Σοκάρουν τα στοιχεία για την φετινή ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη

Σοκάρουν τα στοιχεία για την φετινή ελαιοπαραγωγή στην Κρήτη

Σοκ προκαλούν οι αριθμοί από την φετινή ελαιοκομική περίοδο στην Κρήτη, η οποία ολοκληρώθηκε πολύ νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, τουλάχιστον την τελευταία 20ετία.

Στις 31 Δεκεμβρίου έκλεισαν σχεδόν όλα τα ελαιουργεία του νησιού, ενδεικτικό της κατάστασης που επικρατεί με την καταστροφή της παραγωγής από το δάκο, και ενώ παραδοσιακά η ολοκλήρωση της ελαιοπαραγωγής επερχόταν στα τέλη του Ιανουαρίου, και σε κάποιες περιοχές ακόμη και τον Φεβρουάριο.

Ακόμα πιο σοκαριστικά είναι τα στοιχεία για την παραγόμενη ποσότητα ελαιολάδου: μόλις 37.000 τόνοι, ενώ οι παραγωγοί ανάμεναν 80.000 τόνους. Από τους 37.000 τόνους, οι 30.000 είναι βιομηχανικό λάδι (πάνω από 1,5 βαθμούς), και μόλις οι 7.000 έξτρα παρθένο (κάτω από 0,8 βαθμούς)!

Σε δηλώσεις του, ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτικών Συνεταιρισμών Ηρακλείου Μύρων Χιλετζάκης είπε ότι πρόκειται για την χειρότερη χρονιά εδώ και δεκαετίες, με μαζεμένο, αυτή την ώρα, το 97% του ελαιοκάρπου.

“Φέτος οι Ιταλοί δεν πήραν ούτε για χρόνια πολλά τους συνεργάτες τους εμπόρους από την Κρήτη, είπε ο κ. Χιλετζάκης, προσθέτοντας ότι οι τιμές για το έξτρα παρθένο μέχρι 3 γραμμές πωλείται από 2,20 έως 2,50 ευρώ το κιλό, ενώ το βιομηχανικό 1 με 1,5 ευρώ, αν και για τη δεύτερη περίπτωση οι εμπορικές πράξεις είναι ελάχιστες.

Ουδείς γνωρίζει τι θα γίνουν οι ποσότητες βιομηχανικού λαδιού που είναι αποθηκευμένες την ώρα που όλοι οι ελαιοπαραγωγοί περιμένουν την κατάθεση του φακέλου στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ώστε να εγκριθούν και να δοθούν αποζημιώσεις.

Πηγή: ekriti.gr

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather