Σε κρίσιμο στάδιο εισέρχεται η διαδικασία δακοκτονίας στο νομό Χανίων

Σε κρίσιμο στάδιο εισέρχεται η διαδικασία δακοκτονίας στο νομό Χανίων

Πραγματοποιήθηκε χθες συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, Νικόλαου Καλογερή, με τους υπηρεσιακούς παράγοντες που εφαρμόζουν το πρόγραμμα δακοκτονίας 2020-2021 και τους εκπροσώπους των εργολάβων παγιδοθεσίας και ψεκασμών.

Στην συνάντηση συζητήθηκε η πορεία του προγράμματος και τα προβλήματα που έχουν προκύψει. Σύμφωνα με τους γεωπόνους που εφαρμόζουν το πρόγραμμα η κατάσταση είναι, για την ώρα, ελεγχόμενη. Τονίστηκε όμως, ότι μπαίνοντας στην επικίνδυνη περίοδο του φθινοπώρου, πρέπει να υπάρχει εγρήγορση, τόσο από την υπηρεσία όσο και από τους παραγωγούς, καθώς η υφιστάμενη κατάσταση μπορεί να ανατραπεί πολύ γρήγορα.

Επίσης, αναφέρθηκε ότι υπάρχει επάρκεια εντομοκτόνων υλικών για την εκτέλεση τόσο του τέταρτου όσο και του πέμπτου δολωματικού ψεκασμού στο σύνολο των ψεκαζόμενων περιοχών. Ο τέταρτος ψεκασμός έχει ήδη ξεκινήσει σε μικρό αριθμό περιοχών ενώ αναμένεται να συνεχιστεί από την επόμενη εβδομάδα, μετά το πέρας των υψηλών θερμοκρασιών, στις περισσότερες περιοχές της Π.Ε. Χανίων.

Από τον κ. Καλογερή, αλλά και από όλους παρευρισκόμενους, επισημάνθηκε η δυνατότητα πρώιμη ελαιοσυλλογής όπου το επιτρέπουν οι συνθήκες, ώστε να αποφευχθούν τυχόν απώλειες παραγωγής λόγω ενδεχόμενων παρατεταμένων υψηλών θερμοκρασιών την φθινοπωρινή περίοδο.

Ανησυχία εκφράστηκε επίσης για τυχόν εμφάνιση μυκητολογικών ασθενειών στον ελαιόκαρπο που πιθανά να οδηγήσουν σε ποιοτική υποβάθμιση του ελαιολάδου. Πάνω στο θέμα αυτό οι παρευρισκόμενοι ενημερώθηκαν για την σύσταση επιστημονικής επιτροπής από την Περιφέρεια Κρήτης, η οποία παρακολουθεί το θέμα και η οποία, αν υπάρξει ανάγκη, θα δώσει οδηγίες για την αντιμετώπιση μυκητολογικών προσβολών με επόμενο δελτίο τύπου.

Τέλος, ιδιαίτερη βαρύτητα δόθηκε στην εφαρμογή καταγραφικών πορείας σε μεγάλο αριθμό Τ.Κ. και στην βελτίωση της εκτέλεσης των ψεκασμών από τα συνεργεία ψεκασμού.

Υπενθυμίζουμε ότι για την πορεία της δακοκτονίας οι παραγωγοί ενημερώνονται με συνεχή δελτία τύπου τα οποία μαζί με τις ανακοινώσεις για τις ημερομηνίες ψεκασμών θα αναρτώνται στην ιστοσελίδα της Περιφέρειας στην ηλεκτρονική διεύθυνση: https://www.crete.gov.gr/category/enimerosi/grafeio-typoy/release/enimerosi-agroton/dakoktonia/dakoktonia-p-e-chanion/dakoktonia-p-e-chanion-2020/)

Τηλ. επικοινωνίας 28213-46500, 28213-46570-20-40-43, 28220-22005.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather