Σταύρος Αρναουτάκης: Το υπουργείο ζητά από την Περιφέρεια να εκτελέσει έργα στον ΒΟΑΚ

Σταύρος Αρναουτάκης: Το υπουργείο ζητά από την Περιφέρεια να εκτελέσει έργα στον ΒΟΑΚ

Για το θέμα των αρμοδιοτήτων σχετικά με το ΒΟΑΚ μίλησε ο Περιφερειάρχης στο Περιφερειακό Συμβούλιο, με αφορμή το έγγραφο του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου Υποδομών που δημοσιεύθηκε στον ηλεκτρονικό τύπο, πως έχει αρμοδιότητα η Περιφέρεια Κρήτης για την αποκατάσταση στο Σταλό.

Ο Περιφερειάρχης επεσήμανε πως ο ίδιος έδωσε το έγγραφο στη δημοσιότητα και δεν ήταν κάτι κρυφό, αλλά αποδείκνυε ακριβώς πως είναι έωλος ο ισχυρισμός της ευθύνης της Περιφέρειας. Για το λόγο αυτό, κατέθεσε στα πρακτικά της συνεδρίασης τόσο την απόφαση του Συμβουλίου Επικρατείας (2016) που έλεγε πως αρμόδιος τότε ήταν ο ΟΑΚ και βέβαια στη συνέχεια το Υπουργείο Υποδομών που πήρε τις αρμοδιότητες, όσο κι άλλα έγγραφα που δείχνουν πως δεν είναι ευθύνη της Περιφέρειας να αντιμετωπίσει τέτοια έκτακτα φαινόμενα. Σημείωσε δε πως η αναφορά αυτή για ευθύνη της Περιφέρειας, που περιέχει το έγγραφο, δεν έχει κάποια απόδειξη, αλλά κάνει λόγο για γνωμοδότηση από τη νομική υπηρεσία του υπουργείου. Επίσης, αποκάλυψε πως τόσο ο Γενικός Γραμματέας του Υπουργείου Υποδομών όσο και ο αρμόδιος Γενικός Διευθυντής ζήτησαν από την Περιφέρεια να παρέμβει και το έκανε, θέλοντας να βοηθήσει για ν’ αντιμετωπιστεί ένα πρόβλημα. Προφανώς αυτός που έχει την αρμοδιότητα, ζητά.

Ο κ. Αρναουτάκης εξήγησε πως σε ότι αφορά την κατολίσθηση στο Σταλό, δεν πρόκειται για έργο τακτικής συντήρησης του δρόμου αλλά για μια έκτακτη ανάγκη που κινητοποίησε το Υπουργείο και ήρθαν άμεσα οι μηχανικοί του.

«Έδωσε άμεσα εντολή το Υπουργείο για να γίνουν οι μελέτες από τον Οργανισμό Ανάπτυξης Κρήτης και ο μελετητής είναι ο Παναγιώτης Τονιόλος. Οι υπηρεσίες οι δικές μας πήγαν άμεσα και σε συνεργασία με τον κ. Βουλγαράκη στείλαμε μηχανήματα για ν’ αδειάσει ο δρόμος», είπε ο Περιφερειάρχης. Να σημειωθεί πως ο Διευθύνων Σύμβουλος του ΟΑΚ Φώτης Καζάσης επιβεβαίωσε με πως ο Οργανισμός εκπονεί τη μελέτη.

Στη διάρκεια της τοποθέτησης του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ο Περιφερειάρχης σημείωσε πως οι συντηρήσεις όλα τα χρόνια γίνονται από την Περιφέρειας Κρήτης όπως για τον φωτισμό, τις κλαδοκοπές όταν υπάρχουν χρήματα και κάποια ασφαλτικά και χωρίς να έχει στηρίξει το Υπουργείο Υποδομών αυτά τα έργα. «Μοναδική εξαίρεση αποτελεί το τμήμα από Αγία Πελαγία προς Φόδελε και Γεωργιούπολη – Πετρέ, που μας ανάθεσε το Υπουργείο να εκτελέσουμε το έργο. Τι αναδεικνύει όμως αυτό το γεγονός; Όποιος έχει την αρμοδιότητα αναθέτει σε εκείνον που δεν έχει αρμοδιότητα, για να γίνει το έργο», τόνισε χαρακτηριστικά ο Περιφερειάρχης, θέλοντας να αποσαφηνίσει ποιος έχει την ευθύνη για τον ΒΟΑΚ.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather