Πολλά τα οφέλη της Κρήτης από την διέλευση του East Med

Πολλά τα οφέλη της Κρήτης από την διέλευση του East Med

Κομβικός είναι ο ρόλος της Κρήτης στο νέο έργο δημιουργίας του αγωγού EastMed. Μετά την ολοκλήρωση του αγωγού, η Κρήτη θα αποτελεί την πύλη εισόδου φυσικού αερίου τόσο για την Ελλάδα, όσο όμως και για την Ευρώπη.

Ειδικότερα, αναφορικά με το τεχνικό κομμάτι του έργου, προβλέπεται η σύνδεση του υποθαλάσσιου αγωγού μέσω του Αθερινόλακκου στην ανατολική Κρήτη, στην περιοχή που βρίσκονται ήδη οι εγκαταστάσεις της ΔΕΗ.

Εκτός από τη σύνδεση με την ανατολική Κρήτη, στην περιοχή προβλέπεται και η δημιουργία συμπιεστή, αλλά και μετρικού σταθμού.

Ο σχεδιασμός του σταθμού θα επιτρέπει την περαιτέρω παροχή φυσικού αερίου από την Κρήτη της τάξεως των 6 δισεκατομμυρίων κυβικών μέτρων ανά έτος, που μπορεί να είναι διαθέσιμα στο μέλλον.
Από την Κρήτη στη συνέχεια πρόκειται ο αγωγός να φθάσει στην υπόλοιπη Ελλάδα μέσω της νότιας Πελοποννήσου και ειδικότερα από την περιοχή Αγίου Φωκά.

Το μήκους του αγωγού από την Κρήτη ως τη νότια Πελοπόννησο υπολογίζεται σε 422 χιλιόμετρα. Ο αγωγός παράλληλα θα έχει συνολικό μήκος 734 χιλιομέτρων, ενώ φθάνει στα κατώτατα βάθη των 2.960 μέτρων στην περιοχή νοτιοανατολικά της Κρήτης.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather