Πολύτιμο υλικό από την Γερμανική Κατοχή στα χέρια των μελών της Εταιρείας Μουσείου Μάχης της Κρήτης

Πολύτιμο υλικό από την Γερμανική Κατοχή στα χέρια των μελών της Εταιρείας Μουσείου Μάχης της Κρήτης

Ο Ulrich Kadelbach, Γερμανός κληρικός, διακεκριμένος θεολόγος και συγγραφέας, με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη ζωή και το έργο του Ν. Καζαντζάκη και ένας από τους συνεργάτες της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης για τη διοργάνωση διεκκλησιαστικών συνεδρίων, βρίσκεται πάλι με τη σύζυγό του στην Κρήτη.

Αυτή τη φορά το ενδιαφέρον του εστιάζεται στην ΕΤΑΙΡΕΙΑ IΔΡΥΣΗΣ ΚΑΙ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΤΟΥ ΜΟΥΣΕΙΟΥ ΤΗΣ ΜΑΧΗΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ, ΤΗΣ ΚΑΤΟΧΗΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΑΝΤΙΣΤΑΣΗΣ, στην οποία πρόσφερε ένα πολύτιμο δώρο: Γερμανικά έγγραφα δικαστικής φύσεως (συνολικού βάρους περίπου 4 κιλών!), αναφερόμενα κατά το πλείστον στην Κρήτη της κατοχικής περιόδου, καθώς και 169 ενδιαφέρουσες φωτογραφίες από την Κρήτη της αυτής περιόδου.

Η τελετή παράδοσης του βαρυσήμαντου αυτού υλικού από τον κ. Κάντελμπαχ στον Πρόεδρο της ανωτέρω Εταιρείας κ. Αλέξανδρο Κ. Παπαδερό έγινε στην Ορθόδοξο Ακαδημία την Τρίτη, 15 Σεπτεμβρίου 2020, υπό τη συντονιστική Προεδρία του Γεν. Διευθυντή του Ιδρύματος κ. Κ. Ζορμπά, Μέλους του Εποπτικού Συμβουλίου της Εταιρείας. Όπως δήλωσε ο κ. Παπαδερός, τα έγγραφα αυτά γίνονται ευγνωμόνως δεκτά ως ένας από τους θεμέλιους λίθους του Αρχείου Τεκμηρίων της Κατοχής και της Αντίστασης, το οποίον αποτελεί ένα από τα βασικά προγράμματα της Εταιρείας.

Το μεγάλου ιστορικού και γενικότερου επιστημονικού ενδιαφέροντος αυτό υλικό θα είναι προσιτό στους ερευνητές αμέσως μετά την ψηφιοποίηση του. Με ιδιαίτερη ικανοποίηση σημειώνεται η δήλωση του δωρητή, ότι παραμένει άμισθος συνεργάτης του σημαντικού έργου της Εταιρείας για την αναζήτηση και προσφορά και άλλου σχετικού υλικού, επειδή αυτός και την Κρήτη μεγάλως τιμά και ως ανερμήνευτο θεωρεί το σκάνδαλο, ότι στη σχετική αναζήτησή του δεν συνάντησε καμιά πράξη γερμανικού στρατιωτικού δικαστηρίου, που να δικάζει και να τιμωρεί έστω και έναν Γερμανό στρατιωτικό για εγκλήματα πολέμου!

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather