Ο απολογισμός των βροχοπτώσεων του χειμώνα

Ο απολογισμός των βροχοπτώσεων του χειμώνα

Στον απολογισμό της υδρολογικής και χειμερινής περιόδου 2017 – 2018 είναι κοινή η διαπίστωση όλων ότι ήταν μία ιδιαίτερα άνομβρη περίοδος, περισσότερο και εντονότερα στις Ανατολικές περιοχές του νησιού ενώ αρκετά καλύτερη βροχομετρική εικόνα είχαμε για τις Δυτικές περιοχές της Κρήτης, σύμφωνα με την σχετική ανάλυση του μετεωρολόγου Μανώλη Λέκκα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η έναρξη της υδρολογικής περιόδου, τον Σεπτέμβριο του 2017, ξεκίνησε με συνήθεις ρυθμούς βροχοπτώσεων που παρατηρούνται για το νησί μας (Χανιά Αεροδρ.: Σεπτ. 14 χλστ., Οκτ. 55 χλστ., Νοε. 32 χλστ., Δεκ. 50 χλστ., Ηράκλειο Αεροδρ. : Σεπτ. 6 χλστ., Οκτ. 29 χλστ., Νοε. 21 χλστ., Δεκ. 110 χλστ.) αναμένοντας φυσικά περισσότερες βροχές και χιόνια με την έναρξη του 2018. Ιδιαίτερα καλός ήταν ο χιονιάς που μας επισκέφθηκε παραμονές Χριστουγέννων γεννώντας πολλές ελπίδες ότι θα ξεκινούσε ενδεχομένως μια υδρολογική περίοδος αντίστοιχη της προηγούμενης χρονιάς (2016 – 2017) με τους επαναλαμβανόμενους χιονιάδες και τις πολλές βροχές μέχρι και την έναρξη της καλοκαιρινής περιόδου.

Ο νέος χρόνος όμως μας επιφύλασσε πολύ καλοκαιρία και λιγότερες βροχές, αν και υπήρχε έντονη δημιουργία βαρομετρικών συστημάτων στη δυτική Μεσόγειο και πολλά μετακινήθηκαν και από τις ακτές της Β. Αφρικής, εμπλουτιζόμενα με υγρασία από την θάλασσα της Μεσογείου, ακολουθώντας όμως δυστυχώς πορείες που άφηναν εκτός του τομέα των βροχοπτώσεων την Κρήτη. Αντιθέτως από τα τέλη Μαρτίου η Κρήτη τροφοδοτούνταν με σημαντικές ποσότητες Αφρικανικής σκόνης σε επαναλαμβανόμενα επεισόδια, τα οποία έκαναν ιδιαίτερη εντύπωση.

Λίγες βροχές, στα δυτικά και νότια κατά τόπους αξιόλογες, σημειώθηκαν παραμονή του Πάσχα και μόνο, δρομολογώντας στη συνέχεια ένα ήπιο ανοιξιάτικο σκηνικό το οποίο όμως εξελίχθηκε στην σημερινή κατάσταση με τις ομίχλες να κυριαρχούν στα βόρεια τμήματα του νησιού κυρίως λόγω της αυξημένης Υγρασίας και της άπνοιας.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση