Οι Έλληνες κάνουν …μόνοι τους τις ιατρικές διαγνώσεις

Οι Έλληνες κάνουν ...μόνοι τους τις ιατρικές διαγνώσεις

Τελευταίοι μεταξύ των κατοίκων χωρών της Ευρωπαϊκής Ενωσης σε επισκέψεις στον γιατρό τους κατατάσσονται οι Ελληνες. Σε ποσοστό 60,5% οι Ελληνες δηλώνουν ότι δεν έχουν επισκεφθεί γενικό ή γιατρό που να παρακολουθεί συνολικά την υγεία τους τον τελευταίο χρόνο της έρευνας (2017), γεγονός που σχετίζεται και με την απουσία ενός οργανωμένου συστήματος πρωτοβάθμιας φροντίδας υγείας και της «χρόνιας» αδυναμίας καθολικής εφαρμογής του θεσμού του οικογενειακού γιατρού, ο ρόλος του οποίου είναι να εξετάζει σε τακτική βάση τον πληθυσμό ευθύνης του. Επιπλέον, οι Ελληνες φαίνεται ότι συχνά προχωρούν σε «αυτοδιάγνωση» απευθυνόμενοι απευθείας σε εξειδικευμένο γιατρό ή σε αυτοθεραπεία. Παράλληλα, μόνο όταν πονούν φαίνεται ότι οι Ελληνες απευθύνονται σε οδοντίατρο, αφού το 74,7% δηλώνει ότι δεν έχει επισκεφθεί ειδικό αυτής της ειδικότητας τους τελευταίους 12 μήνες.

Σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε προχθές η Eurostat, το 2017 σχεδόν τέσσερα στα δέκα άτομα (38%) στις χώρες της Ε.Ε. επισκέφθηκαν τον γενικό γιατρό ή τον «οικογενειακό» γιατρό που τους παρακολουθεί από μία έως δύο φορές τον τελευταίο χρόνο της έρευνας. Ενας στους τέσσερις δεν επισκέφθηκε καθόλου τον γιατρό του στη διάρκεια των τελευταίων 12 μηνών, ενώ αντίστοιχα το 25% αναγκάστηκε να απευθυνθεί στον γιατρό από τρεις έως πέντε φορές. Το 14% των Ευρωπαίων δήλωσε ότι είδε τον γιατρό του έξι ή περισσότερες φορές. Σε επίπεδο Ευρωπαϊκής Ενωσης, η συχνότητα επισκέψεων σε γιατρό είναι υψηλότερη μεταξύ των γυναικών σε σχέση με τους άνδρες. Η Δανία είναι η χώρα με τα υψηλότερα ποσοστά συχνών επισκέψεων σε γιατρό (49% του πληθυσμού δήλωσε ότι έχει επισκεφθεί τους τελευταίους 12 μήνες τουλάχιστον έξι φορές), ενώ η Γαλλία έχει το υψηλότερο ποσοστό πληθυσμού (34%) που επισκέφθηκε τον γιατρό του από τρεις έως πέντε φορές. Στην Ελλάδα μόλις το 3,8% δηλώνει ότι έχει επισκεφθεί περισσότερες από έξι φορές τον γιατρό του στη διάρκεια του τελευταίου έτους της έρευνας, το 9,2% έχει κάνει 3 με 5 επισκέψεις και το 26,5% μία ή δύο επισκέψεις.

Οδοντιατρικές υπηρεσίες

Σχεδόν ένας στους δύο πολίτες της Ε.Ε. (45%) δεν έχει επισκεφθεί οδοντίατρο τους τελευταίους 12 μήνες πριν από την έρευνα (2017), ενώ το 42% πήγε από μία έως δύο φορές σε οδοντίατρο. Στην Ελλάδα τρεις στους τέσσερις πολίτες δεν επισκέφθηκαν οδοντίατρο τον τελευταίο χρόνο πριν από την έρευνα. Αλλωστε, η οικονομική κρίση και η ανεπάρκεια των δημόσιων δομών που παρέχουν δωρεάν οδοντιατρική περίθαλψη έχουν ως αποτέλεσμα οι Ελληνες να απευθύνονται στον οδοντίατρο μόνο για επείγοντα περιστατικά και όταν ήδη έχει γίνει η βλάβη. Σύμφωνα δε με την τελευταία έκθεση του ΟΟΣΑ για την Υγεία στην Ευρώπη (Health at a Glance), η Ελλάδα, η Πορτογαλία και η Λετονία είναι οι χώρες με το υψηλότερο ποσοστό πολιτών που δεν πήγαν σε οδοντίατρο, παρότι είχαν ανάγκη οδοντιατρικών υπηρεσιών, λόγω κυρίως οικονομικής δυσκολίας (το 13% δήλωσε ότι, παρότι χρειαζόταν οδοντίατρο, τελικά δεν πήγε).

Τέλος, οι Ελληνες είναι ο λαός με το δεύτερο υψηλότερο –μετά τη Ρουμανία– ποσοστό πολιτών που δεν χρειάστηκε να επισκεφθούν γενικό χειρουργό το τελευταίο χρόνο της έρευνας (ποσοστό 73,1% έναντι 45,3% που είναι ο μέσος όρος των χωρών της Ε.Ε.).

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather