Οι επερχόμενες εκδηλώσεις του ιδρύματος Καψωμένου

Οι επερχόμενες εκδηλώσεις του ιδρύματος Καψωμένου

Η Εταιρεία Κρητικών Σπουδών – Ίδρυμα Γεωργίου και Αρτεμισίας Καψωμένου, τιμώντας το Ευρωπαϊκό Έτος Πολιτιστικής Κληρονομιάς, 2018 και εκφράζοντας την έμπρακτη αλληλεγγύη της προς τις δυνάμεις που υπερασπίζονται τους εθνικούς και τοπικούς πολιτισμούς μέσα στην Ευρωπαϊκή Ένωση, ως τους παράγοντες που δικαιωματικά ορίζουν την πολιτισμική φυσιογνωμία της Ευρώπης, έχει συμπεριλάβει στο εφετινό της πρόγραμμα μια σειρά εκδηλώσεις, αφιερωμένες σε εξέχουσες εκφράσεις της ελληνικής πολιτισμικής παράδοσης, με σκοπό να τεκμηριώσει τη ουσιαστική συμβολή τους στο «κοινόν ταμείον» των πανανθρώπινων αξιών.

Αυτό το χαρακτήρα είχε το Συνέδριο για την Εκκλησιαστική Ρητορική και Υμνογραφία (30.08. – 01.09.2018), όπως και το Αφιέρωμα στον παραδοσιακό πολιτισμό των Ελληνοφώνων της Κάτω Ιταλίας (26.08.2018). Συνεχίζοντας σ’ αυτή την κατεύθυνση, έχει προγραμματίσει για το αμέσως επόμενο διάστημα:

Α. Προπαρασκευαστική Συνάντηση Συλλόγων και τοπικών Ομάδων Ριζίτικου τραγουδιού, για να συζητήσουν και να συναποφασίσουν τρόπους διατήρησης και ενίσχυσης μιας από τις κορυφαίες εκφράσεις του τοπικού λαϊκού μας πολιτισμού όπως το ριζίτικο τραγούδι της Δυτικής Κρήτης. Η συνάντηση, που είναι ανοιχτή σε συμμετοχές, θα γίνει την Τρίτη, 11 Σεπτεμβρίου 2018, ώρα 19.00, στην έδρα της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, στον Πύργο Αλικιανού. Θα συζητηθεί, μεταξύ άλλων, η καθιέρωση ως μόνιμου περιοδικού θεσμού, μιας Γιορτής Ριζίτικου Τραγουδιού, με τη συμμετοχή και τη συνεργασία όλων των φορέων.

Β. Προκήρυξη βραβείου για τη συγγραφή δοκιμίου με θέμα: «Πολιτισμικές αξίες και παραδόσεις της ορεινής Κρήτης». Η προκήρυξη γίνεται στο πλαίσιο της συνεργασίας της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών με το Ίδρυμα Ανάπτυξης του Μετσόβιου Κέντρου Διεπιστημονικής Έρευνας (ΜΕ.Κ.Δ.Ε.) του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου για την Προστασία και Ανάπτυξη του Ορεινού Περιβάλλοντος και των Τοπικών Ευρωπαϊκών Πολιτισμών. Το βραβείο συνοδεύεται από χρηματική ενίσχυση 1500 €  και η προθεσμία υποβολής είναι μέχρι και 30.10.2019 (τις αναγκαίες λεπτομέρειες θα βρουν οι ενδιαφερόμενοι σε χωριστή ανακοίνωση).

Γ.  Οργάνωση Επιστημονικού Συνεδρίου αφιερωμένου σ’ ένα μεγάλο αδικημένο των Γραμμάτων μας, το ρεθεμνιώτη πεζογράφο, ποιητή, δραματουργό και μεταφραστή Παντελή Πρεβελάκη, που αγωνίστηκε όσο λίγοι – με το μυθιστορηματικό, τον ποιητικό, το θεατρικό και τον δοκιμιακό του λόγο –  για τη διάσωση και ανάδειξη του παραδοσιακού μας πολιτισμού και των διαχρονικών αξιών του. Το θέμα του Συνεδρίου, που θα διεξαχθεί στην έδρα της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών, στον Πύργο Αλικιανού, το Σαββατοκύριακο, 15 και 16 Σεπτεμβρίου 2018,  είναι: «Ο Παντελής Πρεβελάκης και η ελληνική πνευματική παράδοση» (15-16 Σεπτ. 2018). Θα ακολουθήσει χωριστή ανακοίνωση με το Πρόγραμμα του Συνεδρίου.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.