Σπίρτζης από Ηράκλειο: ΒΟΑΚ χωρίς διόδια – Ποια τα χρονοδιαγράμματα

Σπίρτζης από Ηράκλειο: ΒΟΑΚ χωρίς διόδια - Ποια τα χρονοδιαγράμματα

Επελέγη η πιο συμφέρουσα λύση για τρεις διαγωνισμούς. Αν ήταν ένας ο διαγωνισμός θα απαιτούσε υψηλά κεφάλαια και δανεισμό και θα πηγαίναμε σίγουρα σε διόδια. Αυτά ήταν τα πρώτα λόγια του Υπουργού Υποδομών Χρήστου Σπίρτζη, χθες στο πλαίσιο συνέντευξης Τύπου, αναφορικά με τον ΒΟΑΚ και τα έργα σε αυτόν.

Ο κ. Σπίρτζης έκανε λόγο για ένα συνολικό μήκος 199 χιλιομέτρων από Χανιά μέχρι Αγ. Νικόλαο.
Μιλάμε για κλειστό αυτοκινητόδρομο με απόλυτο έλεγχο προσβάσεων, χωρίς διόδια για τους αγρότες, επαγγελματίες κτλ αλλά με διόδια για τον τουρισμό. Στόχος μας είναι με την ολοκλήρωση του έργου Χανιά –  Αγ. Νικόλαος να υπάρχουν έτοιμες τεχνικές μελέτες για το τμήμα Κίσσαμος – Σητεία, ανέφερε ο κ. Σπίρτζης.

Όσοι υπόσχονται απευθείας ΒΟΑΚ από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία εννοούν καρόδρομο, δήλωσε ο υπουργός αναφερόμενος στις δεσμεύσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη πριν από λίγο καιρό στην Κρήτη για απευθείας ΒΟΑΚ από την Κίσσαμο μέχρι τη Σητεία.

Για τους 2 διαγωνισμούς (ο πρώτος αφορά το τμήμα Χανιά – Ηράκλειο και ο δεύτερος το τμήμα Χερσόνησος – Νεάπολη) υπάρχει χρονοδιάγραμμα, είπε μεταξύ άλλων ο υπουργός.


Αρχικά, όπως εξήγησε, θα πρέπει να γίνει ο διαγωνισμός μέχρι τις 6 Αυγτούστου. Στη συνέχεια η προεπιλογή αναδόχων έως τα μέσα Οκτωβρίου. Μετά, ακολουθούν οι δεσμευτικές προσφορές και ο οριστικός ανάδοχος έως τον Ιούνιο του 2019. Από εκεί και μετά θα χρειαστούν 4 χρόνια για την κατασκευή του.

Ο υπουργός αμφισβητήθηκε έντονα για τα στοιχεία που έχουν να κάνουν με τον κυκλοφοριακό φόρτο και σε αυτό το σημείο υπήρξε έντονη αντιπαράθεση με τον Δήμαρχο Αγίου Νικολάου Αντώνη Ζερβό, ο οποίος επικαλείται στοιχεία του ίδιου του υπουργείο που λένε ότι για τον Άγιο Νικόλαο είναι μεγαλύτερος από κάποια σημεία του υπόλοιπου ΒΟΑΚ.

Αναφορικά με το κόστος του έργου για το τμήμα Χανιά – Άγιος Νικόλαος ο υπουργός ανέφερε ότι θα κοστήσει γύρω στο 1,5 δισ. ευρώ.

Δεν έλειψαν οι εντάσεις κατά τη διάρκεια της συζήτησης που είχε ο υπουργός με τους Δημάρχους ενώ εκφράστηκαν και παράπονα για τον αποκλεισμό της Κισσάμου και της Σητείας.

Ένα χαρακτηριστικό από τη συνέντευξη Τύπου ήταν η πρόταση του Δημάρχου Χανίων φτιαχτεί και μια λωρίδα για τρένο (μελλοντικά). Ο υπουργός δεν απάντησε ωστόσο η πρόταση του Δημάρχου, προκάλεσε την αντίδραση του Προέδρου του ΚΤΕΛ Μανώλη Χαχλιούτη.

Για τον κόμβο της Αγίας Πελαγίας, ο υπουργός είπε ότι θα υπάρξουν νεώτερα την ερχόμενη Πέμπτη 22 Ιουνίου οπότε και θα βρεθεί ξανά στο Ηράκλειο προκειμένου να εγκαινιάσει το νέο χώρο του ΚΤΕΛ Ανατολικής Κρήτης.

Πηγή: ekriti.gr

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση