Μιχάλης Μαρακάκης: Παρούσα και ισχυρή η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων

Μιχάλης Μαρακάκης: Παρούσα και ισχυρή η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων

Δεν υπάρχει καμία αμφιβολία πως η Τράπεζα Χανίων είναι η Ελληνική Τράπεζα που τον τελευταίο καιρό έχει τραβήξει τα βλέμματα όλων. Πρόκειται για ένα σύγχρονο  χρηματοπιστωτικό ίδρυμα, το οποίο έχοντας πλέον 7 υποκαταστήματα στην Αττική και συνολικά 23 στην ελληνική επικράτεια, αποτελεί έναν δυνατό “παίχτη” στην αγορά.

Η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων εστιάζει κυρίως στον επιχειρηματικό τομέα ενώ πρόσφατα έντονη εντύπωση μας έκανε η νέα διαφημιστική καμπάνια της Τράπεζας, για την προθεσμιακή κατάθεση ’’εξαρχής’’.

Η διαφήμιση του ’’εξαρχής’’ μας ξυπνάει μνήμες, με την παροιμία «φασούλι το φασούλι γεμίζει το σακούλι» να μας θυμίζει την έννοια της αποταμίευσης, έτσι τουλάχιστον όπως μας την είχαν μάθει οι παλιότεροι.

Μια συνέντευξη εφ’ όλης της ύλης παρουσιάζει το www.bankingnews.gr, φιλοξενώντας τον Πρόεδρο του Δ.Σ. της Συνεταιριστικής Τράπεζας Χανίων, Μιχάλη Μαρακάκη.

Εστιάζοντας στα σοβαρά προβλήματα που αντιμετώπισαν οι συνεταιριστικές τράπεζες το διάστημα της κρίσης, με αποτέλεσμα κάποιες εξ αυτών να κλείσουν, πως σχολιάζετε τη δική σας πορεία;

Ο θεσμός των συνεταιριστικών τραπεζών δεν είναι καινούργιος είναι περίπου 25 ετών, αλλά πάνω στην ανάπτυξή, τους έτυχε η κρίση. Να σας θυμίσω ότι δεν άντεξαν κολοσσοί στην Ευρώπη, πολύ περισσότερο στην Ελλάδα. Στην χώρα μας όλο αυτό το διάστημα έκλεισαν πολλές τράπεζες. Σε ότι αφορά τις συνεταιριστικές τράπεζες, μπορώ να πω ότι υπήρχαν πράγματι κάποια δομικά προβλήματα, αλλά και ο θεσμός δεν βοηθήθηκε από την Πολιτεία. Στην Ελλάδα την πρωτοβουλία για την δημιουργία των συνεταιριστικών Τραπεζών την πήραν τα κατά τόπους επιμελητήρια. Μόνο στα Χανιά η ίδρυση της Τράπεζας έγινε με πρωτοβουλία ιδιωτών. Εγώ και κάποιοι άλλοι ξεκινήσαμε. Είχα τραπεζική εμπειρία, αφού ήμουν τραπεζικό στέλεχος επί σειρά ετών. Είχαμε μία άλλη κουλτούρα και χτίσαμε μια άλλου είδους τράπεζα, φτιάξαμε μία επενδυτική τράπεζα και αυτό νομίζω ήταν το στοιχείο που μας κράτησε στην αγορά.

Ποια είναι η επόμενη ημέρα για τις συνεταιριστικές τράπεζες;

Είχα πρόσφατα μία συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών Ευκλ. Τσακαλώτο και διαπίστωσα πως υπάρχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τον θεσμό των συνεταιριστικών τραπεζών. Συνάντηση επίσης πριν λίγο καιρό είχαμε οι πρόεδροι των Συνεταιριστικών Τραπεζών και με τον Γ. Δραγασάκη. Αντιλαμβάνομαι ότι υπάρχει βούληση για στήριξη του κλάδου. Και για να μην γελιόμαστε, ανάπτυξη χωρίς το τραπεζικό σύστημα δεν μπορεί να υπάρξει. Χρειαζόμαστε ένα υγιές τραπεζικό σύστημα. Σε ότι αφορά εμάς προτείναμε τη δημιουργία κάποιου θεσμού που θα αποτελεί ομπρέλα προστασίας των συνεταιριστικών τραπεζών. Δεν μπορεί να προστατεύονται οι συστημικές και όχι εμείς που αντέξαμε στην κρίση. Αυτό θα μπορούσε να το κάνει η Αναπτυξιακή Τράπεζα  που πάει να δημιουργηθεί, ή το ΕΤΕΑΝ. Παλιότερα το έκανε η Πανελλήνια που είχαμε δημιουργήσει, αλλά και αυτή είχε μπει στο retail και χρειάστηκε ανακεφαλαιοποίηση. Δεν υπήρχαν τα κεφάλαια, αφού οι μέτοχοι – δηλαδή οι συνεταιριστικές τράπεζες, είχαν τα δικά τους προβλήματα. Έτσι το κράτος δεν έδωσε 180 εκατ. που χρειαζόταν για την ανακεφαλαιοποίηση και πλήρωσε 350 εκατ. για να την κλείσει. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν τους παραλογισμούς που υπάρχουν.

Τα δικά σας σχέδια;

Μόλις ανοίξαμε 3 νέα καταστήματα στην Αττική. Πλέον είναι 7 στο σύνολο τους και καλύπτουν όλο το λεκανοπέδιο. Είμαι πολύ αισιόδοξος. Τα 4 καταστήματα που λειτουργούν εδώ και χρόνια στην Αττική έχουν γίνει ιδιαίτερα αποδεκτά από τους καταθέτες και μας δίνουν πολύ θετικά αποτελέσματα, γεγονός που μας κάνει αισιόδοξους, ευελπιστώντας στη θετική πορεία των τριών νέων καταστημάτων. Υπάρχει ισχυρό το Κρητικό στοιχείο στην Αθήνα και πιστεύω πως μπορούμε να κάνουμε μία σοβαρή άντληση κεφαλαίων, κάτι που είναι αναγκαίο. Οι τράπεζες έχουν ανάγκη από δύο στοιχεία. Από κεφάλαια και καταθέσεις. Είναι μονόδρομος για εμάς η ανάπτυξη στην Αθήνα γιατί από εκεί μπορούμε να αντλήσουμε και τα δύο. Σε αυτή την φάση βέβαια υπάρχουν οι περιορισμοί από την Τράπεζα της Ελλάδος. Εμείς για να ανοίξουμε τα τρία αυτά νέα καταστήματα στην Αθήνα, αναγκαστήκαμε να κλείσουμε ανάλογο αριθμό στην Κρήτη. Το προσωπικό βέβαια απορροφήθηκε πλήρως. Μη ξεχνάμε πως έχουμε ένα ισχυρό δίκτυο στην Κρήτη με 16 καταστήματα.

Τι ύψος καταθέσεων έχει η Συνεταιριστική Τράπεζα Χανίων;

Το 2017 έκλεισε με τις καταθέσεις της Τράπεζας να διαμορφώνονται σε 325,5 εκατ. ευρώ, σημειώνοντας αύξηση της τάξης του 3,8% σε σχέση με πέρσι. Παρ όλα αυτά, αν ανατρέξει κανείς στο παρελθόν, θα δει πως πάνω στην ανάπτυξή μας ήρθε η κρίση. Έφυγε περίπου το 35% των καταθέσεων. Αν και είμαστε από τις ελάχιστες αν όχι η μοναδική Τράπεζα που δεν αφήσαμε τους πελάτες μας ακάλυπτους την περίοδο της κρίσης. Τους δώσαμε ρευστότητα και τους κρατήσαμε ζωντανούς. Και αυτό το αναγνώρισαν, όταν το 2015 με τη στήριξη τους συγκεντρώσαμε 22 εκατ. ευρώ μέσω αύξησης κεφαλαίου σε μία περίοδο που ήταν κρίσιμη για την Ελλάδα με την ανασφάλεια στο ζενίθ.

Πρόσφατα λανσάρατε τη νέα προθεσμιακή κατάθεση ’’εξαρχής’’ που δίνει τους τόκους προκαταβολικά. Πιστεύετε ότι θα έχει ανταπόκριση;

Η Τράπεζα πάντα κάνει έξυπνα πράγματα. Είμαστε μία πολύ σύγχρονη τράπεζα. Ότι υπάρχει στην Τραπεζική αγορά το έχουμε. Και ό,τι δεν υπάρχει φροντίζουμε να το δημιουργούμε. Έχουμε πολύ καλά επιτόκια, ανταγωνιστικά. Για μεγάλα ποσά αγγίζουν ακόμα και το 1,60%. Μη ξεχνάτε πως η Τράπεζα Χανίων εδώ και χρόνια δημοσιεύει καθημερινά στο site της αλλά και στον έντυπο και ηλεκτρονικό τύπο τα επιτόκιά της αναλυτικά, τα οποία βρίσκονται παράλληλα και στα γκισέ των καταστημάτων. Για το συγκεκριμένο προϊόν, την προθεσμιακή κατάθεση ’’εξαρχής’’, ο πελάτης παίρνει τους τόκους προκαταβολικά ανεξάρτητα με το ποσό. Έχουμε ένα κόστος βέβαια, αλλά θέλουμε τους πελάτες μας ευχαριστημένους.

Εκτός από τον αμιγώς Τραπεζικό τομέα, ποιες άλλες δραστηριότητες έχει η Τράπεζα;

Σήμερα εργάζονται στον τραπεζικό τομέα 225 άτομα, αλλά στον Όμιλο της Τράπεζας απασχολούνται πάνω από 550.

Η Τράπεζα από την ίδρυσή της, έχει εξελιχθεί σε έναν σημαντικό επενδυτικό φορέα. Με μοχλούς τις εταιρείες «ΚΡΗΤΙΚΑ ΑΚΙΝΗΤΑ Α.Ε», «ΧΑΝΙΩΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε», «ΚΡΗΤΙΚΕΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΕΣ Α.Ε.Ε.Σ.» και μέσω συμμετοχών στις εταιρείες «Prime Energy A.E», η Τράπεζα επενδύει άμεσα σε μερικούς εκ των πλέον σημαντικών τομέων της Κρητικής οικονομίας. Επιγραμματικά οι θυγατρικές εταιρείες της Τράπεζας είναι οι ΑΒΕΑ, ΒΙΟΧΥΜ Α.Ε, Αφοί Χιωτάκη Α.Β.Ε.Ε. και «Βιομηχανία Επεξεργασίας Γάλακτος Κρήτης Α.Ε.». Επιπλέον είναι σε εξέλιξη και η δημιουργία του «Επιχειρηματικού Πάρκου Χανίων Α.Ε». Ένα νέο επιχειρηματικό πάρκο στα Χανιά σε έκταση 515 στρεμμάτων.

Αυτά κάνουμε και άλλα πολλά, έχουμε όνειρά και σχέδια. Είμαστε αισιόδοξοι ότι και η χώρα θα πάει μπροστά, το ίδιο και η Τράπεζα.

Το τελευταίο διάστημα καταγράφεται επιστροφή καταθέσεων στις ελληνικές τράπεζες. Μπορούμε πλέον να μιλάμε για αποκατάσταση της εμπιστοσύνης των καταθετών προς το ελληνικό τραπεζικό σύστημα;

Υπάρχει όντως μια κινητικότητα, μια τάση να αυξηθούν οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες. Χρειάζεται σίγουρα ακόμα χρόνος για πλήρη ομαλοποίηση της κατάστασης. Μην ξεχνάτε ότι δεν έχουν συμβεί και λίγα. Στα τέλη του 2009 οι ελληνικές τράπεζες είχαν καταθέσεις της τάξης των 235 δισ. ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια το ποσό αυτό είχε πέσει σε περίπου 125-130 δισ. ευρώ. Αυτό οδήγησε τις τράπεζες να ζητήσουν επιπλέον στήριξη από τον ELA καθώς πρακτικά είχαν μεγάλη δυσκολία να χρηματοδοτήσουν την αγορά, εν μέσω εφαρμογής των capital controls. Σήμερα πλέον, οι τράπεζες εξακολουθούν να είναι εξαρτημένες από τον ELA όμως σε πολύ μικρότερο βαθμό. Θυμηθείτε ότι στην κορύφωση της κρίσης η εξάρτηση από τον ELA έφτασε και τα 90 δισ. ευρώ ενώ σήμερα είμαστε πολύ κάτω από τα 30 δισ. Σήμερα λοιπόν, βήμα – βήμα ζούμε μια διαδικασία σοβαρής χαλάρωσης των capital controls. Κάθε βήμα προς αυτή την κατεύθυνση δημιουργεί μια αποκατάσταση εμπιστοσύνης στους καταθέτες.

– Έδρα της Τράπεζας είναι η Κρήτη, περιοχή που έδειξε αντιστάσεις στα χρόνια της κρίσης συγκριτικά με την υπόλοιπη Ελλάδα. Πώς διαμορφώνεται το επενδυτικό περιβάλλον στην Κρήτη σήμερα;

Το ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Κρήτη παραμένει αξιόλογο, ειδικά στον κλάδο του τουρισμού. Επενδυτικά κεφάλαια από την Ελλάδα αλλά και το εξωτερικό, διοχετεύονται σε πρότζεκτ που κυμαίνονται μεταξύ 20 και 400 εκατομμυρίων ευρώ. Είναι λοιπόν προφανές, ότι οι επενδυτές βλέπουν μια προοπτική σε βάθος χρόνου. Την οπτική αυτή ενισχύει η γεωστρατηγική θέση του νησιού και ο ρόλος που αναμένεται να διαδραματίσει στις ενεργειακές εξελίξεις στην Ανατολική Μεσόγειο.
Σε ότι αφορά την Τράπεζα Χανίων, είναι έτοιμη και πάντα πρόθυμη να στηρίξει την τοπική -και όχι μόνον- επιχειρηματικότητα, να συμμετέχει στην επανεκκίνηση της ελληνικής οικονομίας στο μέτρο που της αναλογεί και να είναι “παρούσα” στη νέα αναπτυξιακή τροχιά στην οποία μπορεί και πρέπει να μπει η Κρήτη.

Μοιραστείτε το... Facebooktwitterredditpinterestlinkedinby feather

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.