Πού ψάχνουν για να πάνε φέτος διακοπές οι Ελληνες και πόσα πληρώνουν

Πού ψάχνουν για να πάνε φέτος διακοπές οι Ελληνες και πόσα πληρώνουν

H άνοδος των τιμών διανυκτέρευσης σε προορισμούς όπως η Μύκονος και η Σαντορίνη στρέφει τους Ελληνες για ένα ακόμη καλοκαίρι σε εναλλακτικές επιλογές. Παράλληλα, παραμένει περιορισμένη και η διάρκεια των διακοπών τους, καθώς το διαθέσιμο εισόδημά τους παραμένει σημαντικά περιορισμένο.

Ο μέσος όρος διανυκτέρευσης που θα πληρώσουν φέτος το καλοκαίρι οι Ελληνες για όλους τους καλοκαιρινούς προορισμούς αγγίζει τα 137 ευρώ ανά βραδιά, 11% περισσότερο από την περυσινή χρονιά, ενώ οι διακοπές τους θα διαρκέσουν κατά μέσον όρο μόλις 5,5 ημέρες, όσο και πέρυσι.

Αυτά προκύπτουν από έρευνα και ανάλυση που διενέργησε η trivago, με σκοπό την αποτύπωση των τάσεων του καλοκαιριού του 2018. Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα που προκύπτουν από τις αναζητήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί στην Trivago το τελευταίο έτος και για διακοπές από τον τρέχοντα Ιούνιο έως και τον Αύγουστο.

Ετσι ως πρώτη επιλογή για τους Ελληνες φέτος εμφανίζεται η Χώρα της Σκιάθου, με τη μέση τιμή επιλογής καταλύματος τα 120 ευρώ ανά διανυκτέρευση και μέσον όρο διάρκειας διαμονής 4,9 ημέρες.

Ακολουθούν η Πάργα (μέση προτιμώμενη τιμή 135 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 5,2 ημέρες) και τα Χανιά (μέση προτιμώμενη τιμή 97 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 6,0 ημέρες), ενώ έπονται η Χώρα της Σκοπέλου (μέση προτιμώμενη τιμή 81 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 5,7 ημέρες) και η Χώρα της Νάξου (μέση προτιμώμενη τιμή 107 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 5,9 ημέρες).

Mέσα στους δέκα πρώτους προτιμώμενους προορισμούς για τους Ελληνες παρουσία έχουν επίσης ο Αδάμας της Μήλου (μέση προτιμώμενη τιμή 98 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 5,2 ημέρες), η Αγία Μαρίνα Αττικής (μέση προτιμώμενη τιμή 59 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 6,4 ημέρες) και η Νάουσα της Πάρου (μέση προτιμώμενη τιμή 150 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 4,8 ημέρες).

Το ενδιαφέρον των Ελλήνων ταξιδιωτών φαίνεται να προσελκύουν όμως και το Πευκοχώρι Χαλκιδικής (μέση προτιμώμενη τιμή 141 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 6,2 ημέρες), αλλά και η Χώρα της Τήνου (μέση προτιμώμενη τιμή 85 ευρώ/μέσος όρος διαμονής 4,5 ημέρες).

Γιατί δεν είναι πρώτη η Μύκονος ή η Σαντορίνη στις επιλογές των Ελλήνων; Μα γιατί οι τιμές είναι τριπλάσιες.

Είναι χαρακτηριστικό πως, με βάση την ίδια έρευνα της trivago για τον εισερχόμενο τουρισμό, στην πρώτη θέση των προτιμήσεών τους είναι η Χώρα της Μυκόνου, με μέση τιμή διανυκτέρευσης τα 346 ευρώ και μέση διάρκεια διαμονής τις 5,9 ημέρες, ενώ ακολουθούν τα Φηρά της Σαντορίνης με μέση τιμή διανυκτέρευσης τα 263 ευρώ και μέση διάρκεια διαμονής 5,8 ημέρες.

Οι δύο προαναφερθέντες ελληνικοί προορισμοί είναι πλέον μεταξύ των ακριβότερων στις ανταγωνιστικές της Ελλάδας αγορές της Μεσογείου: τον Απρίλιο, για παράδειγμα, την υψηλότερη τιμή κράτησης στα ξενοδοχεία 5 αστέρων στους μεσογειακούς προορισμούς κατείχε η Σαντορίνη με 276 ευρώ και ακολουθεί η Ιμπιζα με 238 ευρώ.

Στη Σαρδηνία οι τιμές διανυκτέρευσης σε πεντάστερο τον Απρίλιο ήταν στα 212 ευρώ, την ώρα που η Μύκονος είχε ήδη φτάσει στα 223 ευρώ. Δύο μήνες μετά και στη Μύκονο οι τιμές αυτές έχουν φτάσει, όπως προαναφέρθηκε, τα 346 ευρώ.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση