Πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική εναπόθεση απορριμμάτων στον νέο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων

Πραγματοποιήθηκε η πρώτη δοκιμαστική εναπόθεση απορριμμάτων στον νέο Χώρο Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων

Συνέντευξη τύπου πραγματοποιήθηκε χθες στο εργοστάσιο της ΔΕΔΙΣΑ με αφορμή την πρώτη δοκιμαστική εναπόθεση απορριμάτων στο νέο κύτταρο του Χώρου Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων.

Τη συνέντευξη παραχώρησαν ο Δήμαρχος Χανίων, Παναγιώτης Σημανδηράκης, ο Πρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ και Αντιδήμαρχος Καθαριότητας, Πρασίνου και Περιβάλλοντος, Μιχάλης Τσουπάκης, ο Αντιπρόεδρος της ΔΕΔΙΣΑ, Νίκος Ηλιάκης, ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΙΣΑ, Ιωάννης Κουτράκης, ο πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Χανίων, Ευτύχης Δαμιανάκης, ο Γιώργος Τσαπάκος, μέλος της παράταξης “Η Απάντηση…Τα Χανιά μας” καθώς και ο Γιάννης Σαρρής, μέλος της παράταξης “Πρωτοβουλία Πολιτών”.

Ο κ. Σημανδηράκης κατά την διάρκεια της συνέντευξης τύπου τόνισε πως: “Είναι μια πολύ σημαντική και κρίσιμη μέρα για τα Χανιά. Σήμερα ξεκινάει την λειτουργία της μια μεγάλη υποδομή που άπτεται της διαχείρισης του περιβάλλοντος και είναι ο τελευταίος κρίκος σε μια αλυσίδα διαχείρισης των απορριμμάτων. Εδώ, στην έδρα της ΔΕΔΙΣΑ εγκαινιάζουμε τον νέο Χώρο Υγειονομικής Ταφής και την πρώτη δοκιμαστική λειτουργία του νέου κυττάρου, ενός έργου που αποτελεί πρότυπο σε εθνικό επίπεδο. Η ολοκλήρωσή του σημαίνει ότι θα μπορούμε να διαχειριστούμε τα απορρίμματα μετά την τελική επεξεργασία, με ασφάλεια για τα επόμενα 20 με 25 χρόνια. Σημαντικό, όμως, είναι να γίνει ξεκάθαρο το μήνυμα ότι η διαχείριση των απορριμμάτων δεν αφορά μόνο τον Δήμο αλλά αφορά πρωτίστως τους πολίτες, οι οποίοι με την δική τους δράση, κάνοντας ανακύκλωση, μπορούν να περιορίσουν τελικά το υπόλειμμα των απορριμμάτων το οποίο καταλήγει σε ταφή και έτσι να παρατείνουν την λειτουργία του ΧΥΤΥ.”

p1

Ο Δήμαρχος Χανίων δεν παρέλειψε να αναφέρει πως το συγκεκριμένο έργο “τουλάχιστον για τα τελευταία 10 χρόνια είχε στοχοθετηθεί ως ένα από τα σημαντικότερα και πιο κρίσιμα έργα των προηγούμενων δημοτικών αρχών και διοικήσεων της ΔΕΔΙΣΑ” ενώ ολοκληρώνοντας την τοποθέτηση του ευχαρίστησε τον κ. Κουτράκη, τον κ. Τσουπάκη, τον κ. Ηλιάκη, τον διευθύνοντα σύμβουλο της “ΗΛΕΚΤΩΡ”, κ. Σοφιανό αλλά και τους εργαζομένους της ΔΕΔΙΣΑ.

Από την πλευρά του ο κ. Τσουπάκης υπογράμμισε πως: “Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα γιατί μετά από πολύ καιρό ξεκινάει η πρώτη δοκιμαστική εναπόθεση απορριμμάτων στο νέο υποκύτταρο. Είναι ένα μεγάλο έργο που γίνεται για τα Χανιά και που η πόλη το είχε ανάγκη.”

“Σήμερα είναι μια μεγάλη μέρα καθώς ξεκινάει η δοκιμαστική λειτουργία τμήματος του ΧΥΤΥ και σηματοδοτεί το κλείσιμο του παλιού κυττάρου το όποιο έχει υπερκορεστεί.” δήλωσε ο Διευθύνων Σύμβουλος της ΔΕΔΙΣΑ, κ. Κουτράκης ενώ έκανε μια τεχνική περιγραφή του έργου προσθέτοντας την εξέλιξη που αφορά στη συμφωνία με τον αρμόδιο υπουργό για συμπληρωματική χρηματοδότηση ύψους 2,2 εκατομμυρίων ευρώ.

p2

Ο κ. Δαμιανάκης με την σειρά του δήλωσε πως: “Οποιοδήποτε έργο τέτοιου όγκου και τέτοιας σπουδαιότητας για τον Δήμο Χανίων προφανώς είναι μια τεράστια προστιθέμενη αξία για τον τόπο, για τα Χανιά και τους κατοίκους τους. Ιδιαίτερα σε θέματα που αφορούν το περιβάλλον, τέτοια έργα αποτελούν μια πρόοδο που πρέπει επ’ αυτής να συνεχίσουμε.”

Τέλος, τόσο ο κ. Τσαπάκος όσο και ο κ. Σαρρής εξέφρασαν την υποστήριξη και την ικανοποίηση τους για το σημαντικό αυτό έργο. Με την ολοκλήρωση της συνέντευξης τύπου πραγματοποιήθηκε επίσκεψη στο νέο ΧΥΤΥ.

Ο προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται στα 5.973.054,62 ευρώ με ΦΠΑ ενώ οι εργασίες προβλέπεται να συνεχιστούν και το επόμενο διάστημα έως ότου ολοκληρωθεί και η εγκατάσταση και λειτουργία νέου χώρου βιολογικής επεξεργασίας των στραγγισμάτων.

p3

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather