Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης: Μισός αιώνας ζωής και προσφοράς στην Κρήτη

Ορθόδοξη Ακαδημία Κρήτης: Μισός αιώνας ζωής και προσφοράς στην Κρήτη

Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης (OAK) συμπλήρωσε μισό αιώνα ζωής και διακονίας προς τον άνθρωπο (1968-2018). Ο μακαριστός Μητροπολίτης Κισάμου και Σελίνου κυρός Ειρηναίος (Γαλανάκης) και ο μαθητής του Δρ Αλέξανδρος Παπαδερός, συνεργάσθηκαν εντατικά κατά τα πρώτα χρόνια της δεκαετίας του 1960, προκειμένου να ετοιμασθεί η ΟΑΚ ως ιδέα και τρόπος δράσης. Στόχος η καλλιέργεια του πνεύματος του διαλόγου στη συνύπαρξη των ανθρώπων με διαφορετικές ιδέες και πεποιθήσεις και κυρίως στην κατανόηση των ανθρωπίνων σχέσεων μέσα από την πίστη και τον πολιτισμό.

Η ΟΑΚ είναι κτισμένη στη βορειοδυτική άκρη της Κρήτης, δίπλα στην ιστορική Ιερά Μονή Γωνιάς και αποτελεί από την ίδρυσή της, πνευματικό κέντρο πανορθόδοξης ανανέωσης, οικουμενικής κατανόησης, κοινωνικής συνοχής και πολιτιστικής ανάπτυξης της Μεγαλονήσου. Πρόσφερε πολλά σε τούτο τον πολύπαθο, μα περήφανο τόπο και στους ανθρώπους του, συνεχίζοντας και εκφράζοντας δυναμικά μία παράδοση αιώνων, στην ουσία την Ορθόδοξη παράδοση ιδωμένη μέσα από μία πανανθρώπινη προοπτική.

 

Το Ίδρυμα της καταλλαγής και του διαλόγου συνεχίζεται και σήμερα υπό την Προεδρία του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κισάμου και Σελίνου κ. Αμφιλοχίου, τη διακονία του λόγου και κατ’ επέκταση του ανθρώπου, δίχως να παύει να δημιουργεί ευκαιρίες και κίνητρα, ώστε να αρθρώνουν το δικό τους λόγο, όσοι είναι ή υποχρεώνονται να παραμένουν άλαλοι. Η ΟΑΚ πιστεύει σταθερά στο διάλογο, τον οποίο και ασκεί με πλήρη σεβασμό στην ετερότητα των προσώπων και των αντιλήψεων.

Ακολουθώντας την παράδοση της Ακαδημίας του Πλάτωνα, καλλιεργεί το χριστιανικό διάλογο με την πεποίθηση, πως η αλήθεια μπορεί να γνωσθεί και να βιωθεί ασφαλέστερα μέσα από αυτόν. Για τον λόγο αυτόν η ΟΑΚ επιδιώκει με τη Θεολογία της καταλλαγής να αναδείξει μία νέα έννοια της κοινωνίας των ανθρώπων, όπου θα υπερέχει η αλληλεγγύη, η συμμετοχικότητα, η κοινωνικότητα και η δημιουργικότητα. Οι έννοιες αυτές αποτελούν τις βασικές αρχές για τη βιωσιμότητα των σύγχρονων κοινωνιών μας.

Η ΟΑΚ είναι στις ημέρες μας το πιο σύγχρονο Συνεδριακό Κέντρο στην Κρήτη, καθώς η μεγάλη συνεδριακή εμπειρία της, αποτελεί την καλύτερη εγγύηση για την επιτυχή διοργάνωση κάθε απαιτητικού Συνεδρίου. Εκτός από τις αναρίθμητες καθημερινές δραστηριότητες που έχουν λάβει χώρα στο Ίδρυμα στα 50 και πλέον χρόνια της λειτουργίας του, περισσότερα από 2.465 και πλέον Συνέδρια έχουν οργανωθεί και φιλοξενηθεί σε αυτό (45% τοπικά ή εθνικά και 55% διεθνή ή οικουμενικά). Οι δραστηριότητες του Ιδρύματος αναπτύχθηκαν κατά τέτοιο τρόπο, ώστε να ανταποκρίνονται στους βασικούς σκοπούς του και να εξασφαλίζουν ισορροπία μεταξύ στόχων, μέσων και επιμέρους εκδηλώσεων.

Όλα τα παραπάνω εμπλουτίζονται και συνδυάζονται με τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα του Ιδρύματος, τις Ημερίδες, τα Σεμινάρια, καθώς και τα Συνέδρια που έχουν ως σκοπό την επιμόρφωση και την ενημέρωση των εκπαιδευτικών λειτουργών, των μαθητών, αλλά και των γονέων. Επιγραμματικά κάποια από τα Εκπαιδευτικά Προγράμματα της ΟΑΚ είναι τα εξής: Μία βόλτα στην ΟΑΚ, Αναφορά στον Καζαντζάκη, Δομήνικος Θεοτοκόπουλος: ο ζωγράφος του Θεού, αλλά πραγματοποιούνται και Εκπαιδευτικές Δράσεις, όπως το Διαδραστικό – Βιωματικό Εργαστήριο Ανακύκλωσης Χαρτιού και Εισαγωγή στις Ήπιες Πηγές Ενέργειας με έμφαση στην Εξοικονόμηση Πόρων, καθώς και το Σάββατο στη Βιβλιοθήκη της ΟΑΚ, που υλοποιείται στη Βιβλιοθήκη του Ιδρύματος «Το Φως». Παράλληλα, οι μαθητές έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν την Έκθεση της Εικαστικού Πέπης Χατζηδάκη με θέμα: Οι δικοί μου Πρόσφυγες, αλλά και το Διεθνές Πρόγραμμα Λόγου και Τέχνης Πρόσωπο προς Πρόσωπο, το οποίο είναι βασισμένο στη σκέψη του Αββά Μακαρίου.

Επιπλέον, πραγματοποιούνται Συνέδρια και δράσεις που αφορούν την Κρήτη και την ανάπτυξή της μέσα από τις σύγχρονες μορφές των νέων τεχνολογιών, τη συνεχή επιμόρφωση του κλήρου, τη συνεργασία με τις γυναίκες της υπαίθρου, Φορείς της περιοχής, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, Συλλόγους κ.ά. Αξίζει δε να σημειωθεί πως στην ΟΑΚ πραγματοποιήθηκαν επίσης τα παρακάτω: Σοσιαλισμός και Πολιτισμός (1977), Ορθοδοξία και Μαρξισμός, Παγκόσμια Συνέδρια Κρητών, δημιουργία Εταιρειών Λαϊκής Βάσης, το Α΄ Παγκρήτιο Αρχιερατικό Σεμινάριο για την Αγία και Μεγάλη Σύνοδο της Ορθοδόξου Εκκλησίας, το Α΄ Παγκρήτιο Συνέδριο Αγιογραφίας με τη μαζική συμμετοχή αγιογράφων της Μεγαλονήσου, το Α΄ Συνέδριο Κισάμου, η 3η Ολομέλεια Κοινοτήτων για τις Κρήνες με τη Συνάντηση Κοινοτήτων Δήμου Πλατανιά, το Σχολικό Πρωτάθλημα Σκακιού Δυτικής Κρήτης, αλλά και η σημαντική εκπαιδευτική δράση για την οδική ασφάλεια, όπου συντάχθηκε από τους μαθητές της Κρήτης η «Διακήρυξη για τη Ζωή».

 

Πλουσιότατη είναι και η περιβαλλοντική δράση του Ιδρύματος καθώς πραγματοποιήθηκαν Συνέδρια όπως: «Το ενεργειακό μέλλον στην Κρήτη – Δυνατότητες ανάπτυξης συνεταιρισμών για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας», «Το ενεργειακό μέλλον στην  Κρήτη – Η σημασία των συνεταιριστικών δράσεων στην αειφόρο επίλυση του ενεργειακού προβλήματος της Κρήτης με σεβασμό στο περιβάλλον και τον άνθρωπο», «Δάση και δασικές εκτάσεις – Ζητήματα προστασίας, ιδιοκτησίας και χωρικής ένταξης έργων ΑΠΕ», «Ενεργειακά αυτόνομα νησιά και κοινότητες με χρήση έως και 100% Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», «Δημιουργία Εταιρίας Λαϊκής Βάσης για την Ενέργεια – Καταστατικό, Στόχοι, Προοπτικές – Πρόσκληση για συλλογική δράση», «Καινοτόμες καλλιέργειες στην Κρήτη – Προοπτικές για Νέους Αγρότες – Προώθηση Προϊόντων, Ίδρυση Ενεργειακών Συνεταιρισμών – Το νέο νομοθετικό πλαίσιο στην Ελλάδα», «Δράσεις για την Εξοικονόμηση Ενέργειας και Αντιμετώπιση της Ενεργειακής Φτώχειας με Έμφαση σε Σχολικές Μονάδες της Κρήτης», Εγκατάσταση Φωτοβολταϊκού Συστήματος στην ΟΑΚ 50kW: Η πρώτη περίπτωση αξιοποίησης ενεργειακού συμψηφισμού στη μέση τάση στην Κρήτη, επιτυγχάνοντας μείωση εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα (CO2) πάνω από 40 τόνους σε ετήσια βάση, «Κλιματική Αλλαγή και Εκπαίδευση στην Κρήτη», «Κρητικές Στράτες» στην ενδοχώρα της Κρήτης, με σκοπό τη συμμετοχή ενδιαφερομένων που επιθυμούν να γνωρίσουν την ομορφιά και την ποικιλία των βοτάνων και των φυτών της Κρήτης που τείνουν να εξαφανισθούν με την καθοδήγηση του Γάλλου Βοτανολόγου Ζακ Ζαφράν.

Όπως φανερώνεται από τις παραπάνω εκπαιδευτικές και επιστημονικές δράσεις το Ίδρυμα βοηθά τους μαθητές –αλλά και την εκπαιδευτική κοινότητα– ώστε να έλθουν σε επαφή με την ιστορία της Μεγαλονήσου, να γνωρίσουν τις μεγάλες μορφές που αυτός ο τόπος γέννησε, αλλά και να εμπνευστούν! Παράλληλα, επιμορφώνει και στηρίζει την τοπική κοινωνία με κάθε τρόπο.

Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός πως η Αγία και Μεγάλη Σύνοδος της Ορθοδόξου Εκκλησίας έλαβε χώρα στις εγκαταστάσεις της OAK από τις 16 έως τις 25 Ιουνίου 2016. Το ιστορικό αυτό γεγονός έθεσε τις βάσεις για έναν ουσιαστικό θεολογικό διάλογο και αποτέλεσε σταθμό στην εξέλιξη των εκκλησιαστικών πραγμάτων και στη μετέπειτα ζωή της Ορθοδόξου Εκκλησίας ανά την Οικουμένη.

Η ΟΑΚ ως προς το νομικό καθεστώς σύμφωνα προς τον Οργανισμό και τους Νόμους του Κράτους. Ως προς την εκκλησιαστική υπόσταση και αποστολή της, τηρεί την κανονική της αναφορά, τόσο προς την οικεία Ιερά Μητρόπολη Κισάμου και Σελίνου, όσο και προς το Οικουμενικό Πατριαρχείο. Όπως επανειλημμένως επεσήμανε η Α.Θ.Π. ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος Α΄ το έργο του Ιδρύματος, μέσα από το διάλογο, έχει καίριες συνέπειες για την αποστολή, τη μαρτυρία και την ιστορική πορεία της Εκκλησίας στο μεταβαλλόμενο κόσμο μας.

Στις 12 Νοεμβρίου 1995 ο Παναγιώτατος Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος A΄ εγκαινίασε το δεύτερο κτίριο της ΟΑΚ, με το οποίο το Ίδρυμα αναδείχτηκε σε ένα από τα αρτιότερα Συνεδριακά Κέντρα της Ελλάδας. Κατά τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαίο Α΄, η ΟΑΚ αποτελεί ένα χώρο με παγκόσμια πνευματική ακτινοβολία και μεγάλο επιστημονικό κύρος, ένα αληθινό «κόσμημα» της Κρήτης και της Ορθοδοξίας. Σύμφωνα με τον Οικουμενικό Πατριάρχη: «όπου η Εκκλησία εξέρχεται από “στενών ορίων” και όπου η διανόηση συγκατανεύει εις διάλογον μετά της Εκκλησίας και κατορθούται υπέρβασις των κατ’ αυτής προκαταλήψεων επιτυγχάνεται η ενότης της κοινωνίας» (12 Νοεμβρίου 1995).

Πρόσφατα ο ίδιος ο Παναγιώτατος σε κείμενό του σημείωσε για την ΟΑΚ και τα εξής: «Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης είναι σύμβολον ειρήνης και καταλλαγής, διαλόγου και διακονίας, ευαισθησίας δια τα σημεία των καιρών, προβολής του πολιτισμού της αλληλεγγύης και του κοινωνικού περιεχομένου της ελευθερίας, καθώς και της μεγάλης αξίας της προσωπικής δεσμεύσεως, συμμετοχής και προσφοράς εις το κοινόν αγαθόν. Είναι, επίσης, το σύμβολον δια την αναγκαιότητα και την αποτελεσματικότητα της διορθοδόξου συνεργασίας και της κοινής ορθοδόξου μαρτυρίας έναντι των πιεστικών συγχρόνων παγκοσμίων προβλημάτων. Η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης έχει προβάλει διεθνώς τας κοινάς θέσεις της Ορθοδοξίας επί πολλών πνευματικών, ποιμαντικών, κοινωνικών και πολιτισμικών ζητημάτων, και έχει συμβάλει εις την επανεκτίμησιν, εκ μέρους του Δυτικού Χριστιανισμού, των απόψεων περί της οίκοθεν “κλειστής” Ορθοδοξίας. Αληθώς, η Ορθόδοξος Ακαδημία Κρήτης ενίσχυσε μεγάλως την φωνήν της Ορθοδοξίας εις τον σύγχρονον πολύβουον κόσμον» (2018).

Η Ακαδημία έδωσε νέα πνοή στα θεολογικά γράμματα, ανανέωσε τη φωνή της Παράδοσης, εξέφρασε με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τη φωνή των Πατέρων, αποτέλεσε και συνεχίζει να αποτελεί τη φωνή της αληθινής Ορθοδοξίας, εκείνης που δεν φοβάται να διαλεχθεί με τον σύγχρονο κόσμο, μα και με τον άλλο, τον διαφορετικό, που στην ουσία πάντα ο ίδιος άνθρωπος παραμένει και υπάρχει μέσα στο συνεχώς μεταβαλλόμενο γίγνεσθαι. Το σημαντικότερο όλων, είναι πως η ΟΑΚ άλλαξε μια για πάντα την ίδια τη ματιά των ανθρώπων και τη θεώρηση των πραγμάτων και καίνωσε το κενό, κάνοντας καινή την κενή ματιά, καθώς, «το χάσμα π’ άνοιξε ο σεισμός ευθύς εγιόμισε άνθη», καταπώς λέγει ο εθνικός μας ποιητής, Διονύσιος Σολωμός.

     Η μεγαλύτερη απόδειξη για τη νέα πνοή που έφερε η ΟΑΚ στην κοινωνία και την Εκκλησία είναι οι ίδιοι οι άνθρωποι που έκαναν το πέρασμά τους από την ΟΑΚ –πέρασμα που αποτέλεσε σταθμό και όχι απλώς μια παροδική στάση– και που είδαν τη ζωή τους να αλλάζει και να μεταμορφώνεται, με αποτέλεσμα να μεταμορφώσουν και οι ίδιοι με τη σειρά τους την κοινωνία, αποτελώντας φορείς φωτός μέσα στις προκλήσεις των σύγχρονων καιρών.

Πώς θα πορευθεί, λοιπόν, η ΟΑΚ στο μέλλον; Αυτό είναι το μέγα ερώτημα που ανακύπτει. Κι ίσως απάντηση να μην υπάρχει. Ίσως, ακόμη, η απάντηση να βρίσκεται μέσα σ’ αυτά τα 50 έτη ύπαρξης της ΟΑΚ. Γιατί όλα αυτά τα χρόνια η ΟΑΚ ενσάρκωσε στην πράξη τη νοηματοδότηση της κάθε στιγμής, μεταμόρφωσε την έννοια του χρόνου, δίδοντάς του σχήμα μέσα από την καλλιέργεια της σκέψης, τη διάσταση του λόγου και κυρίως του δια-λόγου. Γιατί αυτό ακριβώς είναι η ΟΑΚ, το κατεξοχήν Ίδρυμα του διαλόγου, το προπύργιο του Πολιτισμού και της Δημοκρατίας, ένας φάρος μέσα στο σκοτάδι της άγνοιας και της μισαλλοδοξίας των καιρών μας.

Το Ίδρυμα στηρίζεται και από το θεσμό των Εταίρων, όπου προεδρεύει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και σύντομα θα δημιουργηθεί Σύλλογος Φίλων της ΟΑΚ.

Για περισσότερες πληροφορίες στην Ιστοσελίδα της ΟΑΚ http://www.oac.gr/el/ καθώς και στο Ψηφιακό Περιοδικό της ΟΑΚ «Διάλογοι Καταλλαγής».

Στοιχεία Επικοινωνίας

Κολυμπάρι Κισάμου
Τ.Κ. 730 06
Χανιά – Κρήτη

Τηλ.: +30 28240 22500 / 22245
Fax: +30 28240 22060
email: oac@otenet.gr

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.