Ο σύλλογος “Ορίζοντας” για την σημερινή σχολική Ημέρα εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών

Ο σύλλογος "Ορίζοντας" για την σημερινή σχολική Ημέρα εθελοντή Δότη Μυελού των Οστών

Ο Σύλλογος Εθελοντικής Προσφοράς και Στήριξης «Ορίζοντας» ιδρύθηκε το 2004, με σκοπό την στήριξη παιδιών και ενηλίκων που πάσχουν από καρκίνο. Ένας από τους στόχους του συλλόγου είναι η ενημέρωση του κοινού γύρω από τις νεοπλασματικές ασθένειες και τη δωρεά μυελού των οστών, η οποία μπορεί να αποβεί σωτήρια για παιδιά και ενήλικες που πάσχουν  από καρκίνο.

Η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων ή μυελού των οστών αποτελεί μια καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων. Στόχος της είναι η αντικατάσταση του παθολογικού μυελού των οστών με υγιή κύτταρα, τα οποία λαμβάνονται από ένα συγγενή ή μη συγγενή εθελοντή δότη και δημιουργούν στο λήπτη ένα νέο, υγιές αιμοποιητικό σύστημα. Μόνο το 30% των ασθενών βρίσκουν συμβατό δότη μέσα στην οικογένειά τους. Για τους υπόλοιπους θα πρέπει να αναζητηθεί μη συγγενής δότης. Συγκεκριμένα, στη χώρα μας από τους 200 περίπου ασθενείς που μεταμοσχεύονται ετησίως, οι περισσότεροι λαμβάνουν μόσχευμα από μη συγγενή εθελοντή δότη. Τα μοσχεύματα από εθελοντές δότες που παίρνουν οι Έλληνες ασθενείς, παιδιά και ενήλικες, προέρχονται στην πλειοψηφία τους από το εξωτερικό, διότι ο αριθμός των Ελλήνων εθελοντών δοτών είναι μικρός. Αυτό δεν οφείλεται σε αδιαφορία και σε έλλειψη κοινωνικής ευαισθησίας, αλλά σε έλλειψη ενημέρωσης. Αναφορικά λοιπόν με το κομμάτι της ενημέρωσης του κοινού για τη δωρεά μυελού των οστών, ο «Ορίζοντας» σχεδόν από τα πρώτα χρόνια λειτουργίας του δραστηριοποιείται για την ενημέρωση, ευαισθητοποίηση και προσέλκυση υποψήφιων εθελοντών δοτών.

Τα τελευταία πέντε χρόνια δραστηριοποιείται πιο ενεργά και οργανωμένα με μία ομάδα εκπαιδευμένων εθελοντών και πάντα με την συμβολή ιδιωτών, σχολικών κοινοτήτων, επιχειρήσεων, φορέων και συλλόγων της πόλης μας και φυσικά με την απαραίτητη συνεργασία με το τμήμα  Αιμοδοσίας του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων  «Αγ. Γεώργιος», με το Σώμα Σαμαρειτών του ΕΕΣ Χανίων, τον Σύλλογο Αιμοδοτών «Αγ. Ιωάννης», τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» και το Κέντρο «Χάρισε Ζωή». Πέντε χρόνια με πολλές ενημερωτικές δράσεις, περισσότερες από 9000 καταγραφές υποψήφιων εθελοντών δοτών μυελού των οστών και 32 συμβατοί δότες, που είχαν την τύχη να προσφέρουν ελπίδα και να χαρίσουν μία δεύτερη ευκαιρία για ζωή σε κάποιον συνάνθρωπό μας.

Στα πλαίσια της Σχολικής Ημέρας αυτής έχει προωθηθεί σχετική επιστολή του Συλλόγου μας και προς την Διεύθυνση της Α’ Βάθμιας και την Διεύθυνση της Β’ Βάθμιας Εκπαίδευσης προς ανάγνωση και ενημέρωση των μαθητών όλων των σχολείων του νομού.

Αγαπητέ μικρέ μας φίλε, αγαπητή μικρή μας φίλη,

Είχες σκεφτεί ποτέ ότι ίσως μία μέρα να είσαι ΕΣΥ αυτός/αυτή που θα σώσει τη ζωή κάποιου συνανθρώπου σου, που πάσχει από μία σοβαρή ασθένεια;

Πως; Δίνοντας μία δεύτερη ευκαιρία ζωής σ’ ένα άρρωστο παιδί, σ’ έναν άρρωστο συνάνθρωπό σου και μεταφέροντας το μήνυμα του εθελοντισμού, το μήνυμα αγάπης και αλληλεγγύης σε όλους τους γύρω σου.

Αυτό προσπαθούμε κι εμείς, οι εθελοντές του Συλλόγου «Ορίζοντα». Στεκόμαστε δίπλα στα παιδιά που έτυχε να αρρωστήσουν σοβαρά και να μείνουν στο νοσοκομείο για μεγάλο χρονικό διάστημα. Τα στηρίζουμε, τα φιλοξενούμε στους ξενώνες μας, τους προσφέρουμε ελπίδα και χαμόγελο, τους δίνουμε μία δεύτερη ευκαιρία ζωής.

Από το 2014 σε συνεργασία με τον Σύλλογο «Όραμα Ελπίδας» και το Κέντρο Ενημέρωσης «Χάρισε Ζωή» κάναμε και κάτι ακόμα, πολύ σημαντικό γι’ αυτά: εκπαιδευτήκαμε και ξεκινήσαμε δράσεις ενημέρωσης και ευαισθητοποίησης του κόσμου για την σημασία της Δωρεάς Μυελού των Οστών, με σκοπό να «μεταγγίζουμε – μεταμοσχεύουμε» την αγάπη μας σε μικρούς και μεγάλους, που για να ζήσουν χρειάζονται μία συγκεκριμένη θεραπεία: την μεταμόσχευση μυελού των οστών ή αιμοποιητικών κυττάρων.

Τι είναι η μεταμόσχευση αιμοποιητικών κυττάρων και μυελού των οστών;

Αποτελεί μία καθιερωμένη θεραπεία για την αντιμετώπιση αρκετών σοβαρών αιματολογικών, νεοπλασματικών και γενετικών νοσημάτων, όπως είναι η λευχαιμία κ.α. Όμως για να πραγματοποιηθεί αυτή η θεραπεία πρέπει να βρεθεί ο κατάλληλος δότης, ο συμβατός δότης. Αυτός που θα προσφέρει τον δικό του υγιή μυελό των οστών, τα δικά του υγιή αιμοποιητικά κύτταρα στον πάσχοντα, δημιουργώντας έτσι στον οργανισμό του ένα νέο, υγιές αιμοποιητικό σύστημα, που θα του εξασφαλίσει το δώρο της ζωής. Σκέψου ότι μόνο οι 3 στους 10 ασθενείς βρίσκουν συμβατό δότη μέσα στην οικογένειά τους, οι υπόλοιποι 7 πρέπει να αναζητήσουν συμβατό δότη στο Παγκόσμιο Αρχείο Δοτών. Επομένως, όσο μεγαλύτερο είναι αυτό το αρχείο, όσο δηλαδή περισσότεροι είναι οι εθελοντές δότες, τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες να σωθούν ανθρώπινες ζωές.

Όλη η διαδικασία για να γίνει κάποιος δότης είναι πολύ απλή. Δεν υπάρχει κανένας κίνδυνος και κανείς δεν πρέπει να διστάζει να γίνει δότης. Είναι λοιπόν κρίμα να μένουμε άπραγοι όταν κινδυνεύουν ανθρώπινες ζωές. Βέβαια ένα παιδί δεν έχει συμπληρώσει την ηλικία που χρειάζεται για να γίνει εθελοντής δότης και να σώσει μία ζωή, γιατί ως εθελοντές δότες εγγράφονται μόνο άτομα από 18 – 45 ετών.

Όμως είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζεις από τώρα την αξία και την σημασία της εθελοντικής προσφοράς και το μεγαλείο του να είμαστε εκεί ο ένας για τον άλλον. Αξίζει από τώρα να δώσεις την αγάπη σου και να γίνεις ο αγγελιοφόρος του μηνύματος της εθελοντικής προσφοράς προς κάθε κατεύθυνση.

Σ’ ευχαριστούμε για την προσοχή σου και σου ευχόμαστε να είσαι πάντα καλά και να ζήσεις και εσύ κάποτε την συγκλονιστική εμπειρία να σώσεις τη ζωή ενός άλλου ανθρώπου.

Με αγάπη,

Από τον Σύλλογο «Ορίζοντα».

Υ.γ.: Αν οι γονείς σου, οι συγγενείς σου ή κάποιος άλλος δικός σου άνθρωπος, ακούγοντας το δικό σου μήνυμα ευαισθητοποιηθεί και θελήσει να γίνει υποψήφιος εθελοντής δότης, μπορεί να επικοινωνήσει με τον Σύλλογο «Ορίζοντα» στο τηλέφωνο 2821079650 και στο orizondascha@gmail.com και να πάρει όλες τις πληροφορίες που επιθυμεί. Μπορεί επίσης, αν θέλει, να επισκεφτεί tον Σύλλογο «Ορίζοντα» που βρίσκεται στην Οδό Μανουσογιαννάκηδων 17 ή να μπει στην ιστοσελίδα: www.orizondas.gr                     

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather