“Μούλιασε” η Κρήτη από τις βροχές. Χρονιά ρεκόρ περιμένουν οι ειδικοί. Γέμισαν τα φράγματα του ΟΑΚ

"Μούλιασε" η Κρήτη από τις βροχές. Χρονιά ρεκόρ περιμένουν οι ειδικοί. Γέμισαν τα φράγματα του ΟΑΚ

Μια από τις καλύτερες χρονιές που έχει ζήσει η Κρήτη από άποψη ποσότητας του βρόχινου νερού που έχει καταγραφεί είναι η φετινή. Αν και ακόμη δεν μπορούμε να μιλήσουμε για μια χρονιά – ρεκόρ, αφού δεν έχει ολοκληρωθεί η καταγραφή μιας και ακόμη είμαστε στο Φλεβάρη, το σίγουρο είναι πως η φετινή είναι μια χρονιά «χρυσάφι».

Σύμφωνα με τον πρώην προϊστάμενο της Διεύθυνσης Υδάτων της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Κρήτης, Μαρίνο Κριτσωτάκη, τα στοιχεία που έχουν συλλεχθεί ως σήμερα είναι ιδιαίτερα ευχάριστα. Συγκεκριμένα στα Ασκύφου έχουμε 2300 χιλιοστά, στη Σαμαριά 1883 χιλιοστά, στο Σπήλι 1393 χιλιοστα, στη Νίδα 2274 χιλιοστά, στα Ανώγεια 1013  χιλιοστά και στο Ρέθυμνο 805 χιλιοστά.

Και στην ανατολική Κρήτη όμως τα νέα είναι ευχάριστα. Στην Κνωσό έχουμε 654 χιλιοστά, στις Ποταμιές 605 χιλιοστά, στα Σταυράκια 818 χιλιοστά, στις Μοίρες 476 χιλιοστά, στο Μεταξοχώρι 720 χιλιοστά, στον Αγιο Νικόλαο 500 χιλιοστά, την Ιεράπετρα 421 χιλιοστά και τη Σητεία 479  χιλιοστά.

Οι μεγάλες ποσότητες νερού που έπεσαν τον φετινό χειμώνα γέμισαν σχεδόν και τα φράγματα της Κρήτης, που διαχειρίζεται ο ΟΑΚ. Σύμφωνα με χθεσινή του ανακοίνωση, βάσει των μετρήσεων τα δεδομένα των ταμιευτήρων για τους οποίους ο Οργανισμός έχει την αρμοδιότητα, την  Δευτέρα 18 Φεβρουαρίου 2019 παρουσίαζαν  την ακόλουθη εικόνα:

ΕΝΗΜΕΡΩΤΙΚΟΣ ΠΙΝΑΚΑΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗΣ ΥΔΡΑΥΛΙΚΩΝ ΕΡΓΩΝ ΟΑΚ Α.Ε. (18-2-2019)

Σημειώνεται ότι το ποσοστό πληρότητας του φράγματος Βαλσαμιώτη παραμένει εσκεμμένα σε χαμηλά επίπεδα, καθώς ο ΟΑΚ έχει ανακοινώσει ότι δεν αφήνει το φράγμα να γεμίσει για λόγους ασφαλείας.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather