Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η τιμή του Κρητικού ελαιολάδου

Σε χαμηλά επίπεδα παραμένει η τιμή του Κρητικού ελαιολάδου

Σε μία από τις δυσκολότερες περιόδους, το άλλοτε χρυσοφόρο προϊόν της Κρήτης βαδίζει από το κακό στο χειρότερο και η αγωνία εντείνεται για τους παραγωγούς στο νησί μας ενώ την κατρακύλα φαίνεται ότι παίρνει και η τιμή του.

Κατά κοινή ομολογία, η περσινή ήταν μία από τις δυσκολότερες καλλιεργητικές χρονιές σε όλη την Ελλάδα και πιο συγκεκριμένα στην Κρήτη, λόγω των καιρικών φαινομένων που επικράτησαν, με τις συνέπειες της κλιματικής αλλαγής να είναι χωρίς προηγούμενο…

Εύλογα, πριν από καιρό, εκπρόσωποι των παραγωγών είχαν επισημάνει με νόημα ότι σε πολλές περιπτώσεις, τα δέντρα δε θα μπορούσαν να συνέλθουν, ούτε μετά από χρόνια!

Κατ’ επέκταση, τα νέα δεν είναι τα καλύτερα για το ίδιο το κρητικό προϊόν κι αυτό γιατί όπως είπε ο Αντιπρόεδρος της ΕΑΣΗ Μύρων Χιλετζάκης, η τιμή του ελαιολάδου έχει πέσει ακόμη και 2,20 ευρώ το κιλό και απηύθυνε  έκκληση στους παραγωγούς να μην το πωλούν σε αυτή την τιμή.

Παρ’ όλα αυτά, πλην ελαχίστων εξαιρέσεων – με εμπορικές πράξεις αμφίβολης προέλευσης – καταβάλλονται υπεράνθρωπες προσπάθειες ώστε ο κλάδος να συγκρατήσει τις τιμές παρά τις αδιάθετες … ποσότητες!

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία, για το κρητικό ελαιόλαδο οξύτητας 3 γραμμών, η ΕΑΣ Χανίων, προ ημερών, έδωσε τιμή για το ΠΟΠ ελαιόλαδο στα 2,60 ευρώ το κιλό, από την περιοχή του Κολυμπαρίου, στα 2,70 ευρώ, στην περιοχή του Σελίνου 2,40 ευρώ ενώ, για συγκεκριμένες εμπορικές πράξεις, η τιμή διαφοροποιήθηκε.

Σύμφωνα με τον ΣΕΔΗΚ, οι τιμές του ελαιολάδου, ανά περιοχή στην Κρήτη, διαμορφώνονται ως εξής:

Ο δάκος και η ξηρασία αποτέλεσαν τις κύριες αιτίες για την κακή χρονιά του κρητικού ελαιόλαδου παρά τους ψεκασμούς και τις πρωτοβουλίες που ελήφθησαν με πολύ μεγάλες ποσότητες να μένουν αδιάθετες ενώ την  ίδια ώρα, η Ισπανία και η Τουρκία αλλά κι άλλες αγορές μπήκαν δυνατά στο παιχνίδι και ήδη μεγαλουργούν!

Πηγή: ekriti.gr

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather