Σε Αντιπεριφέρεια και ΕΒΕΧ ο Καναδός πρέσβης

Σε Αντιπεριφέρεια και ΕΒΕΧ ο Καναδός πρέσβης

Εθιμοτυπική επίσκεψη στον Αντιπεριφερειάρχη Χανίων, κ. Νίκο Καλογερή, πραγματοποίησε την Δευτέρα 11 Νοεμβρίου 2019, ο  Πρέσβης του Καναδά στην Αθήνα, κ. Mark Allen (Μαρκ Άλλεν). Ο Καναδός Πρέσβης μετέβη στα Χανιά πριν από λίγες μέρες ώστε να παραβρεθεί στην τελετή της «Κυριακής της Μνήμης» εις μνήμην των θυμάτων των πολέμων που έπεσαν παγκοσμίως για την ελευθερία, την οποία συνδιοργάνωσε με την Περιφερειακή Ενότητα Χανίων και το Δήμο Χανίων, η Βρετανική Κοινότητα της Κρήτης, την Κυριακή 10 Νοεμβρίου 2019, στο Συμμαχικό Νεκροταφείο Σούδας.

Αρχικά οι δύο άνδρες αναφέρθηκαν στην παράδοση πολύπολιτισμικότητας του Καναδά και της Ελλάδας, η οποία είχε ως επακόλουθο την αρμονική συμβίωση πολλών διαφορετικών λαών και στις δύο χώρες, γεγονός που αποτελεί και ένα από τα κύρια κοινά στοιχεία τους. Έπειτα αναπτύχθηκαν αναλυτικότερα θέματα που άπτονται του περιβάλλοντος και της ενέργειας, όπως οι επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής των τελευταίων ετών και το ποσοστό κάλυψης ενεργειακών αναγκών από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας στις δύο χώρες.

Ο Αντιπεριφερειάρχης και ο Πρέσβης συζήτησαν επίσης εκτενέστερα θέματα που σχετίζονται με τις εμπορικές συναλλαγές των δύο χωρών, ειδικά όσον αφορά στην εισαγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων και ελαιολάδου. Ο Πρέσβης αναφέρθηκε σχετικά στο άνοιγμα της καναδικής αγοράς με την Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνίας (Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA), μια συμφωνία ελεύθερων συναλλαγών μεταξύ του Καναδά και χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η διεύρυνση διεξαγωγής του εμπορίου μέσω της συμφωνίας αυτής αναμένεται να επηρεάσει θετικά την οικονομία των συνεργαζόμενων χωρών, και όπως τόνισε ο Αντιπεριφερειάρχης, σίγουρα θα προσελκύσει περισσότερες επενδύσεις στο νησί μας, το οποίο διακρίνεται για την εξαιρετική ποιότητα των τοπικών προϊόντων του.

Τέλος ο Πρέσβης και ο Αντιπεριφερειάρχης αντάλλαξαν αναμνηστικά δώρα, ο κ. Allen προσέφερε ένα ξύλινο γλυπτό λαϊκής τέχνης που κατασκευάζουν οι Εσκιμώοι, και ο κ. Καλογερής, το έμβλημα της Π.Ε. Χανίων.

Στο ΕΒΕΧ

«Η επιχειρηματική συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών είναι σε αρκετά ικανοποιητικά επίπεδα. Επιδίωξή μας είναι η περαιτέρω ενίσχυση των σχέσεών μας, καθώς ο Καναδάς αποτελεί μία εκ των μεγάλων αγορών που οφείλουμε να στοχεύουμε», δήλωσε ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χανίων Αντώνης Ροκάκης στον Πρέσβη του Καναδά Mark Allen που τον επισκέφτηκε εθιμοτυπικά στο ΕΒΕΧ.

Κατά την διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν οι επιχειρηματικές προοπτικές που μπορούν να ενισχυθούν μέσα από την καλή συνεργασία μεταξύ Καναδά, Ελλάδας και Χανίων.

 

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather