Οδηγίες στους κατόχους επιταγών από τις συστημικές τράπεζες

Οδηγίες στους κατόχους επιταγών από τις συστημικές τράπεζες

Ανακοινώσεις στους πελάτες τους για τη διαδικασία που πρέπει να ακολουθήσουν, προκειμένου να αναστείλουν τις προθεσμίες λήξης εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων, εξέδωσαν οι Eurobank, Alpha Bank και Εθνική Τράπεζα.

Αναλυτικά οι τράπεζες ανακοίνωσαν τα εξής:

Εθνική Τράπεζα

Σε ενημέρωση προς τους πελάτες της για την τακτοποίηση των επιταγών, προχώρησε η Εθνική Τράπεζα.

Όπως ενημερώνει η Τράπεζα, οι πελάτες με επιταγές μπορούν έως και τις 7 Απριλίου, μέσω καταστημάτων ή μέσω Internet, να δηλώσουν τις επιταγές που επιθυμούν να ανασταλούν, εφόσον η επιχείρησή τους εμπίπτει στις προβλέψεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου της 30ής Μαρτίου σχετικά με την αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής αξιογράφων για 75 ημέρες, στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης της κυβέρνησης συνεπεία των επιπτώσεων της εξάπλωσης του κορωνοϊού.

Οι πελάτες της Εθνικής Τράπεζας μπορούν να εγγραφούν στο Internet Banking της Τράπεζας στον σύνδεσμο http://bit.ly/2mdXGtZ και να ακολουθήσουν όλα τα βήματα για την τακτοποίηση των επιταγών τους.

Alpha Bank

Στην ενεργοποίηση ηλεκτρονικής πλατφόρμας για την εξυπηρέτηση των επιχειρήσεων που εμπίπτουν στις προβλέψεις της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου / ΦΕΚ Α75/30.03.2020, αναφορικά με τις ειδικές διευκολύνσεις για τις Επιχειρήσεις που έχουν εκδώσει επιταγές και πλήττονται από την πανδημία του Covid-19, προχώρησε η Alpha Bank.

Οι Επιχειρήσεις – Πελάτες της Alpha Bank που επιθυμούν να ενταχθούν στην ανωτέρω ρύθμιση, θα πρέπει, το αργότερο έως την Τρίτη 7 Απριλίου 2020, να δηλώσουν τα αξιόγραφα προς ένταξη στις προβλέψεις αναστολής μέσω των υπηρεσιών της Alpha Βank.

Η δήλωση παράτασης προθεσμιών μπορεί να πραγματοποιηθεί εύκολα και γρήγορα μέσω του myAlpha web, χωρίς να απαιτείται επίσκεψη του ενδιαφερόμενου Επιχειρηματία σε Κατάστημα.

Αξιόγραφα που δεν θα έχουν ενταχθεί στη δήλωση έως το πέρας της 7 Απριλίου 2020, θα τελούν, από την Τετάρτη, 8 Απριλίου 2020, σε καθεστώς ομαλής λειτουργίας εμφάνισης / πληρωμής / σφράγισης.

Υπενθυμίζεται πως δικαιούχοι είναι οι Επιχειρήσεις που πλήττονται από την πανδημία του Covid-19 και έχουν ενταχθεί σε ΚΑΔ, σύμφωνα με τις ανακοινώσεις των αρχών και σχετική ενημέρωση των τραπεζών από την ΑΑΔΕ, και έχουν εκδώσει αξιόγραφα με ημερομηνία πληρωμής από τις 31.3.2020 έως και τις 31.5.2020.

Καθώς το χρονικό περιθώριο δήλωσης είναι στενό, οι πελάτες της Alpha Bank θα πρέπει να προβούν το ταχύτερο στις δηλώσεις που τους ενδιαφέρουν, μέσω του myAlpha Web για Επιχειρήσεις.

Περισσότερες πληροφορίες είναι διαθέσιμες στην ιστοσελίδα της Alpha Bank / ενότητα Αναστολή προθεσμιών αξιογράφων Επιχειρήσεων που πλήττονται από τον Covid-19 και στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Ένωσης Τραπεζών (www.hba.gr).

Eurobank

Οι επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε κλάδους που έχουν πληγεί μπορούν να αναστείλουν την προθεσμία πληρωμής των επιταγών που έχουν εκδώσει με προθεσμία εμφάνισης και πληρωμής από 31.03.2020 μέχρι και 31.05.2020.

Συγκεκριμένα, μπορούν να παρατείνουν την προθεσμία πληρωμής των επιταγών τους για 75 ημέρες από την ημερομηνία έκδοσής τους.

Για να παρατείνει μια επιχείρηση την προθεσμία πληρωμής των επιταγών της, πρέπει να το δηλώσει στην τράπεζά της.

Για επιταγές που συνδέονται με λογαριασμούς Eurobank, η δήλωση γίνεται ηλεκτρονικά μέσα από το e-Banking για επιχειρήσεις (από 04.04.2020) ή σε κατάστημα της Eurobank.

Η επιχείρηση μπορεί να επιλέξει να παρατείνει την προθεσμία πληρωμής για:

-Συγκεκριμένες επιταγές

-Το σύνολο των επιταγών της

Βήμα-βήμα η διαδικασία

Από 04.04.2020 η διαδικασία θα γίνεται και ηλεκτρονικά μέσα από το e-Banking για επιχειρήσεις:

Συνδεθείτε στο e-Banking και επιλέξτε τις επιταγές που θέλετε να παραταθεί η προθεσμία πληρωμής τους.

Εάν συνδέεστε στο νέο e-Banking:

Στην Αρχική σελίδα επιλέξτε τον λογαριασμό σας που συνδέεται με το καρνέ επιταγών σας.

Για να δείτε την κατάσταση, το ποσό και άλλα στοιχεία των επιταγών που έχετε εκδώσει, επιλέξτε να δείτε αναλυτικά τα στοιχεία του λογαριασμού σας:

ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΚΑΙ ΠΡΟΪΟΝΤΑ > ΚΑΡΝΕ ΕΠΙΤΑΓΩΝ > Προβολή

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τα φίλτρα αναζήτησης για να εντοπίσετε τις επιταγές που σας ενδιαφέρουν.

Επιλέξτε μία-μία τις επιταγές που θέλετε να παραταθεί η προθεσμία πληρωμής τους. Βάζετε μόνο το ποσό και την ημερομηνία έκδοσης της επιταγής για να εκτελέσετε την ενέργεια.

Εάν συνδέεστε στο παλιό e-Banking:

Για να δείτε την κατάσταση, το ποσό και άλλα στοιχεία των επιταγών που έχετε εκδώσει, επιλέξτε:

Ταμειακή Διαχείριση > Επιταγές > Κατάσταση Εκδοθεισών Επιταγών

Επιλέξτε μία-μία τις επιταγές που θέλετε να παραταθεί η προθεσμία πληρωμής τους. Βάζετε μόνο το ποσό και την ημερομηνία έκδοσης της επιταγής για να εκτελέσετε την ενέργεια.

Δεν έχετε κωδικούς e-Banking;

Εάν είστε ελεύθερος επαγγελματίας ή έχετε ατομική επιχείρηση, αποκτήστε online κωδικούς e-Banking από τον υπολογιστή ή το κινητό σας.

Αρκεί να είστε πελάτης Eurobank, να έχετε δηλώσει τον αριθμό κινητού σας και να έχετε ενεργή χρεωστική ή πιστωτική κάρτα Eurobank στο όνομά σας. Οι κωδικοί σας εκδίδονται online εκείνη τη στιγμή.

Εάν είστε νομικό πρόσωπο, για να αποκτήσετε κωδικούς e-Banking για επιχειρήσεις, είναι απαραίτητο να επικοινωνήσετε με τον Relationship Manager που σας εξυπηρετεί ή να έρθετε σε ένα κατάστημά μας.

Εάν για οποιονδήποτε λόγο δεν μπορείτε να εξυπηρετηθείτε ηλεκτρονικά από το e-Banking για να παρατείνετε την προθεσμία πληρωμής των επιταγών σας, σύμφωνα με όσα ορίζει η νέα ΠΝΠ, ελάτε σε ένα κατάστημα Eurobank ή ενημερωθείτε από τον Relationship Manager που σας εξυπηρετεί.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather