Προτάσεις από φορείς των Χανίων για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου

Προτάσεις από φορείς των Χανίων για την αξιοποίηση του στρατοπέδου Μαρκοπούλου
Στο πλαίσιο της διαδικασίας διαμόρφωσης των προτάσεων αξιοποίησης του Στρατοπέδου Μαρκοπούλου, η Συνέλευση Υπεράσπισης Ελευθέρων Δημόσιων Χώρων και Μνημείων διατύπωσε προτάσεις επί της διαδικασίας προς, με επιστολή προς τον δήμο Χανίων.
Όπως αναφέρεται στην σχετική επιστολή, οι ως τώρα – επί του θέματος – συσσωρευμένες προτάσεις από Φορείς ή πολίτες θα πρέπει να κωδικοποιηθούν (γεγονός που ήδη ασχολείται τριμελής επιτροπή του Δήμου) αλλά  πριν παραδοθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο για ψήφιση να έχουν προηγηθεί οι εξής διαδικασίες:
Α)  οι υφιστάμενες προτάσεις, έτσι κωδικοποιημένες, να οδηγηθούν σε περαιτέρω επεξεργασία από τα ίδια πρόσωπα ή φορείς που τα πρότειναν. Αυτό θα μπορούσε να γίνει  αν κληθούν σε συνάντηση σε κάποια αίθουσα του Δήμου όλοι όσοι απέστειλαν προτάσεις. Για την πρόσκλησή τους θεωρούμε ότι τα στοιχεία επικοινωνίας τους βρίσκονται στις προτάσεις τους.
Ζητάμε δηλαδή την πρόσκληση τους σε συγκεκριμένη μέρα και ώρα για να ενημερωθούν επί του συνόλου των προτάσεων,  κωδικοποιημένων πλέον από την τριμερή επιτροπή του Δήμου.  Με την ενημέρωσή τους αυτή θα διευρυνθεί το πεδίο κατανόησης του θέματος και θα μπορούν ίσως και να επαναπροσδιορίσουν πλέον στοχευμένα  της προτάσεις τους ή γιατί όχι να έρθουν όλοι μαζί και σε κοινή συμφωνία τουλάχιστον σε μεγάλο μέρος των προτάσεων.
Β) να υπάρξει περαιτέρω και ανοικτή ημερίδα  στους πολίτες σε προκαθορισμένη αίθουσα όπου θα παρουσιαστούν συνοπτικά οι ως τότε διαμορφωμένες προτάσεις και θα αναζητηθούν τυχόν νέες ιδέες ή προτάσεις από την παρακολούθηση της συζήτησης αυτής με τους απλούς πολίτες της πόλης μας.
Οι δύο προαναφερόμενες προτάσεις μας  έχουν δύο βασικούς στόχους:
1) Στοχεύουν στην εύρεση ιδεών και προτάσεων που μπορεί να συνεισφέρουν σε μια βέλτιστη απόφαση των δημοτικών συμβούλων. Θεωρούμε δεδομένο όμως  ότι    όλα αυτά τα συμπεράσματα θα πρέπει αποδοθούν έγκαιρα στους δημοτικούς συμβούλους ώστε να έχουν χρόνο να τα μελετήσουν αλλά και να απευθυνθούν στους συνεργαζόμενους με αυτούς ειδικούς για να λάβουν επιπλέον και μια σχετική γνωμοδότηση. Όλα τούτα, με την βοήθεια και των τεχνοκρατών που θα προσδιορίσουν τα νόμιμα όρια  – και όχι τις προτάσεις και τις ιδέες – θα συμβάλλουν κατά την γνώμη μας στην καλύτερη δυνατή απόφαση.
2) Κυρίως όμως οι προτάσεις μας στοχεύουν στην χρήση μεθόδων  από την Δημοτική Αρχή που θα ενεργοποιεί τους πολίτες. Όχι μόνο θα ζητά την γνώμη τους, αλλά θα τους οδηγεί (βλέπε πρόταση α)) στον μεταξύ τους διάλογο, θα επιζητεί λήψη απόφασης μέσα και από την δική τους αντιπαραβολή απόψεων καθιστώντας τους  πιο ενεργούς και πιο δημιουργικούς. Αρκεί βέβαια αυτή η προσπάθεια των πολιτών να τύχει τον ανάλογο σεβασμό από τους αυτούς που θα λάβουν τις τελικές αποφάσεις δηλαδή τους δημοτικούς συμβούλους. Δεν εννοούμε η Δημοτική Αρχή και οι Σύμβουλοι να υιοθετήσουν αναγκαστικά την άποψη των ενεργών αυτών πολιτών και φορέων αλλά τουλάχιστον να σταθμίσουν σοβαρά την άποψη τους όταν θα λάβουν τις τελικές τους αποφάσεις.
Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση