Σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, στο Νοσοκομείο Χανίων

Σοβαρές ελλείψεις σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό, στο Νοσοκομείο Χανίων

Καθημερινό αγώνα δίνουν οι εργαζόμενοι στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να κρατήσουν όρθιο το Εθνικό Σύστημα Υγείας (ΕΣΥ) και να περιοριστούν οι συνέπειες της πανδημίας του κορωνοϊού. Ωστόσο, αν και η κρίση που βρίσκεται σε εξέλιξη ανέδειξε με τον πιο εμφατικό τρόπο την καθοριστική συμβολή του ΕΣΥ για τη διασφάλιση της δημόσιας υγείας, τα περισσότερα νοσοκομεία παραμένουν υποστελεχωμένα, με το προσωπικό να εργάζεται συχνά κάτω από εξουθενωτικές συνθήκες.

Eίναι χαρακτηριστικό ότι το Νοσοκομείο Χανίων λειτουργεί με περίπου τα 2/3 του προσωπικού που προβλέπει ο Οργανισμός, ενώ οι νοσηλευτές μετρούν δεκάδες ρεπό που δεν έχουν λάβει καθώς δεν βγαίνουν οι βάρδιες.
«Οι μεγαλύτερες ελλείψεις εντοπίζονται σε νοσηλευτικό και παραϊατρικό προσωπικό», επεσήμανε σχετικά ο πρόεδρος της Ενωσης Γιατρών του ΕΣΥ Χανίων Κυριάκος Γραμματικόπουλος. Ωστόσο, όπως υπογράμμισε, σοβαρές ελλείψεις σε ιατρικό προσωπικό παρουσιάζονται και σε πολλές κλινικές, μεταξύ των οποίων και ορισμένες που βρίσκονται αυτή την περίοδο στο προσκήνιο λόγω του κορωνοϊού. «Για παράδειγμα στην Πνευμονολογική υπάρχουν μόνο 3 μόνιμοι γιατροί κι 1 επικουρικός που σύντομα λήγει η θητεία του. Γενικότερα, όπως έχουμε πει πολλές φορές, το να καλύπτεις κενά με επικουρικούς δεν είναι αποτελεσματικό. Από τη στιγμή που δημιουργούνται Οργανισμοί με σκοπό την ορθή λειτουργία ενός νοσοκομείου, αυτοί πρέπει να πληρούνται με το απαραίτητο μόνιμο προσωπικό», τόνισε.
Αντίστοιχα προβλήματα εντοπίζονται στην Παιδιατρική Κλινική όπου, λόγω της έλλειψης παιδιάτρων, εφημερίες και κενά καλύπτονται με γενικούς γιατρούς, οι οποίοι συχνά τους αποδίδεται ο ρόλος του “μπαλαντέρ” προκειμένου να… μπαλώσουν τρύπες σε πολύ διαφορετικά πόστα: «Προφανώς τις τελικές οδηγίες τις δίνουν οι παιδίατροι. Ομως είναι λογικό όταν ένας γιατρός υπηρετεί σ’ ένα διαφορετικό πόστο, ακόμα κι αν αυτός έχει γενικές γνώσεις, να αισθάνεται φόβο», υπογράμμισε ο κ. Γραμματικόπουλος.
Σε ό,τι αφορά τη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας (ΜΕΘ), ένα ιδιαίτερα κρίσιμο πόστο στο πλαίσιο της έξαρσης του κορωνοϊού, οι τρέχουσες ανάγκες καλύπτονται μέσα από υπερπροσπάθεια που καταβάλλουν οι εργαζόμενοι. Ωστόσο, είναι δεδομένο ότι είναι ένα πόστο που χρειάζεται άμεση ενίσχυση εφόσον θα κληθεί να αντιμετωπίσει σοβαρά τα όποια περιστατικά προκύψουν από την πανδημία. «Οι τρέχουσες ανάγκες καλύπτονται αλλά πόσο θα “τεντώσεις” έναν άνθρωπο για να καλυφθούν; Κάποια στιγμή το προσωπικό θα εξουθενωθεί και μετά θα υπάρξει ένα “κραχ”. Κι αυτό το φαινόμενο της υπερ-εργασίας υπάρχει εδώ και χρόνια», σχολίασε ο κ. Γραμματικόπουλος.

EKTAKTΕΣ ΠΡΟΣΛΗΨΕΙΣ
Να σημειώσουμε ότι στο πλαίσιο των προσπαθειών για την καλύτερη “θωράκιση” των δημόσιων νοσοκομείων απέναντι στην πανδημία του κορωνοϊού, η κυβέρνηση έχει προκηρύξει την άμεση πρόσληψη 2000 επαγγελματιών υγείας σε Νοσοκομεία, Κέντρα Υγείας και ΕΚΑΒ.
Συγκεκριμένα στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων προγραμματίζεται να ανοίξουν άλλα 2 κρεβάτια ΜΕΘ στον χώρο της Μονάδας Αυξημένης Φροντίδας (ΜΑΘ) και να προσληφθούν 9 νοσηλευτές, ενώ άλλοι 12 νοσηλευτές προορίζονται να καλύψουν ανάγκες των υπολοίπων κλινικών.
Πάντως, αν και οι προσλήψεις αυτές κινούνται προς τη θετική κατεύθυνση σύμφωνα με τον πρόεδρο της Ενωσης Γιατρών του ΕΣΥ οι προσλήψεις αυτές αποτελούν… σταγόνα στον ωκεανό. «Εδώ χρειάζονται δεκάδες προσλήψεις για να καλυφθούν οι πραγματικές ανάγκες. Οχι ό,τι δεν βοηθάνε. Κι 1 άτομο βοήθεια είναι. Ομως χρειάζονται πολλοί παραπάνω», σημείωσε ο Γραμματικόπουλος και συμπλήρωσε πως στην πλειονότητα των νοσηλευτών οφείλονται πολλά ρεπό ως συνέπεια του γεγονότος ότι δεν βγαίνουν οι βάρδιές τους: «Από τη μια λέμε ότι πρέπει να τηρούνται οι ευρωπαϊκοί κανόνες, ότι δηλαδή ένας εργαζόμενος πρέπει να ξεκουράζεται 2 ημέρες την εβδομάδα κλπ., και την ίδια στιγμή υπάρχουν νοσηλευτές που τους χρωστάνε 20 και 40 ρεπό. Πράγμα που σημαίνει ότι αυτοί οι άνθρωποι δουλεύουν σερί. Ας δούμε, λοιπόν, αυτή την κρίση ως μια ευκαιρία να διορθωθούν αυτά τα προβλήματα»

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather