Νέο μέλος στον σύνδεσμο ιστορικών καφέ της Ευρώπης, από την Πορτογαλία

Νέο μέλος στον σύνδεσμο ιστορικών καφέ της Ευρώπης, από την Πορτογαλία

Στην Πορτογαλία βρέθηκε μεταξύ 3-7 Ιουνίου 2019 ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, Βασίλης Σταθάκης εκπροσωπώντας τον EHICA.

Ο κ. Σταθάκης επισκέφθηκε την Πορτογαλία, ως επίσημος καλεσμένος του Δήμου της Λουλέ, προκειμένου να μιλήσει στις 5 Ιουνίου 2019, στην επετειακή εκδήλωση για το Ιστορικό Καφέ Calcinha.

Νωρίτερα την ίδια ημέρα, ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του EHICA είχε προγραμματισμένη επίσημη συνάντηση με τον Δήμαρχο της Λουλέ, Vitor Aleixo, στο Δημαρχείο της πόλης. Κατά τη συνάντηση, οι δύο άνδρες συζήτησαν τόσο για την δυνατότητα αδελφοποίησης και συνεργασίας μεταξύ των Δήμων της Λουλέ και των Χανίων αναφορικά με την ανάδειξη των Ιστορικών Καφέ – κάτι που ο κ. Σταθάκης συζητά και οργανώνει με όλους τους Δήμων των πόλεων που επισκέπτεται ως Ιδρυτής και Πρόεδρος του ΕΗΙCA – όσο και για την σημασία της συνεργασίας τους στην νέα «Πολιτιστική Διαδρομή», με την ονομασία «Δρόμος Ιστορικών Καφέ»που βρίσκεται σε εξέλιξη και φιλοδοξεί να επικυρωθεί από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

Όσον αφορά στο Ιστορικό Café Calcinha, είναι «αντίγραφο» παλιού βραζιλιάνικου Καφέ που λειτουργεί από το 1927 και είναι σχεδόν αμετάβλητο από τότε. Το εσωτερικό του είναι πανέμορφο, με artdeco και μαρμάρινα τραπέζια. Επίσης στο χώρο του Καφέ παρουσιάζονται συχνά live fado. Το Καφέ έχει στον εξωτερικό του χώρο ένα άγαλμα που απεικονίζει τον António Aleixo, ποιητή των αρχών του 20ου αιώνα, και θαμώνα του συγκεκριμένου Καφέ.

Κατά τη διάρκεια της επίσημης ομιλίας του στην επέτειο του Calcinha, ο κ. Σταθάκης ανέφερε χαρακτηριστικά μεταξύ άλλων: «Ελπίζω από τα βάθη της ψυχής μου, το παράδειγμα αυτό να το ακολουθήσουν και άλλοι Δήμοι όσον αφορά στην ανάδειξη των Ιστορικών Καφέ ανά τον κόσμο. (…)  Θα ήθελα να σας ευχαριστήσω για την διορατικότητά σας να γιορτάσετε την επέτειο των 90 χρόνων του Καφέ Calcinha, σαν να γιορτάζατε την επέτειο ενός αγαπημένου προσώπου.

Διότι κατ’ εμέ, αυτό σηματοδοτούν τα Ιστορικά Καφέ: είναι οντότητες, με ψυχή, καρδιά, αναμνήσεις, με αμέτρητες ιστορίες, είναι εκείνα που δίνουν συνέχεια σε μια πόλη, που δημιουργούν σχέσεις μεταξύ των ανθρώπων, μνήμες, συναισθήματα….»

Στη συνέχεια, στις 6 και 7 Ιουνίου 2019 0 Βασίλης Σταθάκης μετέβη στη Λισαβόνα, όπου συναντήθηκε με ιδιοκτήτες Ιστορικών Καφέ, καλωσορίζοντας ακόμη δυο Ιστορικά Καφέ στον ΕΗΙCA.

Συγκεκριμένα στις 6 Ιουνίου το Ιστορικό Καφέ Nicola μπήκε στον Σύνδεσμο Ιστορικών Καφέ Ευρώπης, ενώ στις 7 Ιουνίου, ο Ιδρυτής και Πρόεδρος του EHICA είχε τη χαρά και την τιμή να καλωσορίσει το παλαιότερο Ιστορικό Καφέ της Λισαβόνας, το Café Martinho Da Arcada, το αγαπημένο στέκι του Πορτογάλου ποιητή Φερνάντο Πεσσόα που βρίσκεται στην Praça do Comércio και λειτουργεί από το 1782!

Αξίζει να σημειωθεί ότι πλέον τα Ιστορικά Καφέ που απαρτίζουν τον EHICA είναι 50!

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather