Οι αγρότες της Κρήτης θέλουν να αποζημιώνεται και η ξηρασία

Οι αγρότες της Κρήτης θέλουν να αποζημιώνεται και η ξηρασία

Στο τραπέζι των συζητήσεων θέλουν αγρότες απο την Κρήτη να μπει το θέμα της αποζημίωσης των καλλιεργειών τους από την ξηρασία.

Μέχρι σήμερα αυτό που ισχύει είναι πως ο ΕΛΓΑ δεν μπορεί να προχωρήσει σε καταβολή αποζημιώσεων για την ανομβρία και την ξηρασία που είναι πιθανό να έχει επιπτώσεις στις καλλιέργειες. 

Το φαινόμενο αυτό δεν καλύπτεται ασφαλιστικά από τον ΕΛΓΑ, ειδικά μετά από την μεταφορά των αποθεματικών του Οργανισμού στην Τράπεζα της Ελλάδας.

Μπορεί οι αγρότες και φυσικά οι καλλιέργειες τους να αντέχουν μέχρι στιγμής, όμως ακόμη βρισκόμαστε στο Μάη και κανείς δε θέλει να φανταστεί τι μπορεί να επικρατήσει στην «καρδιά» του καλοκαιριού.
Ηδη η διαχείριση του νερού γίνεται με φειδώ από τις τοπικές Αρχές, που μέσα απο συσκέψεις που έχουν πραγματοποιηθεί, έχουν εκπονήσει σχέδια για τη χρήση και κατανάλωση του νερού, αλλά και μέτρα για την αποφυγή καταχρησης του πολύτιμου αγαθού από τους πολίτες.

Σχετικά με τις αποζημιώσεις εκείνο που θα μπορούσε να συμβεί είναι -εφόσον υπαρξουν σοβαρές επιπτώσεις- να ενταχθεί σε πρόγράμμα κρατικών οικονομικών ενισχύσεων, το οποίο χρηματοδοτείται από εθνικούς πόρους.

Από τα 170 εκατομμύρια ευρώ και πλέον που δίνουν μέσω εισφορών οι αγρότες κάθε χρόνο, θα πρέπει ειδικά για φέτος, για την Κρήτη, να υπαρξει πρόβλεψη και να καλυφθούν οι ζημιές λόγω της ανομβρίας. 

Συμφωνα με τους αγρότες είναι πολύ πιθανό να υπαρξει πρόβλημα επάρκειας νερού από τις γεωτρήσεις ή τα φράγματα. Για αυτό και απαιτούν σε μια δύσκολη χρονιά, όπως η φετινή, να στηριχθούν.

Οπως επισημαίνουν οι αγρότες διανύουμε μια πολύ δύσκολη χρονιά, με τους ίδιους να έχουν πάρα πολλά χρόνια να δουν τέτοιο καιρό στο νησί. Για αυτό απαιτούν από το κράτος να ενσκήψει στα προβλήματα τους και να στηριχθούν με οποιοδήποτε νόμιμο τρόπο.

Τονίζουν δε πως ο προβληματισμός τους ειναι να διατηρήσουν σε καλή κατάσταση τα φυτά τους. Να επιβιώσουν δηλαδή και έπειτα να φροντίσουν για τη φετινή παραγωγή.

Πηγή: ekriti.gr

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.