“Ποδαρικό” για το 2019 με βροχοπτώσεις, χιόνια στα ορεινά και κρύο

“Ποδαρικό” για το 2019 με βροχοπτώσεις, χιόνια στα ορεινά και κρύο

Το Βαρομετρικό χαμηλό που οργανώθηκε ήδη στα δυτικά της χώρας μας θα επηρεάσει από τις επόμενες ώρες τον καιρό της Κρήτης, αρχικά από τα δυτικά και τα νότια, ενώ στη συνέχεια αναμένεται να μετακινηθεί και ανατολικότερα. Σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μανώλη Λέκκα, οι βροχές κατά τόπους, ιδιαίτερα στα δυτικά και νότια, θα είναι έντονες ενώ αναμένεται να σημειωθούν και τοπικές καταιγίδες. Οι βροχές έστω και πιο ήπιες θα διατηρηθούν, κατά τόπους, και τις βραδινές ώρες της Δευτέρας. Οι άνεμοι θα πνέουν από Νοτιοανατολικές έως και Νότιες διευθύνσεις με την ένταση τους στα 4 έως και τα 5 Μποφώρ κατά τόπους. Η θερμοκρασία θα φθάσει έως και τους 16°C.

Μετά την αλλαγή του χρόνου αναμένεται το πέρασμα του κέντρου του Βαρομετρικού χαμηλού πάνω από την Κρήτη το οποίο θα προκαλέσει μία καθυστέρηση στην εισβολή του Βορείου ρεύματος με αποτέλεσμα η ημέρα της Πρωτοχρονιάς να ξεκινήσει με καλές καιρικές συνθήκες, ενώ στην πορεία της ημέρας θα αυξηθούν και πάλι οι νεφώσεις και θα επανέλθουν οι βροχές, κατά τόπους ισχυρές αρχικά από τα δυτικά και μέχρι τις βραδινές ώρες θα επεκταθούν και ανατολικότερα. Υπάρχει και πάλι πιθανότητα κατά τόπους να κάνουν την εμφάνιση τους τοπικές καταιγίδες. Οι χιονοπτώσεις προβλέπεται να ξεκινήσουν από το βράδυ της Τρίτης, στα ορεινά και μόνο τμήματα του νησιού, και με ένα μέσο υψόμετρο πάνω από τα 1.400 μέτρα.

Οι άνεμοι την ημέρα της πρωτοχρονιάς θα είναι αρχικά δυτικών διευθύνσεων με ένταση τα 3 – 4 Μποφώρ αλλά λίγο πριν το μεσημέρι θα αρχίσουν να στρέφονται από Βόρειες διευθύνσεις από τα δυτικά τμήματα της Κρήτης και στη συνέχεια μέχρι τις βραδινές ώρες θα έχουν επεκταθεί και ανατολικότερα. Η ένταση τους μέχρι το βράδυ θα φθάνει τα 5 – 6 Μποφώρ, στο δυτικό Κρητικό έως και τα 7 Μποφώρ. Δεν αναμένεται να προκληθούν προβλήματα στις θαλάσσιες συγκοινωνίες. Η θερμοκρασία την ημέρα της πρωτοχρονιάς θα φθάσει σε καλά για την εποχή επίπεδα αλλά αναμένεται να υποχωρήσει πολύ γρήγορα σε χαμηλότερα επίπεδα με την εισβολή του Βορείου ρεύματος.

Με βροχές, κυρίως στα βόρεια τμήματα της Κρήτης, και χιόνια στα ορεινά (πάνω από τα 1400 μέτρα) θα ξεκινήσει και η Τετάρτη 2 Ιανουαρίου. Από νωρίς όμως το μεσημέρι της Τετάρτης τα φαινόμενα υποχωρούν και αναμένεται γρήγορη αλλά και πρόσκαιρη βελτίωση του καιρού. Οι Βόρειοι άνεμοι θα εξασθενήσουν με τη θερμοκρασία όμως να είναι σε πολύ χαμηλά επίπεδα για τις πρωινές ώρες.

Την Πέμπτη 3 Ιανουαρίου ένα νέο Βαρομετρικό χαμηλό μας επισκέπτεται από τα δυτικά και πολύ γρήγορα θα επαναφέρει και πάλι το βροχερό σκηνικό στο νησί μας. Ακούγονται και γράφονται πολλά για αυτό το κύμα κακοκαιρίας το οποίο φαίνεται, με τα έως τώρα στοιχεία, να συνοδεύεται και από μία πολύ ψυχρή αέρια μάζα η οποία κατέρχεται έως και τις κεντρικές περιοχές της Πελοποννήσου προκαλώντας ανησυχίες για χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, αλλά και ιδιαιτέρως αισθητή πτώση της θερμοκρασίας σε κεντρικές και βόρειες περιοχές της χώρας. Η Κρήτη παραμένει στο νότιο τομέα αυτού του συστήματος και θα επικρατήσουν οι Νότιοι – Νοτιοδυτικοί άνεμοι ενώ αναμένεται από το πρωί κιόλας της Πέμπτης να εκδηλωθούν βροχές ή και τοπικές καταιγίδες, αρχικά από τα δυτικά και αργότερα σε ολόκληρη την Κρήτη. Χιονοπτώσεις αναμένονται στα ορεινά και μόνο τμήματα του νησιού. Οι Νότιοι – Νοτιοδυτικοί άνεμοι θα ενισχυθούν φθάνοντας τα 6 – 7, τοπικά έως και τα 8 Μποφώρ, ενώ η θερμοκρασία δεν αναμένεται να υποχωρήσει ιδιαίτερα στο νησί μας, με εξαίρεση μόνο τις ορεινές περιοχές. Η περαιτέρω εξέλιξη αυτού στο συστήματος, από την Πέμπτη και μετά, απαιτεί να εξετασθεί με νεότερα δεδομένα ώστε να είναι και περισσότερο έγκυρη η πρόγνωση του καιρού.

 

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση