Μουσείο της Μάχης της Κρήτης θα δημιουργηθεί σε πτέρυγα των αγροτικών φυλακών Αγιάς

Μουσείο της Μάχης της Κρήτης θα δημιουργηθεί σε πτέρυγα των αγροτικών φυλακών Αγιάς

Στο Αγροτικό Κατάστημα Κράτησης Αγιάς συνήλθε το Σάββατο 13 Οκτωβρίου, σε πρώτη συνεδρία το Διοικητικό Συμβούλιο της «Εταιρείας ίδρυσης και διοίκησης του μουσείου της Μάχης της Κρήτης, της κατοχής και της αντίστασης», σε ατμόσφαιρα έντονης συγκίνησης, καθώς, όπως είναι γνωστό, η Φυλακή της Αγιάς υπήρξε το φοβερό κολαστήριο της Κρήτης κατά τη διάρκεια της γερμανικής κατοχής, αποτρόπαιο γεγονός, όπως και τόσα άλλα,  τα οποία επιδιώκει η Εταιρεία να προστατεύσει από τη λήθη, σύμφωνα με την πρόταση του Α.Κ.Παπαδερού για την ίδρυση Μουσείου στην Αγιά με αυτή την αποστολή και για κήρυξη της Φυλακής της Αγιάς και Παραρτημάτων αυτής σε εθνικό διατηρητέο Μνημείο.

Σύμφωνα με την σχετική ανακοίνωση του προέδρου της νεοσύστατης εταιρείας, Αλέξανδρο Παπαδερό, η Εταιρεία ιδρύθηκε ύστερα από σύσταση του εξοχότατου Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Π. Παυλόπουλου προς τα μέλη της Επιτροπής, με την οποίαν είχε μακρά διαβούλευση στις 3 Μαΐου 2018 στο Προεδρικό Μέγαρο (Αντιπεριφερειάρχης Χανίων Απόστολος Βουλγαράκης, Δήμαρχος Χανίων Αναστάσιος Βάμβουκας, Πρωτοπαπαδάκης Ευάγγελος, Καθηγητής Πανεπιστημίου Αθηνών, Άρτεμις Καψωμένου, Δικηγόρος, Αλέξ. Κ. Παπαδερός). Τεκμηριωμένη άποψη του κ. Προέδρου ήταν ότι για την ίδρυση και την αποτελεσματική λειτουργία ενός Μουσείου υψηλής αποστολής, όπως το σχεδιαζόμενο Μουσείο της Μάχης της Κρήτης, της Κατοχής και της Αντίστασης, χρειάζεται η σύσταση μιας αστικής, μη κερδοσκοπικής Εταιρείας.  Μετά τη συνάντηση με τον κ. Πρόεδρο συζητήσαμε στην Πλατεία Συντάγματος  και αποφασίσαμε να ακολουθήσουμε τη συμβουλή του και να ιδρύσουμε την Εταιρεία, όπως και έγινε.

Ύστερα από την κατάρτιση του Καταστατικού της Εταιρείας και την ολοκλήρωση των σχετικών διαδικασιών που ορίζει ο νόμος, συνήλθε σε πρώτη συνεδρία το επταμελές Διοικ. Συμβούλιό της και, με ομόφωνη απόφαση, συγκροτήθηκε σε σώμα ως ακολούθως:

Πρόεδρος: Αλέξανδρος Κ. Παπαδερός, Πρόεδρος και της Εταιρείας.

Α΄ Αντιπρόεδρος (μόνιμη θέση): Δρακάκη Δήμητρα, Προϊσταμένη του Αγροτικού Καταστήματος Κράτησης Αγιάς.

Β΄ Αντιπρόεδρος: Πρωτοπαπαδάκης Ευάγγελος, Καθηγητής της Φιλοσοφικής Σχολής  του Πανεπιστημίου Αθηνών, με καθήκοντα εκπροσώπησης της Εταιρείας στην Αττική σε ό,τι χρειαστεί.

Γενικός Γραμματέας: Λιονάκης Ιωάννης, Δικηγόρος.

Ταμίας: Σέμκογλου Μαρκέλλα, Αρχιτέκτων Μηχανικός.

Μέλος: Ανδριανάκης Μιχαήλ, Επίτιμος Έφορος Αρχαιοτήτων.

Μέλος: Αιδεσιμ. Βλαβογιλάκης Μιχαήλ, Ιστορικός Ερευνητής.

Το Συμβούλιο συζήτησε θέματα οργάνωσης και λειτουργίας της Εταιρείας σύμφωνα με το Καταστατικό της και έλαβε ομόφωνα σχετικές αποφάσεις. Στη συνέχεια τα μέλη του Συμβουλίου επισκέφθηκαν το τμήμα της Φυλακής, το οποίο προορίζεται να διαμορφωθεί σε Μουσείο της Μάχης της Κρήτης, της Κατοχής και της Αντίστασης. Υπενθυμίζεται ότι τον παρελθόντα Μάιο και ο τότε Υπουργός Δικαιοσύνης κ. Σταύρος Κοντονής, κατά την επίσκεψή του στα Χανιά και στην ως άνω Φυλακή, δήλωσε συναίνεση του Υπουργείου στην ιδέα και πρόθεση διάθεσης στην Εταιρεία του απαιτούμενου ως άνω χώρου για το Μουσείο στο οικοδομικό συγκρότημα της Φυλακής. Υπέρμαχος ίδρυσης το ταχύτερο του Μουσείου είναι και ο Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας κ. Προκόπιος Παυλόπουλος, ο οποίος μάλιστα, λόγω της σοβαρότητας του εγχειρήματος, μας εξουσιοδότησε και ορίσαμε στο Καταστατικό της Εταιρείας, ότι Επίτιμος Πρόεδρος αυτής είναι ο εκάστοτε Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας, όπως και επράξαμε βέβαια.

ΕΠΟΠΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

Στο Καταστατικό της Εταιρείας προβλέπεται η λειτουργία και Εποπτικού Συμβουλίου, στο οποίο καλούνται (και έχουν αποδεχθεί) να μετέχουν οι εκάστοτε κατέχοντες τα ακόλουθα αξιώματα: Αρχιεπίσκοπος Κρήτης, Περιφερειάρχης Κρήτης, Αντιπεριφε-ρειάρχης Χανίων, Δήμαρχος Χανίων, Πρόεδρος του Παγκοσμίου Συμβουλίου Κρητών, Πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Χανίων, Πρόεδρος της Εταιρείας Κρητικών Σπουδών-Ιδρύματος Καψωμένου και ένα μέλος του επιστημονικού προσωπικού της Ορθοδόξου Ακαδημίας Κρήτης. Σύνδεσμος των δύο Συμβουλίων είναι ο Πρόεδρος της Εταιρείας. Στο μεταξύ συνεχίζεται η εγγραφή Εταίρων της Εταιρείας.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.