ΡΑΕ: Θα προχωρήσει κανονικά η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική

ΡΑΕ: Θα προχωρήσει κανονικά η διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική

Αποφασισμένη εμφανίζεται η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας να προχωρήσει την ηλεκτρική διασύνδεση της Κρήτης με την Αττική και εντός 15 ημερών αναμένεται να προχωρήσει στην εξειδίκευση των δύο αποφάσεών της που αφορούσαν στην ανάθεση τους έργου στον ΑΔΜΗΕ.

Όπως αναφέρουν στελέχη της, «η ΡΑΕ κινήθηκε στο πλαίσιο των όσων προβλέπουν οι κανονισμοί και η κοινοτική νομοθεσία κι έτσι θα συνεχίσει να πορεύεται».

Κατά τις ίδιες πηγές, το «αν παραβιάζονται οι κοινοτικοί κανονισμοί μόνο τα αρμόδια δικαστήρια μπορούν να το κρίνουν και κανένας άλλος. Επιπλέον η ΡΑΕ για τη λήψη των αποφάσεών της από τον Σεπτέμβριο έλαβε ως ορόσημο την έκθεση του ACER, η οποία διαπιστώνει διετή καθυστέρηση του συγκεκριμένου έργου PCI. Η Αρχή κινήθηκε με βάση αυτήν την διαπίστωση και σύμφωνα με τους κανονισμούς έπρεπε να παρέμβει τον Σεπτέμβριο. Η Κομισιόν, υποστηρίζει ότι έπρεπε να περιμένει η ΡΑΕ τον Ιανουάριο».

Σύμφωνα με τους ίδιους κύκλους, «δίδεται διαφορετική ερμηνεία από τη ΡΑΕ και τη γενική διεύθυνση Ενέργειας της Ε.Ε.».

Αν και πια η υπόθεση βρίσκεται στον αρμόδιο Επίτροπο Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, παραμένει άγνωστο αν θα υπάρξει πρωτοβουλία ώστε να βρεθεί κάποια λύση κατόπιν διαβούλευσης με την ελληνική κυβέρνηση. Οι ανησυχίες όμως της ελληνικής πλευράς εστιάζονται στο ενδεχόμενο νέας καθυστέρησης ως προς την υλοποίηση του έργου με δεδομένο το πρόβλημα στην ασφάλεια εφοδιασμού της Κρήτης.

Έτσι, και σύμφωνα με πληροφορίες του energypress.gr, η ΡΑΕ σε αυτή την φάση εξετάζει τις διαδικασίες για την έκδοση της περιβαλλοντικής αδειοδότησης του έργου από τον ΑΔΜΗΕ.

Πέραν αυτού σε διάστημα μίας με δύο εβδομάδες, η Αρχή αναμένεται να καταλήξει στα ακόλουθα θέματα τροποποιώντας ή εξειδικεύοντας τις αποφάσεις της:

1. Στη συγκρότηση της τεχνικής επιτροπής διαλειτουργικότητας, όπως είχαν συμφωνήσει τα εμπλεκόμενα στο έργο μέρη κατά τη διάρκεια της συνάντησης των Βρυξελλών στις 8 Οκτωβρίου.

2. Στον καθορισμό του για την απόδοση της επένδυσης.

3. Στην παράταση της χρονικής προθεσμίας για την είσοδο της στο μετοχικό κεφάλαιο της «Αριάδνης». Αυτή προβλέπεται να επιμηκυνθεί έως το τέλος του Δεκεμβρίου.

ΤO MEΣΟΔΙΑΣΤΗΜΑ 2020 – 2022

Η ελληνική πλευρά θέλει να τρέξει τη διασύνδεση της Κρήτης καθώς λόγω των αυστηρών περιβαλλοντικών οδηγιών θα πρέπει να αποσυρθούν οι ντιζελοκίνητες μονάδες της ΔΕΗ.

Η ΡΑΕ έχει εισηγηθεί στην πολιτική ηγεσία του υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας να ζητήσει παρέκκλιση από τις οδηγίες για το διάστημα ανάμεσα στο 2020 και 2022. Σε δύο χρόνια θα είναι έτοιμη η μικρή διασύνδεση της Κρήτης με την Πελοπόννησο και μέχρι να ετοιμαστεί η μεγάλη, «το νησί δεν μπορεί να μείνει χωρίς ρεύμα αλλά και ούτε οι καταναλωτές να επωμιστούν υψηλά κόστη από ακριβές λύσεις στην παραγωγή», σημειώνουν αρμόδιες πηγές.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.