Σήμερα η μεγαλύτερη μέρα του έτους. Αρχίζει και επίσημα το καλοκαίρι

Σήμερα η μεγαλύτερη μέρα του έτους. Αρχίζει και επίσημα το καλοκαίρι

Σήμερα, Πέμπτη 21 Ιουνίου, στις 13.07 ώρα Ελλάδας θα συμβεί το θερινό ηλιοστάσιο και θα ξεκινήσει το φετινό καλοκαίρι και επίσημα, με την μεγαλύτερη σε διάρκεια μέρα του έτους.

Από την Πέμπτη και μετά, οι μέρες θα αρχίσουν σιγά-σιγά να μικραίνουν, (ένα λεπτό το πρωί και ένα λεπτό το βράδυ κάθε μέρα) ώσπου σχεδόν να εξισωθούν με τις νύχτες κατά την φθινοπωρινή ισημερία στις 21 Σεπτεμβρίου, ενώ στο χειμερινό ηλιοστάσιο της 21ης Δεκεμβρίου θα συμβεί πλέον η μικρότερη μέρα.

Όπως κάθε χρόνο, το θερινό ηλιοστάσιο εγκαινιάζει αστρονομικά την έναρξη του καλοκαιριού στο βόρειο ημισφαίριο, όπου ανήκει και η Ελλάδα. Ταυτόχρονα, στο νότιο ημισφαίριο θα σημειωθεί το χειμερινό ηλιοστάσιο και θα αρχίσει ο χειμώνας.

Στο βόρειο ημισφαίριο, ο Ήλιος θα βρίσκεται στο βορειότερο σημείο του στον ουρανό και η μέρα θα έχει την μεγαλύτερη διάρκεια του έτους, καθώς ο βόρειος πόλος της Γης θα είναι στραμμένος προς τον Ήλιο. Αντίθετα, στο χειμερινό ηλιοστάσιο, ο Βόρειος Πόλος βρίσκεται στο πιο απομακρυσμένο σημείο από τον Ήλιο.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση