πολύ μεγαλύτερες. Όμως τα στοιχεία που αποτυπώνονται στις δηλώσεις επηρεάζονται κυρίως από το φαινόμενο της μερικής δήλωσης του μισθώματος (δηλαδή, άλλο ποσό να καταβάλλεται πραγματικά και άλλο να αποτυπώνεται στο μισθωτήριο).

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather