Πρότυπο περιφέρειας η Κρήτη στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα

Πρότυπο περιφέρειας η Κρήτη στα ποιοτικά αγροτικά προϊόντα

Η Κρήτη αποτελεί πρότυπο περιφέρειας στον τομέα ποιοτικών αγροτικών προϊόντων, όπως τονίστηκε χθες στις Βρυξέλλες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που δόθηκε στο Ευρωκοινοβούλιο με πρωτοβουλία του ευρωβουλευτή Στέλιου Κούλογλου και με τη συμμετοχή εκπροσώπων από τις 13 Περιφέρειες της χώρας.

Η εκδήλωση είχε ως επίκεντρο την ανάδειξη και την προώθηση των Προϊόντων Ονομασίας Προέλευσης (ΠΟΠ) και Προϊόντων Γεωγραφικής Ένδειξης (ΠΓΕ) στην Ελλάδα και το εξωτερικό, στόχευση στην οποία η Κρήτη έχει την πρωτοκαθεδρία τα τελευταία χρόνια, έχοντας κατοχυρώσει 24 τοπικά προϊόντα, ενώ υλοποιεί και το μοναδικό στη χώρα συγχρηματοδοτούμενο πρόγραμμα από την Ε.Ε., για την προβολή και ανάδειξη των προϊόντων στην Ελλάδα και την Ε.Ε., ύψους 1,2 εκ. ευρώ.

«Η Κρήτη έχει ανοίξει τον δρόμο στα ποιοτικά προϊόντα και κάλεσα τους κρητικούς να δώσουν το καλό παράδειγμα σήμερα», δήλωσε ο κ. Κούλογλου αναφερόμενος στην παρουσία της κρητικής αντιπροσωπείας στην εκδήλωση.

Για τον ρόλο και την επιτυχία της Κρήτης, σχετική ήταν η αναφορά που έκανε ο γενικός γραμματέας της Ενωσης Περιφερειών, περιφερειάρχης Ηπείρου, Αλέξανδρος Καχριμάνης, μιλώντας για τα θετικά βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα στον τομέα των αγροτικών προϊόντων στην Ελλάδα και σημειώνοντας πως «η Κρήτη έδειξε τον δρόμο για την αξία και σημασία της προώθησης των προϊόντων μας».

Επικεφαλής της κρητικής αντιπροσωπείας είναι ο αντιπεριφερειάρχης Πρωτογενή Τομέα Μανώλης Χνάρης, ενώ συμμετέχουν η Μάνια Μυλωνάκη, διευθύντρια Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Χανίων, ο Γιάννης Κατσιφαράκης και ο Μιχάλης Μαρκάκης, σεφ από τη Λέσχη Αρχιμαγείρων Κρήτης καθώς και ο Θεόδωρος Βίγλης, εκπρόσωπος των Μελισσοκόμων του νησιού.

«Είμαστε σήμερα εδώ στην καρδιά της Ευρώπης  να αναδείξουμε και να προβάλουμε τα τοπικά ποιοτικά μας προϊόντα πού έχουν χαρακτηριστεί ΠΟΠ και ΠΓΕ. Ήδη 24 προϊόντα έχουν λάβει τη σχετική κατοχύρωση, ενώ ως περιφέρεια έχουμε προχωρήσει στην υποβολή και άλλων φακέλων. Επίσης αξιοποιώντας την πρόσκληση του ευρωβουλευτή κ. Κούλογλου, τον οποίο ευχαριστώ, ανταλλάσσουμε απόψεις και εμπειρίες με άλλες περιφέρειες σε θέματα προώθησης», δήλωσε ο κ. Χνάρης.

Τόσο κατά τη διάρκεια της συνέντευξης Τύπου όσο και σε δηλώσεις του σε ΜΜΕ ο Αντιπεριφερειάρχης επεσήμανε πως η Περιφέρεια Κρήτης είναι η μοναδική περιφέρεια στη χώρα, η οποία μέσω της αγροδιατροφικής σύμπραξης υλοποιεί ένα τριετές πρόγραμμα προώθησης, που χρηματοδοτείται από την Ευρωπαϊκή Ένωση και αφορά τα σημαντικότερα τοπικά προϊόντα, όπως είναι το ελαιόλαδο, τα τυροκομικά, το κρασί, το μέλι, τα κηπευτικά κ.ά. 

Να σημειωθεί πως απόψε, σε μια μεγάλη γαστρονομική εκδήλωση με την ονομασία «ελληνικό γαστρονομικό χωριό» έχει προγραμματιστεί να παρουσιαστούν όλα τα προϊόντα μέσα από παραδοσιακές συνταγές της τοπικής κουζίνας από κάθε περιφέρεια της χώρας.

«Με τη βοήθεια των σεφ μας σε ειδική γαστρονομική εκδήλωση παρουσιάζουμε τα προϊόντα μας μέσα από τις παραδοσιακές κρητικές συνταγές. Δίνεται έτσι η δυνατότητα στα στελέχη και τους επισκέπτες του Ευρωκοινοβουλίου να διαπιστώσουν την υψηλή διατροφική αξία της κρητικής κουζίνας και διατροφής. Επίσης προβάλλεται η προτεραιότητά μας να συνδέσουμε τον πρωτογενή τομέα με τον τουρισμό, κάνοντας το νησί μας ένα ποιοτικότερο προορισμό όπως είναι ο γαστρονομικός», υπογράμμισε ο κ. Χνάρης.

 

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.