Archives

Post Widget 1

Heath Tips

  • In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a
  • Fringilla vel, aliquet nec, vulputateDonec pede justo,  eget, arcu. In enim justo, rhoncus ut, imperdiet a, venenatis vitae, justo.Nullam dictum felis eu pede mollis pretium.

Post Widget 2

«Οι Μέντορες»: Πρωτοποριακό πρόγραμμα σχολικού προσανατολισμού από την Περιφέρεια

«Οι Μέντορες»: Πρωτοποριακό πρόγραμμα σχολικού προσανατολισμού από την Περιφέρεια

 

Ένα πρωτοποριακό πρόγραμμα επαγγελματικού προσανατολισμού για 50 σχολεία της Κρήτης υλοποιεί η Περιφέρεια Κρήτης με στόχο την στήριξη των μαθητών Γυμνασίων και Λυκείων στην αναζήτηση ολοκληρωμένης πληροφόρησης για την επιλογή επαγγέλματος από τους κορυφαίους εκπροσώπους κάθε επαγγέλματος.
Οι Μέντορες, είναι άνθρωποι με μεγάλη επιτυχία στον επαγγελματικό τους τομέα. Είτε πρόκειται για καθηγητές πανεπιστημίων με διεθνή παρουσία και προβολή, είτε πρόκειται για επαγγελματίες που υπηρετούν τον τουρισμό, την γεωργία ή οποιοδήποτε άλλο κλάδο της οικονομίας οι οποίοι θα μεταφέρουν την εμπειρία για το επάγγελμά τους στους μαθητές των σχολείων.
Το πρόγραμμα το οποίο είναι εγκεκριμένο από το παιδαγωγικό ινστιτούτο, ξεκίνησε πιλοτικά από την Κρήτη και συνεχίζεται στο νησί με μεγαλύτερη ένταση και συμμετοχή. Χθες υπογράφηκε από τον Περιφερειάρχη Κρήτης Σταύρο Αρναουτάκη, παρουσία του Περιφερειακού Διευθυντή Εκπαίδευσης του Αντιπεριφερειάρχη Παιδείας δια βίου μάθησης και απασχόλησης και υπηρεσιακών στελεχών που υλοποιούν το πρόγραμμα.
«Σε 50 σχολεία του νησιού μας θα δοθούν από εξειδικευμένα στελέχη οι προτεραιότητες που πρέπει να έχουν τα παιδιά μας στον επαγγελματικό τους προσανατολισμό. Προσπαθούμε μαζί με την Περιφερειακή Διευθύνση η Περιφέρεια Κρήτης υλοποιεί το πρόγραμμα γιατί προσπαθεί να έχουν και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές της Κρήτης κρίσιμη πληροφόρηση», τόνισε ο κ. Αρναουτάκης εκτιμώντας πως το πρόγραμμα μπορεί να εξελιχθεί πολύ θετικά.
Όπως επεσήμανε κατά την υπογραφή της απόφασης ο Περιφερειακός Διευθυντής Εκπαίδευσης Γιώργος Τερζάκης, «Το πρόγραμμα αξιοποιεί ανθρώπους με υψηλό κύρος στη δουλειά τους, οι οποίοι προέρχονται απ’ όλο τον κόσμο. Έρχονται σε επαφή μαζί τους τα παιδιά και αναλύουν και συζητούν τα μυστικά του επαγγέλματος τους». Ευχαριστώντας την Περιφέρεια Κρήτης για τη συνεργασία, τόνισε πως η συγκεκριμένη δράση εστιάζει στο σπουδαιότερο κομμάτι του επαγγελματικού προσανατολισμού που λείπει από την παραδοσιακή διαδικασία της εκπαίδευσης.

Από την πλευρά ο αρμόδιος Αντιπεριφερειάρχης Γιάννης Παρασύρης επεσήμανε πως το πρόγραμμα αφορά κυρίως απομακρυσμένες σχολικές μονάδες σε επίπεδο Κρήτης, χαρακτήρισε το πρόγραμμα πολύ σημαντικό υπογραμμίζοντας πως «η επαφή των μαθητών και μαθητριών με μέντορες, ανθρώπους που έχουν καταξιωθεί στον χώρο τους και τα παιδιά, πέρα από τις πληροφορίες που έχουν από τον κοινωνικό περίγυρο για τα επαγγελματικά τους βήματα, θα έχουν μια σημαντική επαφή με ειδικούς που θα τους δώσει μια ολοκληρωμένη εικόνα για όσα θέλουν να κάνουν στο μέλλον», δήλωσε.
Την ευθύνη του προγράμματος έχει ο Κωνσταντίνος Φλουρής, Εκπαιδευτής Ενηλίκων και Σύμβουλος Απασχόλησης, υπάλληλος του τμήματος Δια Βίου Μάθησης, Παιδείας και Απασχόλησης της Διεύθυνσης Ανάπτυξης της Περιφέρειας Κρήτης.

Το πρόγραμμα

Το πρόγραμμα βασίζεται σε ομαδικές συνεδρίες σε επίπεδο τάξης, όπου, μέσω της ιντερνετικής πλατφόρμας που έχει δημιουργηθεί και χρησιμοποιείται από την Μη Κυβερνητική Οργάνωση TTP, οι μαθητές μπορούν να επιλέξουν πεδία ενδιαφερόντων (για παράδειγμα, Φυσική, Aρχιτεκτονική, Tουρισμός κ.λπ.) και ανάλογα με το πεδίο να επιλέξουν και τον αντίστοιχο «μέντορα» που θα εκπροσωπήσει τον κλάδο. Επιπλέον, πριν από κάθε συνεδρία δημιουργούν την ατζέντα της συζήτησης, θέτοντάς του τις ερωτήσεις τους με βάση τα ενδιαφέροντά τους. Κατά τη διάρκεια της online video συνεδρίας της πλατφόρμας, ο «μέντορας» παρουσιάζει τον εαυτό του, την ακαδημαϊκή και επαγγελματική του πορεία, απαντάει στις ερωτήσεις που έχουν θέσει οι μαθητές εκ των προτέρων αλλά και σε αυτές που θέτουν εκείνη τη στιγμή. Ταυτόχρονα, η συνεδρία καταγράφεται σε βίντεο και με αυτό τον τρόπο δημιουργείται μια «βιντεο-βιβλιοθήκη» για κάθε σχολείο ξεχωριστά. Η ύπαρξη της βιβλιοθήκης αυτής δίνει τη δυνατότητα στους μαθητές να ξαναδούν οποιαδήποτε στιγμή θελήσουν τις συνεδρίες τους.

 

Creta Voice

Δείτε Επίσης

Αφήστε μια απάντηση

Μπορεί να σας ενδιαφέρει x