Ομιλία του Παν.Μπεχράκη στα Χανιά με τίτλο «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα»

Ομιλία του Παν.Μπεχράκη στα Χανιά με τίτλο «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα»

Το Παράρτημα Χανίων του Συλλόγου «Προστασία από το παθητικό κάπνισμα», το πρόγραμμα SmokeFreeGreece, οι Διευθύνσεις Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Χανίων και η Περιφερειακή Ενότητα Χανίων συνδιοργανώνουν την Πέμπτη 10 Μαΐου 2018 ώρα 18:00 έως 20:00 διάλεξη του καθηγητή Παναγιώτη Μπεχράκη, επιστημονικού υπεύθυνου του προγράμματος SmokeFreeGreece με θέμα «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα» στο Πνευματικό Κέντρο Χανίων.

Το θέμα

Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, το κάπνισμα είναι η μεγαλύτερη επιδημία όλων των εποχών. Σε αυτό οφείλεται κάθε χρόνο ο θάνατος 6 εκατομμυρίων ανθρώπων και η υποβάθμιση της υγείας ακόμη περισσότερων. Δυστυχώς, οι περισσότεροι καπνιστές αρχίζουν το κάπνισμα σε προεφηβική ή εφηβική ηλικία κυρίως στο σχολικό περιβάλλον. Το αποτέλεσμα είναι να αναπτύξουν μακροχρόνια εξάρτηση από τη νικοτίνη κάτι που δυσκολεύει την απεξάρτηση αργότερα.

Το Smoke Free Greece είναι μία σειρά συντονισμένων δράσεων που διοργανώνονται από το Ερευνητικό Εργαστήριο “George D. Behrakis” της Ελληνικής Αντικαρκινικής Εταιρείας και το Ινστιτούτο Δημόσιας Υγείας του Αμερικανικού Κολλεγίου Ελλάδος με στόχο τη μείωση του καπνίσματος στη χώρα μας. Σε αυτό το πλαίσιο έχει παραχθεί εκπαιδευτικό υλικό ειδικά σχεδιασμένο για να υποστηρίξει τις μαθητικές παρεμβάσεις και τους μαθητές (μαθητικό τετράδιο), καθώς και τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς (φυλλάδιο «Παιδεία για έναν Κόσμο χωρίς Κάπνισμα»).

Στόχος των δράσεων είναι να παρασχεθεί στους μαθητές έγκυρη και επιστημονική ενημέρωση για το κάπνισμα στο σύνολό του (τοξικά συστατικά του καπνού, διάφορα καπνικά και μη καιόμενα προϊόντα και η διαφήμισή τους, επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, παθητικό κάπνισμα, εθισμός και τρόποι απεξάρτησης). Επιπλέον, οι εκπαιδευτικές δράσεις στα σχολεία δίνουν στους μαθητές τη δυνατότητα να αναπτύξουν και να καλλιεργήσουν τις ατομικές και κοινωνικές δεξιότητες που είναι απαραίτητες για την αντίσταση στο κάπνισμα.

Ο ομιλητής

Ο Παναγιώτης Κ. Μπεχράκης (MD, PhD (McGill), FCCP) είναι Πνευμονολόγος – Εντατικολόγος, τέως Αναπληρωτής Καθηγητής Πανεπιστημίων Αθηνών και Harvard, Ερευνητής στο Ίδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας Αθηνών, Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής για τον Έλεγχο του Καπνίσματος και Πρόεδρος του European Network for Smoking and Tobacco Prevention.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση