Νέος “γολγοθάς” περιμένει τους παραγωγούς, στην διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων

Νέος "γολγοθάς" περιμένει τους παραγωγούς, στην διαδικασία ενεργοποίησης των δικαιωμάτων

Υποχρεωτική είναι η αναγραφή του Αριθμού Ταυτότητας Ακινήτου (Α.Τ.ΑΚ) στις δηλώσεις του ΟΣΔΕ, προκειμένου να καταγραφούν οι πραγματικές καλλιεργούμενες εκτάσεις.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εξέδωσε το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης, αυτή προέκυψε μετά από «τη σύσταση του Γενικού Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης προς το ΥΠΑΑΤ, τον ΟΠΕΚΕΠΕ και την Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων» με σκοπό να αποφευχθεί η χρήση πλαστών μισθωτηρίων και κατ’ επέκταση περιπτώσεων απάτης σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου.

Αφορμή για αυτή την απόφαση στάθηκαν τα ευρήματα των ελέγχων που διενήργησε τόσο ο ΟΠΕΚΕΠΕ όσο και άλλες υπηρεσίες και διαπιστώθηκε η χρήση πλαστών ή παράτυπων μισθωτηρίων και παραστατικών χρήσης αγροτεμαχίων. Επίσης, το υπουργείο απήυθυνε κάλεσμα σε όλους τους δικαιούχους των ενισχύσεων να προβούν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες ώστε να συμπληρώσουν το E9, να πάρουν ΑΤΑΚ και να το συμπληρώσουν στις Ενιαίες Αιτήσεις Ενίσχυσης.

Στόχος της υποχρεωτικής αναγραφής του Α.Τ.ΑΚ είναι μεταξύ άλλων η επιβεβαίωση του κριτηρίου επιλεξιμότητας των αγροτεμαχίων ως προς τη διάθεσή τους από τους παραγωγούς την 31η Μαΐου 2018, η σαφής αναγνώριση και τεκμηρίωση της χρήσης των αγροτεμαχίων, η απλοποίηση των διαδικασιών υποβολής της Ενιαίας Αίτησης Ενίσχυσης, με τη μη προσκόμιση και επισύναψη εκ μέρους του παραγωγού των σχετικών νομιμοποιητικών δικαιολογητικών νομής και κατοχής των δηλούμενων αγροτεμαχίων κ.α.

Αξίζει να σημειωθεί ότι θα ακολουθήσει αναλυτική ανακοίνωση από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, η οποία θα περιλαμβάνει και ενδεικτικό κατάλογο περιπτώσεων για τις οποίες θα εξαιρείται η υποχρέωση αναγραφής του ΑΤΑΚ, ενώ τυχόν άλλες μεμονωμένες περιπτώσεις που θα προκύψουν κατά το διάστημα υποβολής των αιτήσεων θα αξιολογηθούν εκ νέου.

Εξαιρούνται από την υποχρέωση αναγραφής ΑΤΑΚ:
– Πολυετή μισθωτήρια για συμμετοχή σε πολυετή προγράμματα (όπως Βιολογικά, Απονιτροποίηση),
– αγροτεμάχια στα οποία δεν έχει γίνει αποδοχή κληρονομιάς και ο θανών δεν είχε ΑΤΑΚ,
– αγροτικές γαίες που ανήκουν σε ιδιοκτήτες που μένουν μόνιμα στο εξωτερικό και έχουν συνάψει μακροχρόνια συμβολαιογραφικά ενοικιαστήρια
– και χωράφια που είναι κοινοτικά, εκκλησιαστικά και ακτημωνικά καθώς και αναδασμών που δεν ολοκληρωθήκαν.

Ο Αντιπρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γιώργος Αποστολάκης σε δηλώσεις του ανέφερε ότι κανείς νόμιμος αγρότης που έχει ή δεν έχει αριθμό ταυτότητας ακινήτου δεν έχει να φοβηθεί τίποτα, στέλνοντας παράλληλα μήνυμα στους παρανομούντες ότι θα βρεθούν όσοι δεν διαθέτουν αγροτεμάχια και λαμβάνουν παράνομα επιδοτήσεις.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση