Πρόεδρος ΕΟΤ: Η Airbnb δαιμονοποιείται άδικα και δεν απειλεί τα ξενοδοχεία

Πρόεδρος ΕΟΤ: Η Airbnb δαιμονοποιείται άδικα και δεν απειλεί τα ξενοδοχεία

Nα βάλει στο παιχνίδι και την τοπική αυτοδιοίκηση, αν και εφόσον τεθούν στο μέλλον περιορισμοί στις βραχυχρόνιες μισθώσεις, άφησε ανοιχτό από την Θεσσαλονίκη κατά τη διάρκεια του 4ου συνεδρίου Τουρισμού ο πρόεδρος του ΕΟΤ, Χαράλαμπος Καρίμαλης, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει αθέμιτος ανταγωνισμός μεταξύ Airbnb και ξενοδοχείων καθώς είναι δύο διαφορετικά προϊόντα.

«Σε όλο τον κόσμο μόνο στην Ιαπωνία και στην Ελλάδα είναι ζήτημα της κεντρικής κυβέρνησης να βάλει τους όρους στην οικονομία διαμοιρασμού. Τυχόν περιορισμοί θα τεθούν σε ισχύ χωρίς αιφνιδιασμούς με γνώση της πολυπλοκότητα και των κοινωνικών χαρακτηριστικών. Υπάρχει σκέψη να τεθεί η σύμφωνη γνώμη της τοπικής αυτοδιοίκησης Δεν πρέπει να υπάρξουν φαινόμενα υπερτουρισμού και τουρισμοφοβίας» είπε ο κ. Καρίμαλης.

Στην Ελλάδα η εξάπλωση του φαινομένου της βραχυχρόνιας μίσθωσης δεν είναι τόσο μεγάλη όσο την παρουσιάζουν κάποια δημοσιεύματα είπε ο πρόεδρος του ΕΟΤ και πρόσθεσε: «Στο σύνολο των ενοικιαζόμενων σπιτιών στην χώρα που είναι 1,6 εκατ. οι βραχυχρόνιες μισθώσεις κατ΄ εκτίμηση είναι 90.000 ποσοστό μόλις 5,5%.  Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζει χωρική συγκέντρωση κυρίως σε Αθήνα Σαντορίνη, Μύκονο, Χανιά, Ρέθυμνο, Ρόδο».

Σύμφωνα με τον ίδιο τα δημοσιεύματα δαιμονοποιούν το φαινόμενο AirBnB ενεργοποιώντας κοινωνικούς αυτοματισμούς μεταξύ ιδιοκτητών και ενοικιαστών αλλά και επαγγελματιών.

Ο πρόεδρος του ΕΟΤ ανέφερε επίσης ότι η αυξητική τάση του τουρισμού τα τελευταία τέσσερα χρόνια δεν θα ήταν εφικτή αν δεν υπήρχε η προσφορά διαμονής με τις βραχυχρόνιες μισθώσεις. Και αυτό όπως είπε αντικατοπτρίζεται στην αγορά της Αθήνας όπου από 2,5 εκατ. τουρίστες τα τελευταία 4-5 χρόνια πλέον η πρωτεύουσα φιλοξενεί 5,7 εκατ. ετησίως. Σε ότι αφορά το μητρώο βραχυχρόνιων μισθώσεων ο πρόεδρος του ΕΟΤ τόνισε ότι πέρσι δηλώθηκαν 5 εκατ. ενώ το 2018 που λειτούργησε η πλατφόρμα δηλώθηκαν 186 εκατ. ευρώ.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather