Παρελθόν από την Ελλάδα οι κάρτες της American Express

Παρελθόν από την Ελλάδα οι κάρτες της American Express

Παρελθόν θα αποτελεί σε λίγους μήνες η American Express για τους Έλληνες καταναλωτές, με την Alpha Bank να έχει ξεκινήσει ήδη την αντικατάσταση των καρτών Amex με Mastercard, μετά την απόφαση του αμερικανικού κολοσσού να αποχωρήσει από την Ευρώπη.

H αντικατάσταση αναμένεται να ολοκληρωθεί τους επόμενους μήνες και θα σηματοδοτήσει το «τέλος εποχής» της American Express στη χώρα μας, αφού η Alpha Bank είναι η μοναδική τράπεζα που διάθετε τις εν λόγω κάρτες κάρτες. Σημειώνεται, πάντως, ότι θα συνεχίζουν να γίνονται δεκτές στα τερματικά της Alpha Bank, για όσους πελάτες εξακολουθούν να τις χρησιμοποιούν (κυρίως από το εξωτερικό).

Ο αμερικανικός κολοσσός έχει ήδη από το καλοκαίρι γνωστοποιήσει την πρόθεσή του να αποχωρήσει από την Ευρωπαϊκή Ένωση λόγω της αλλαγής στην ευρωπαϊκή νομοθεσία και των αυστηρών κανονισμών που έχουν επιβληθεί στα τριμερή σχήματα καρτών. Στο πλαίσιο αυτό, η Alpha Bank έχει δρομολογήσει τη σταδιακή αντικατάσταση των καρτών Amex με παράλληλη ενημέρωση των πελατών της για τις νέες κάρτες που μπορούν να εκδώσουν διατηρώντας τα προνόμια που απολάμβαναν στη διάρκεια της μακρόχρονης συνεργασίας με την American Express.

Με βάση τον φετινό της τιμοκατάλογο, έπαψε να διαθέτει τις εξής κάρτες American Express:

 • Enter Bonus Business American Express
 • Enter Bonus American Express
 • Χρυσή Κάρτα American Express
 • Κάρτα American Express
 • Bonus Premium American Express
 • Alpha Bank Bonus American Express
 • Blue από την American Express
 • Dynamic American Express
 • Vodafone Bonus Visa/American Express
 • notosgalleries Bonus American Express
 • Corporate American Express

Χαρακτηριστικό είναι ότι σε ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τα δικαιώματα που έχουν οι καταναλωτές όσον αφορά στη χρήση πιστωτικών και χρεωστικών καρτών αναφέρεται ότι «πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες που εκδίδονται από τριμερή συστήματα καρτών (όπως οι κάρτες American Express και Diners Club) και οι επιχειρηματικές και εταιρικές πιστωτικές κάρτες για τις οποίες χρεώνεται ο εργοδότης σας αντί για εσάς, δεν καλύπτονται από τους κανόνες της ΕΕ για τις υπηρεσίες πληρωμών, συνεπώς, αν τις χρησιμοποιήσετε, ενδέχεται να σας επιβληθεί επιπρόσθετη χρέωση».

Οι κάρτες Amex έχουν τις υψηλότερες προμήθειες μεταξύ των ελληνικών καρτών και αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι έμποροι δεν τις δέχονταν στα τερματικά τους. Σε πολλά σημεία –ιδίως τα νησιά και τους τουριστικούς προορισμούς- οι χρήστες καρτών Amex έρχονταν σε δύσκολη θέση όταν επιχειρούσαν να αγοράσουν τα προϊόντα ή να πληρώσουν το λογαριασμό τους με American Express. Παρ’ όλα αυτά, οι εν λόγω κάρτες προσφέρουν ισχυρά προνόμια στους κατόχους τους και, συνήθως, απευθύνονται σε στελέχη εταιρειών με υψηλή αγοραστική δύναμη. Αυτό το κοινό θέλει να συνεχίσει να εξυπηρετεί η Alpha Bank μέσω των τερματικών της.

ΠΟΙΑ ΕΙΝΑΙ ΤΑ ΣΧΗΜΑΤΑ ΚΑΡΤΩΝ

Τα σχήματα καρτών συνήθως εμπλέκουν τρία ή τέσσερα διαφορετικά μέρη. Οι κάρτες American Express και Diners Club διατίθενται μέσω τριμερών σχημάτων και στη χώρα μας μέσω τετραμερούς σχήματος. Στην Ελλάδα, ωστόσο, οι κάρτες Amex διαθέτονταν μέσω τετραμερούς σχήματος καρτών, συμπεριλαμβανομένης δηλαδή της Alpha Bank.

Τριμερές σχήμα καρτών: Απαρτίζεται από τον εκδότη/αποδέκτη της κάρτας, τον κάτοχο της κάρτας και τον έμπορο. Σε αυτό το σχήμα, ο εκδότης καρτών (issuer) είναι ο ίδιος με τον αποδέκτη καρτών (acquirer), συνεπώς δεν επιβάλλονται επιπλέον προμήθειες μεταξύ εκδότη και αποδέκτη.

Τετραμερές σχήμα καρτών: Σε αυτό το σχήμα, ο αποδέκτης και ο εκδότης των καρτών είναι διαφορετικοί οργανισμοί. Στην περίπτωση της συνεργασίας Alpha Bank – American Express, η Alpha Bank είναι ο αποδέκτης και η American Express ο εκδότης των καρτών, γεγονός που συνεπάγεται επιπλέον προμήθειες για τους χρήστες.

Πηγή: insider.gr

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather